Hlavní obsah

Zavlažovací systémy fungují jako chytrá domácnost

Novinky, nes

Zavlažovací systémy umožňují vypustit pro některé tu nejotravnější část péče o zahradu - její zalévání. Lze je nastavit tak, aby se spouštěly podle nastavených scénářů a majitelé tak nemuseli den co den postávat s hadicí v ruce. Díky možnosti naprogramování a automatizace se svým principem blíží chování tzv. chytrých domácností. Proč toho nevyužít?

Foto: Bauhaus

Základní set pro zavlažování Gardena Micro-Drip s počítačem. Cena: 1990 Kč

Článek

Automatické zavlažovací systémy řídí speciální zavlažovacího počítače a na ně navazující rozvody. K tomu, aby se chovaly nejenom pečlivě, ale hlavně inteligentně, využívají časový, anebo ještě lépe senzorický systém, které zajistí, že zavlažovaná plocha dostane přesně to množství vody, kolik potřebuje. Aniž by majitel musel před každým zaléváním cokoli sám nastavovat.

„Řídicí jednotka se namontuje přímo na vodovodní kohoutek anebo k sudu s dešťovou vodou. Zavlažovací počítače jsou kompatibilní, hodí se ke všem běžným systémům. Výhodou automatizace zálivky je možnost ovládat až 6 rozvodů najednou a nastavit několik zavlažovacích programů. Tímto způsobem je možné na zahradě zavlažovat různé úseky s různě silnou intenzitou,“ říká David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

K zamyšlení...
Prvotní instalace zavlažovacího systému chce trochu času a přemýšlení. Poté ale už není potřeba hledat po sousedech a příbuzných, kdo se o zahradu postará při každé dovolené, nebo třeba jen pár dnech nepřítomnosti. Systém ji bude zalévat sám a správně.

Ušetří nejen námahu, ale hlavně vodu a peníze

Ačkoli se úspora manuální práce při zalévání zahrady zdá být největší předností automatických zavlažovacích systémů, ve skutečnosti mají mnohem důležitější výhodu.

„Automatické zavlažovací systémy dokážou ušetřit až 70 % vody, která je na zahradě potřeba. Tento systém určitě oceníte, pokud vám není lhostejná ochrana životního prostředí. Instalované měřiče vlhkosti umožní systému vyhodnotit potřebné množství vody. Měřiče vlhkosti můžete najít ve dvou variantách: měření podle vlhkosti půdy anebo podle evapotranspirace, tedy celkového výparu. Druhá varianta představuje komplexní systém sledující teplotu a vlhkost vzduchu, sluneční záření a množství srážek. Tato metoda je velmi přesná a ušetří obrovské množství vody i financí,“ doplňuje Benda.

Zavlažovací soustavu lze rovněž doplnit o dešťový senzor, který vyhodnocuje průměrné dešťové srážky a přizpůsobuje tomu míru závlahy. Větrný senzor pro změnu zajistí odklad závlahy při silném větru, který by jinak vodu odnášel od trysek pryč z pozemku.

Dešťovka může ušetřit rodině i tisíce

Ekonomika

Samotné řídicí jednotky umožňují i postupné zavlažení hodně velké zahrady tím, že nechají pracovat vždy jen část větví systému a teprve po zavlažení dané části pozemku se pustí do závlahy další větev, až je nakonec obhospodařena zahrada celá.

Při správně dávkované zálivce se zároveň uleví i rostlinám a půdě samotné. Nebudou se vytvářet podmáčená místa a také voda nebude zbytečně dopadat na květy a listy, což by mohlo být například příčinou vzniku plísní.

Jaký systém vybrat

Podzemní zavlažování - vhodné do větších zahrad. Systém je zcela skrytý, neruší vzhled zahrady; postřikovací trysky se vysunou ze země jen při zalévání a rozstřikují vodu v kruzích nebo ve výsečích.

„Základním požadavkem pro vybudování podzemního zavlažovacího systému je dostatečný a vydatný zdroj vody. Ten však lze pořídit i velmi ekologicky, například přes čističku spojenou s jímkou, ve které budete zachytávat vyčištěnou vodu, kterou následně využijete pro zavlažování rozstřikem. Vodu vyčerpanou ze studny nebo vrtu tak vracíte zpět přírodě. Navíc se vám vyšší pořizovací náklady rychle vrátí na ušetřených poplatcích za kanalizaci nebo za pravidelné vyvážení septiku,“ radí Petr Tichý ze sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu.

Kapková závlaha - je určena pro menší plochy, třeba i na terasách (pokud je na ně vyvedena voda). Hadice je vedena podél rostlin určených k zavlažení, přičemž u každé je „prokapávací“ tryska. V záhonech a hustějších porostech lze využít i prosakovací hadice.

„Těžko hledat někoho, kdo by v době sucha s klidným srdcem nechal zaschnout květinové a zeleninové záhony, kterým věnoval značné úsilí. Ale řešit nedostatek vody až v době, kdy sucho udeří, je pozdě. Doporučuji pořídit některou z nádob či nádrží na sběr vody. Oblíbené jsou například repasované IBC kontejnery s objemem 1000 l. Jsou sice nevzhledné, ale dají se snadno maskovat popínavými rostlinami nebo zakopat do země. V takovém případě je nutné vyřešit vhodné čerpání vody. Pro dosažení rozumného tlaku pro zalévání hadicí je vhodné použít vícestupňové čerpadlo, povrchové čerpadlo nebo zahradní vodárnu,“ pokračuje Tichý.

Pět chyb v péči o trávník. Děláte je také?

Jak na to

Přenosná klasika na trávníky - nenáročná realizace s velkou variabilitou použití přesně tam, kde je třeba právě zalévat. V podstatě stačí mít hadici s příslušenstvím a vhodný typ zavlažovače či rozstřikovače, jenž je třeba zvolit podle dostupného tlaku vody, tvaru a velikosti pozemku.

Do pravoúhlých zahrad jsou pak vhodnější překlápěcí postřikovače, které vodu nestříkají do kruhu kolem sebe, ale na obdélníkovou plochu.

Na větších zahradách je třeba rozstřikovač pravidelně přemisťovat, aby se zavlažil celý trávník. Pokud však zvládne zavlažovač obhospodařit celou požadovanou plochu, má smysl k němu pořídit i programovatelnou jednotku, která zavlažování bude spouštět automaticky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Jak mít v bazénu křišťálovou vodu

Během léta je bazén v plné permanenci. Do vody se však dostává i spousta nečistot, jako jsou třeba zbytky opalovacích krémů, listy či utonulý hmyz. Aby při tom...

Co dělat, když z kohoutku teče tvrdá voda

Účinek pracích a čisticích prostředků v tvrdé vodě klesá, vodní kámen se usazuje uvnitř pračky, myčky, zatěžuje tepelné kotle, bojlery, teplovodní topnou...

Výběr článků

Načítám