Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Východ Česka mohou zasáhnout velmi silné bouřky, nejvyšší hrozba je na Moravě a ve Slezsku

Na lidi se na několika místech po republice valily proudy vody. foto: Petr Eret MAFRA

Praha - Riziko silných bouřek spojených s intenzivním deštěm v Česku ještě nepominulo. V neděli hrozí především na Moravě a ve Slezsku. Hladiny některých řek a potoků mohou opět vystoupat na některý z povodňových stupňů. Nejvyšší povodňové nebezpečí bylo v neděli ráno stále na severu Ústeckého a Libereckého kraje a také na Otavě v Plzeňském kraji. Vyplývá to z upozornění Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
  9:07

V sobotu a v noci na neděli pršelo s různou intenzitou téměř v celé zemi. Největší srážkové úhrny meteorologové zaznamenali v pásmu od Šumavy přes střední Čechy po pohraniční horské oblasti na severu země. V Bedřichově na Jablonecku spadlo téměř 100 litrů vody na metr čtvereční a v Lobendavě na Děčínsku skoro 95 litrů

Přívalové deště v noci přechodně zvedly na třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň hladinu Smědé v Libereckém kraji. Situace na Liberecku se už ale podle meteorologů uklidňuje. Naopak stoupá Otava, která v neděli ráno dosáhla nejvyššího povodňového stupně v Rejštejně na Klatovsku. „Další rozvodněné toky, převážně v povodí Berounky, horní Vltavy a v horských oblastech na severovýchodě Čech, budou v průběhu dne ještě kulminovat,“ uvedl ráno ČHMÚ.

Přívalové deště způsobily i záplavy v saském Bad Schandau. (17. července 2021)
Přívalové deště způsobily i záplavy v saském Bad Schandau. (17. července 2021)

V Libereckém kraji v sobotu působila voda největší problémy na Liberecku, teď je postiženější Českolipsko. Intenzivní deště v noci zvedly hladiny Šporky a Dobranovského potoka, hasiči museli evakuovat obyvatele v Písečné a Dobranově. Hodinu před půlnocí zachraňovali hasiči v Kunraticích u Cvikova obyvatele zatopeného rodinného domu. V místě protéká Svitávka, na které byl v tu dobu stav ohrožení, tedy třetí povodňový stupeň, teď už voda klesla.

Silné deště zvedly také hladiny řek v Plzeňském kraji. Otava v šumavském Rejštejně je po ránu na nejvyšším, tedy třetím povodňovém stupni. Na druhém stupni jsou další řeky na Šumavě, na Rokycansku a Plzeňsku. Na některých místech Šumavy napršelo za neděli kolem 60 litrů na metr čtvereční, uvádí na svém webu ČHMÚ.

Silné bouřky v neděli podle meteorologů hrozí ve Slezsku a na Moravě. Velmi silné by mohly být hlavně v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Varování před možným vzestupem hladin toků platí pro většinu Česka až do pondělního rána.

Autor:
Témata: Česko

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.