Folkový písničkář František Nedvěd v neděli večer zemřel. Bylo mu 73 let. Na Facebooku to oznámil jeho syn Vojta Nedvěd. František vystupoval převážně sám, s bratrem Janem tvořil úspěšné sourozenecké pěvecké duo. V roce 1996 se jim podařilo vyprodat stadion na pražském Strahově, kam přišlo kolem 60 000 lidí. V minulosti vystupovali také ve skupinách Brontosauři a Spirituál kvintet.

 

„S hlubokým zármutkem a těžkým srdcem oznamujeme, že nás dnes ve večerních hodinách navždy opustil náš milovaný táta František Nedvěd,“ uvedl Vojta Nedvěd v neděli večer na Facebooku. V předchozích dnech médiím řekl, že se otci vrátila rakovina a kvůli zhoršení zdravotního stavu jej odvezl do nemocnice.

František Nedvěd se narodil 19. září 1947 a dlouhá léta žil ve stínu svého slavnějšího bratra Jana. V roce 1997 se jejich cesty rozešly a poté vystupoval sám či s jinými skupinami. Od roku 2011 vystupovali opět společně s bratrem Janem, nahráli album Souhvězdí jisker. Od roku 2013 vystupoval František Nedvěd opět samostatně nebo s kapelou Tiebreak, občas také společně se synem Vojtou.

Poté co Nedvědi neprorazili jako „bigbíťáci“, vrhli se oba bratři na trampskou muziku a country. Písničky Brontosaurů či Spirituál kvintetu, jehož byli Nedvědové hybnou silou, hrával u táboráků každý, kdo uměl na kytaru aspoň tři akordy.