Hlavní obsah

Majitelka rozkvetlé zahrady si téměř vše pěstuje sama ze semínek

Velká Dobrá

To je barev, až oči přecházejí, chtělo by se poznamenat při pohledu na zahradu paní Hanky z Velké Dobré. Její zahradnickou zručnost obdivuje kdekdo. Tím spíš, když se dozví, že většinu té nádhery nekoupila již „hotovou” v zahradnictví.

Foto: Archiv majitelky zahrady

Letos na zahradě přibyla zídka s plotem.

Článek

Na krásnou zahradu paní Hanky nás upozornila její sousedka a kamarádka paní Marta. Při pročítání článků o dílech našich čtenářů jí to nedalo a paní Hanku přemluvila, že nám pošlou alespoň pár fotek na posouzení. Zahrada se nám moc líbila, a tak jsme se s její majitelkou rádi spojili, abychom získali více informací i snímků.

„Fotky jsou z mé zahrady u rodinného domku, kde žiji téměř celý život. Zahrada je mým velkým koníčkem. Téměř vše si každý rok vypěstuji ze semínek nebo řízků odebraných na podzim,” napsala nám Hanka úvodem.

Její zahrada je přehledně rozdělena na zadní, užitkovou část, kde pěstuje spoustu zeleniny a ovoce. Ta má 200 čtverečních metrů. Blíže domu, plochou dvojnásobná, je relaxační část, jejímž základem je hezky střižený trávník s bazénem a všude rostou stromy dávající plody anebo alespoň stín.

Právě relaxační část zahrady ovšem lemují a různě prostupují okrasné prvky, ať již v podobě záhonků nebo umně rozestavěných květináčů všech tvarů a velikostí.

„Najdete zde ale i 20 let staré granátové jablko, několikaletý olověnec, hořcový stromek, chocholatice, gloriosu a spoustu letniček,” vypočítává jen namátkou paní Hanka z toho, co je možné v jejím království spatřit.

Majitelka si stromy a keře na své zahradě tvaruje sama

Zahrada

Je zřejmé, že tolik krásy není zadarmo, a zkušený člověk ví, že se za ní skrývá neuvěřitelné množství pečlivosti a práce.

„Každý rok se snažíme v zahradě něco upravit, pergolu, vyměnit dlažbu a letos to byla stavba nové zdi mezi naší a sousední zahradou. Ještě chybí dokončit okolí zdi, vysít trávník, ale to už bude maličkost,” pochvaluje si závěrem Hanka.

Anketa

Máte na zahradě květiny také v květináčích?
Ano, máme jich tam spoustu.
49,5 %
Pár ano.
33,2 %
Teď nevím...
1,7 %
Ne, máme je jen volně vysázené v zemi.
8,7 %
Nemáme zahradu.
6,9 %
Celkem hlasovalo 7522 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám