Hlavní obsah

Letní povlečení pro sladký spánek

Vyspat se o dovolené dorůžova znamená, že další den je aktivní. Kromě příjemného klima v ložnici, správné postele s matrací, peřin a polštářů je důležité mít i vhodné ložní povlečení. Nejde jen o příjemný odstín, vzor či motiv, ale především o výběr materiálu.

Foto: WestwingNow

Zkuste se odvázat a dopřejte si povlečení s motivem exotiky: zvířecí i florální.

Článek

Vybrat povlečení je snadné, ale předem se zamyslete, co od něj všechno očekáváte.

Zjistíte hned, jaký materiál je pro vás vhodný, jaké rozměry potřebujete, ale zvolíte i správný odstín.

Pro parné léto

Mezi oblíbený materiál patří bavlna. Konkrétně na léto je praktická úprava tzv. bavlněný satén. Na omak se přibližuje až k hedvábnému, a to díky použití velmi jemných přízí. Ideální gramáž tkaniny je u letního povlečení 110 g/m².

Univerzální bavlna na léto je rovněž skvělá volba. 100% bavlna dobře saje a je prodyšná. Bavlněné materiály se navíc vyrábějí z jemnějších přízí a jsou na omak velmi příjemné. Platí, že lůžkoviny, které přijdou do přímého kontaktu s pokožkou, by měly být převážně z přírodního materiálu.

Jak si pojistit pohodu pro zdravý spánek

Tipy a trendy

Nesmíme zapomenout ani na prostěradla, pro horké letní noci jsou nejvhodnější ta z jersey pleteniny nebo opět z bavlněného saténu.

Barevně se budete cítit báječně v modrém odstínu, který pocitově chladí a bude připomínat uklidňující barvu moře. Nebo si dopřejte florální motivy, jemné luční kvítí či naopak extravagantní exotickou botaniku.

Správná péče
Kdo se dobře stará o ložní prádlo, déle mu vydrží ve slušné kondici, zkrátka prodlouží se jeho životnost. Pamatujte, že pro zničení roztočů a bakterií je důležité povlečení prát na 60 ºC a s kvalitním pracím práškem. Povlečení lze sušit i v sušičce, pozor však na přesušení, které prádlu neprospívá! Raději zvolte delší program s nižší teplotou sušení. Vynechat můžete i žehlení.

Materiál je základ

Povlečení by mělo být jemné a příjemné na dotek, velmi prodyšné a skvěle odvádět vlhkost. Své požadavky mají i alergici, astmatici.

Bavlněné povlečení: kvalita, která se dobře prodává. Je měkké, prodyšné, dobře saje pot. Nevýhodou je náročnější údržba, mačká se a je nutné ho mandlovat či poctivě žehlit. Luxusní je damaškové povlečení z bavlněné příze, nabízí náročné vytkávané vzory, tzv. žakárové.

Foto: Kvalitex

Saténové povlečení Luxury Collection 140 x 200 cm, 70 x 90 cm, Vintage modrá. Cena 1089 Kč.

Krepové povlečení: strojově tvarovaná bavlna, u které se v pravidelných pruzích střídá jemný a nařasený materiál. Nemačká se, odpadá nutnost žehlení, vhodné do dětské postýlky.

Mikrovlákno: jemná tkanina ze 100 % polyesteru, která svou hebkostí připomíná hedvábí. Povlečení z mikrovlákna je antialergenní, proto v něm klidně mohou spát astmatici, alergici.

Flanelové povlečení: počesaná bavlna s oboustranným vlasem zahřeje v chladných nocích. Povlečení hřeje, je příjemné na dotek, saje pot a izoluje teplo.

Saténové povlečení: hezky se leskne, v létě příjemně chladí, na údržbu je nenáročné. Konkrétně preferujte satén z česané bavlny. Lze zakoupit třeba bambusový satén, je to hedvábně jemný přírodní materiál ze 100% česané bambusové příze.

Anketa

Jaké povlečení máte nejraději vy?
Bavlněné
60,2 %
Saténové
11,6 %
Krepové
18,8 %
Flanelové
3,3 %
Z mikrovlákna
4,1 %
Jiné
2 %
Celkem hlasovalo 1296 čtenářů.

Sledujte velikost!

Standardní velikost polštáře je 70 x 90 cm, přikrývky 140 x 200 cm. Můžete si ale dopřát prodloužené povlečení o rozměru 140 x 220 cm nebo tzv. francouzské povlečení pro dva o rozměrech 200 x 220 cm nebo 240 x 240 cm.

Reklama

Související články

Oblečte interiér do přírodního textilu

Sháníte nové závěsy, povlečení, prostírání, ubrusy a utěrky? Vsaďte na přírodní materiály i motivy! Nebojte se vybírat barevné varianty, které inovují...

Výběr článků

Načítám