Soud v Tokiu v pondělí odsoudil dva občany USA do vězení za to, že pomohli bývalému šéfovi automobilky Nissan Carlosu Ghosnovi k útěku z Japonska. Bývalý příslušník amerických speciálních sil Michael Taylor si má odpykat dva roky ve vězení, jeho syn Peter 18 měsíců, uvedla agentura Reuters. Ghosna japonské úřady stíhají kvůli podezřením z finančních zločinů. Jeho útěk v roce 2019 vystavil úřady posměchu, připomněla agentura AFP.

Michael Taylor (60) a jeho syn Peter (28) minulý měsíc u tokijského soudu přiznali vinu a omluvili se. Operaci údajně zorganizovali společně s Libanoncem Georgem-Antoinem Zayekem. Ghosna dostali z Japonska ukrytého v bedně v soukromém letadle. Zayek byl obviněn, ale nebyl zatčen.

Oba američtí občané byli zatčeni ve Spojených státech loni v květnu a Japonsko dlouho usilovalo o jejich vydání. V březnu USA Tokiu vyhověly a oba muže vydaly. Podle prokuratury Taylorovi za pomoc při útěku obdrželi 1,3 milionu dolarů (přes 28 milionů korun). Hrozily jim až tři roky vězení. Michael Taylor platbu popřel, Ghosn jim podle jeho slov jen proplatil náklady. Tvrdil také, že je na mizině.

Sedmašedesátiletý Ghosn, který má brazilské, francouzské a libanonské občanství, čelí v Japonsku obvinění z finančních deliktů, mimo jiné z toho, že nepřiznal všechny příjmy a zneužil firemní peníze. Ghosn obvinění odmítá a tvrdí, že jde o komplot s cílem odstranit ho z vedení automobilky Nissan. Ghosn byl architektem francouzsko-japonské aliance Renault-Nissan, do níž se v roce 2016 zapojila i automobilka Mitsubishi.

Ghosn utekl z Japonska, když tam byl propuštěn na kauci a pobýval v domácím vězení. Podařilo se mu uprchnout koncem roku 2019 přes Turecko do Libanonu, odkud pocházejí jeho prarodiče a kde vyrůstal. Zůstává stále na útěku, ale Libanon nemá s Japonskem smlouvu o vydávání uprchlíků, poznamenala agentura Reuters.