Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Bydlení je pro mladé dostupnější. Jejich příjmy rostou rychleji než ceny bytů

Ilustrační foto: Pexels

Podle portálu Česko v datech žijí dvě třetiny Čechů pod třicet let u rodičů. Podobně vyznívá také evropský průměr, od kterého se výrazněji odchylují muži – ti doma zůstanou ve třech ze čtyř případů. S rostoucími příjmy mladé generace však má šanci na vlastní bydlení čím dál více lidí. Platí to také při pořízení bytu. Jejich ceny rostou pomaleji než mediány platů a mezd.

Nejvíce peněz dají za bydlení mladí dospělí do 24 let, jimž nájem průměrně spolkne téměř třetinu měsíčního rozpočtu. Nájmy v kategorii do 30 let jsou asi o 730 korun dražší – průměrně dosahují 8500 korun. Ve druhé polovině třetí dekády života však lidem roste také plat, a to o více než 8300 korun. Za bydlení tak utratí přibližně čtvrtinu příjmu.

U mladých mužů a žen se situace mírně liší. Ilustrační foto: Freepik

Pokud jde o vysokoškolské studenty, na pravidelnou výplatu se mohou spoléhat dva z pěti a více než čtvrtina si přivydělává na příležitostných brigádách. Na rodičích je pak závislá další třetina. Podle dat realitní kanceláře RE/MAX a Českého statistického úřadu si mladí lidé mohou ze svých průměrných výdělků dovolit bydlení v garsonce 1+kk, a to i v cenově hůře dostupné Praze. Pronájem větších bytů je však už stojí i polovinu platu. Tento problém často řeší spolubydlením, kdy se o nájem podělí více lidí.

Nákup bytu není pro dnešní mladou generaci snadno dostupný. Pokud by si člověk odkládal z průměrné mzdy třicet procent, naspořil by si na průmětný pražský byt s rozlohou 57,8 metrů čtverečních a cenou 3,6 milionu korun za 31 let. Od roku 2011 je to však pouze o rok více. „To se může na první pohled zdát jako minimální růst, ale je potřeba přihlédnout k ostatním částem republiky. Praha je totiž jediná, kde doba spoření na byt z mediánových mezd od roku 2019 vzrostla. Na Olomoucku klesla například o 4 roky, a na Karlovarsku to bylo dokonce o téměř pět let,“ doplňuje David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Zdroj: Česko v datech

Pro státní zaměstnance je situace ještě optimističtější – se svým platem si na byt našetří rychleji než před deseti lety, a to úplně všude. S platy ale roste také výše sjednaných hypoték a doba jejich splácení.

Zdroj: Česko v datech

Související články

Zaručeně zlepší den

Vědci se chtějí inspirovat mravenci při léčení lidí

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Kosmetický paradox. Pochází červená rtěnka z Íránu?

Evropským stromem roku je 2 000 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň

Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň

Jeden z nejlepších horolezců současnosti Marek Holeček je charakteristický svým živelným projevem,…