Hlavní obsah

Domácí inspirace Terezy Bebarové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všestrannou a úspěšnou herečku Terezu Bebarovou jsme zastihli u ní doma, zrovna když na terase aranžovala do vázy květiny zakoupené manželem. Scenárista Ivan Kotmel je nejen pozorný, ale je i členem jejich rodinného a profesního týmu. Ona totiž naše hostitelka nejen „peče pro celou zemi”, ale také doma natáčí inspirativní pořady pro šikovné diváky a divačky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Navštívili jsme známou herečku a moderátorku Terezu Bebarovou.

Článek

Na lepším místě a ve správnějším čase jsme tedy snad ani nemohli být! „A to jsem mívala při své herecké profesi téměř fóbii z novinářů, nevyhledávala jsem příliš společenské akce, také jsme tu měli za plotem paparazziho...

Pak se to ale zlomilo, začali jsme s manželem a s týmem kolegů tady u nás doma natáčet pořady a najednou jsem do domu tzv. pustila spoustu lidí,“ usmívá se naše hostitelka, která si na nedostatek práce nemohla – díky dabování a předtáčení televizních pořadů – stěžovat ani v nedávných měsících.

Modré okenice uprostřed zeleně

Útulný a přitom prostorný dům má jako pojítko se zahradou zastíněnou terasu, která také bývá centrem dění. „Sama nic zatím raději nepěstuji, ale v budoucnu se hodlám i v tomto ohledu zlepšovat.“

K bydlení si kousek za Prahou, vedle Jesenice, našli před patnácti lety romantické a klidné místo, které dotvořili podle jejich oblíbeného řeckého předobrazu.

Bílá fasáda a modré okenice na bývalé chatě, dnes šikovně přistavěném a zrekonstruovaném domě, se skvěle odrážejí od okolní zeleně. Bydlí totiž na konci ulice hned u lesa. A tak jejich zahrada s dětskými prolézačkami (dcerky devítiletá Klaudie a dvouletá Sofie tu nic nepostrádají) a spoustou hravých, účelných i milých detailů plynule přechází od okrasných keřů k okolní přírodě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Terasa je před sluncem chráněna nejen vysunovací stříškou, ale i vzrostlými stromy.

„Místo se nám zalíbilo hned při první návštěvě. Ale kouzlo okolí jsme úplně docenili až při jedné ze zimních procházek. V lese se proti nám objevil běžkař na lyžích doprovázený velkým psem. Vypadali jak pohádkové zjevení,“ vzpomíná herečka a jako bonbonek dodává:

„Smlouvu jsme s panem majitelem – známým výrobcem skvělých uzenin – rádi podepsali. Úsměvné bylo, že na oslavu naší dohody připravil pohoštění ze své produkce, ale my jsme tou dobou s Ivanem byli oba vegetariáni...“

Stále je co zlepšovat

„Jsme tu spokojení. Několik věcí jsme si upravili – třeba otevřený krb jsme nahradili krbovou vložkou (dovezenou z Moravy) s průduchy na teplý vzduch už kolem dvířek. Z bývalé garáže jsme udělali hernu pro děti s druhou koupelnou a vedle je ještě moje pracovna – pokoj pro hosty s dalším vstupem rovnou na zahradu,“ pochvaluje si scenárista se vztahem ke stavebnictví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Základem nábytku je i v obývací části se vstupem na terasu částečně památka na rodiče, částečně vzpomínka na roky mládí obou v Ostravě.

„Co šlo vylepšit, jsme udělali, a už to není kam dále posouvat. Dovedu si představit, že další fáze by byla vše zbourat a na místo přece jen staré, původní chaty postavit vše znovu z moderních materiálů. Ale určitě bychom se odsud nechtěli stěhovat jinam,“ konstatuje ve finále pán domu, který převzal roli průvodce.

„Bydleli jsme v Praze na Rokosce. Rádi a v hezkém, velkém, ale pronajatém bytě – sto šedesát metrů. Krásný! Nájem se ale zvyšoval, a tak jsme se rozhodli jít do svého. Stěhovat se do podobně velkého bytu bylo už před patnácti lety neúnosné a do menšího se nám nechtělo. Takže jsme začali hledat koupi domu, ale žádný vyhovující jsme nenašli. Až Ivan na internetu našel toto místo. Tenkrát jsem hrála v Divadle Na Fidlovačce, a tak vyhovovala i vzdálenost. Domeček nám padl do oka – žádné podnikatelské baroko. Byl neutrální, což nám vyhovovalo, protože jsme si ho mohli doladit podle svého.“

Vypečený nápad a maršálská hůl

Tereza Bebarová s úsměvem přiznává, že žádná kutilka opravdu není a upřesňuje:

„Ale nyní jsem jejich ,tlumočník‘ – představuji nápady jiných a už jich bylo spolu se zážitky tolik, že naše natáčení vydalo na vydání knihy Čas pro Te.Be a chystáme pokračování.... Je pravda, že na tuto dráhu nás oba navedl lockdown. Napadlo nás, že bychom mohli péct i u nás doma – přestože jsem nikdy ani zvlášť nepekla. Takže vznikl nápad, že by mě mohl prostřednictvím televizní obrazovky učit péct známý cukrář a pekař Josef Maršálek. A v další část pořadu širšímu publiku představujeme i různá řemesla a zajímavé hosty. Čili se občas něco přiučím i od nich.

Vlastně jsem kvůli covidu změnila celý svůj přístup k okolí a je tu z toho takový otevřený dům – točili jsme tady i pilotní díl, znělku všech jedenaosmdesáti dílů Času na TeBe, zveme k sobě domů diváky...“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na míru vyrobený pultík se sklopnou deskou je využíván i při natáčení.

Němým svědkem proměny typu domácnosti je i truhlářem vyrobený předěl mezi kuchyní a obývákem – pultík je využíván jako pracovní plocha při natáčení.

„I pro realizaci našich soukromých nápadů tady doma si zveme odborníky. Od zahradníků po truhláře,“ dodává spokojeně naše hostitelka – začínající květinářka.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám