Sliny: zajímavá fakta, která o nich ještě nevíte

Sliny

Sliny jsou přirozenou sekrecí lidského těla. Mají velkou spoustu důležitých funkcí – bez nich bychom nemohli správně polykat. Kromě toho mohou sloužit také v lékařské diagnostice. Lze z nich zjistit některé nemoci, ale také přítomnost omamných látek v lidském organismu, množství steroidních hormonů a dalších návykových látek a alkoholu v těle. Sliny mají také důležitou funkci při forenzním výzkumu.

Primární funkce ústní dutiny

Sliny se tvoří v ústech. Produkují je slinné žlázy, které se nachází nejen pod jazykem. Jejich složením je z velké většiny voda (tvoří až 99 % obsahu slin) a kromě toho také řada dalších organických složek. Další složkou je serózní výpotek, výtok z dásní, nosní a krční sekrece, mikroorganismy, zbytky potravy a epiteliální buňky. Sliny jsou důležité pro trávicí systém – přesněji řečeno pro jeho počáteční fázi. Pomáhají rozkládat potravy a jsou odpovědné za udržování ideálního pH v ústech.

Sliny

Foto: Pixabay

Jakou roli hraje nervový systém?

Nervový systém je stěžejní pro produkci slin. Nejvíce slin je přitom vyprodukováno v průběhu dne, a to zejména když jíme a když mluvíme. Uvolňování slin pod vlivem přítomnosti potravin v ústech je nepodmíněným reflexem – množství slin v ústech nedokážeme vědomě ovlivnit. Pravdou ale je, že určitým způsobem to ovlivnit můžeme, například sliníme více, když žvýkáme žvýkačku.

Sliny a zubní kaz

Sliny mají velmi zajímavou funkci: dokážou ochránit naše zuby před kazem. Neutralizují kyseliny nebo podporují reminelizaci pomocí vápníku a fluoridů, které jsou ve slinách obsaženy. Existují léky, které snižují sekreci slin. Za sníženou produkci mohou také určitá onemocnění a s nimi spojená léčba. Pokud je produkce slin omezena, pak hrozí vyšší riziko vzniku zubního kazu.

Boj proti slinění

Botulotoxin, který známe jako botox, se používají nejen při poruchách se sliněním, ale také při nadměrném pocení. Botox totiž blokuje acetylcholin – to je látka, která je zodpovědná za přenos zprávy z mozku (nervového systému) ke svalu. Díky tomu je regulováno nadměrné slinění například u Parkinsonovy choroby.

Sliny jako dezinfekce

Myslíte si, že když se pořežete, je dobré si ránu naslinit? Řada lidí si myslí, že sliny vyčistí ránu a zabrání její infekci. Pravdou ale je, že bychom to dělat neměli. Sliny obsahují velké množství bakterií, které naopak mohou způsobit infekci.

Zdroj: https://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/quizy/czego-nie-wiesz-o-slinie-aa-FkiK-WxsF-u9qc.html

Foto: Pixabay