Které houby nepatří na talíř aneb jak neskončit s výplachem žaludku v nemocnici

Léto je mimo jiné obdobím, kdy spousta Čechů bere lesy útokem v košíkem v ruce a sbírají houby. Je to oblíbená činnost ve chvílích volna. Bohužel se každým rokem objeví několik otrav houbami. Jak jim předejít?

Sbírejte jen houby, které opravdu znáte

Je nepsané pravidlo, že byste měli sbírat houby jen ty, jež bezpečně poznáte. V opačném případě riskujete zdravotní problémy, pokud byste omylem narazily na nejedlý, nebo dokonce jedovatý exemplář. Totéž platí i pro houby, které vám někdo věnuje. Nemůžete vědět, že dotyčný se v nich bezpečně orientuje. I pravý hřib je možné zaměnit za méně kvalitní hřib žlučník. Ten sice není jedovatý, ale jeho chuť je hořká a dokáže pokazit celou smaženici a nejsou vyloučené ani možné žaludeční problémy, pokud byste ho pozřeli.

Foto: Pixabay

I mistr tesař se někdy utne

Při sbírání hub je třeba být stále na pozoru. Některé jedlé si lehce spletete s jedovatými kolegyněmi. Například i mezi holubinkami, jež jsou obecně považovány za poživatelné, se najde jedna, která je jedovatá. Jedná se o holubinku vrhavku s červeným kloboučkem a bílým třeněm. Když bude v lese hodně tma, tma si lze splést s holubinkou révovou, ale ta má klobouk vínový až nachový. Pro méně zdatné houbaře máme jednu radu, raději se vyhněte všem holubinkám s červeným kloboukem.

Výbornou houbou je muchomůrka růžovka neboli masák. Chutná osmažená jako řízek a hodí se i do smaženice. Jenže je nutné ji nezaměnit s jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Pamatujte si, že masák mívá třeň zbarvený červeně, což u jiných muchomůrek není.

Muchomůrka zelená přináší smrt

Naše nejjedovatější houba je muchomůrka zelená. Její jed zabíjí. Stačí sníst jen 50 g této houby, aby došlo k otravě s fatálními následky. Je proto v zájmu každého houbaře, aby se ji naučil bezpečně rozlišovat. Přesto je možné ji lehce zaměnit za jedlý žampion nebo holubinku.

Zdroj info: wikipedie.cz

Náhledové foto: Pixabay

 

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.