Hlavní obsah

Za čtyřmi procenty nových případů rakoviny může stát alkohol

Novinky, lin

Mezinárodní tým odborníků odhaduje, že 741 300 diagnóz neboli 4 procenta nových případů rakoviny, diagnostikovaných v roce 2020, lze připsat nadměrnému a mírnému pití.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Analýza, která porovnávala data prodeje alkoholu s lékařskými záznamy ve 240 zemích, ukázala, že alkohol nejčastěji souvisel s rakovinou jícnu, jater a prsu.

Vědci čerpali z údajů z Globální observatoře proti rakovině Světové zdravotnické organizace, která měří případy rakoviny po celém světě. Celosvětově bylo zjištěno, že u mužů je větší pravděpodobnost, že onemocní rakovinou v důsledku pití. Celkově se jednalo o 77 procent všech případů ve studii, přičemž zbývajících 23 procent tvořily ženy.

Zatímco rizikové a nadměrné pití přispělo k rozvinutí ve většině globálních případů rakoviny, autoři zjistili, že dokonce i mírné pití (ekvivalent přibližně dvou sklenic vína nebo dvou půllitrů ležáku denně) přispělo k onemocnění u 14 procent všech případů, což se rovná přibližně 103 100 případů.

„Rizikové“ pití bylo definováno jako dva až tři půllitry ležáku denně nebo dvě až pět malých sklenic červeného vína. Za těžké pití jsou považovány více než čtyři půllitry denně nebo více než pět malých sklenic vína.

Jak poznat, že moc pijete? Tělo vám to poví

Zdraví

Nejhůře dopadlo v žebříčku zemí Mongolsko, kde byla konzumace příliš velkého množství alkoholu spojena s jedním z deseti případů rakoviny. U Moldavska byla konzumace alkoholu spojena s jedním z 12 případů.

Zhruba uprostřed žebříčku se umístila Velká Británie se 4 % všech případů rakoviny (16 800 případů). Ještě lépe pak dopadly Spojené státy americké se 3 %. Vůbec nejlepší výsledky zaznamenal Kuvajt, kde je alkohol zakázán.

Alkohol způsobuje poškození DNA lidského těla, a to zvýšenou produkcí škodlivých chemikálií, ovlivňuje také produkci hormonů v těle, což může přispívat k rozvoji rakoviny. Sir Ian Gilmore, předseda britské Alkoholické zdravotní aliance, v reakci na výzkum uvedl, že výsledky jsou smutně nepřekvapivé a vyzval lidi, aby omezili příjem alkoholu.

„Nejbezpečnější je nepít alkohol vůbec. Pokud si ale bez něj nedokážete představit život, držte se pravidel mírného pití, co znamená do 14 jednotek týdně. Tím se rozumí 7 půllitrů piva nebo 9 malých skleniček vína týdně,“ říká pro Daily Mail.

Reklama

Související články

Jak poznat, že moc pijete? Tělo vám to poví

Alkohol se v mnohých případech stal zvládacím mechanismem koronavirové krize. Možná se to týká i vás. Z občasného popíjení se stala jedna, či dokonce dvě...

Výběr článků

Načítám