Hlavní obsah

Režisér nového Batmana si pořídil dům, z nějž dýchá atmosféra časů před sto lety

Klasika z počátku minulého století se spoustou původních i zcela moderních prvků. Tak lze v krátkosti popsat dům, který si v kalifornské Pasadeně koupil v přepočtu za 119 milionů korun americký režisér a scenárista Matt Reeves. Jeho jméno je nyní nejčastěji zmiňováno v souvislosti s novou verzí filmu Batman s Robertem Pattinsonem v titulní roli.

Foto: Profimedia.cz

Americký filmový režisér a scenárista Matt Reeves si koupil nový dům v kalifornské Pasadeně.

Článek

Dům postavený v roce 1914 navrhl americký architekt Reginald Davis Johnson a je možné jej objevit v jedné z nejvyhledávanějších a zároveň velice poklidných částí Pasadeny.

Na trojúhelníkovém pozemku o velikosti 2185 čtverečních metrů jej doplňuje obdélníkový bazén se čtvercovou vířivkou.

Samotný dvoupodlažní dům s bílou omítkou a šedomodrou břidlicovou střechu, s níž hezky ladí rámy oken i dveří a další architektonické detaily, má půdorys do písmene L a v minulosti prošel důkladnými rekonstrukcemi. Přesto však v jeho interiéru zůstalo až překvapivé množství prvků a rysů připomínajících atmosféru z dob, kdy v prezidentském křesle seděl Woodrow Wilson.

Hosty po cestě od vstupní branky zaujme travnatý ostrůvek kapkového tvaru, v jehož středu je zasazena kamenná fontánka. Po levé straně host míjí již zmíněný bazén, po pravé straně domu spatří garáž pro dva vozy, která věrně kopíruje architektonický styl hlavní budovy. V prostoru nad garáží se skrývá ubytování pro hosty.

Foto: Profimedia.cz

Dobovou atmosféru si lze dobře vychutnat například v baru.

Dům s užitnou plochou 557 čtverečních metrů má čtyři podlaží, přízemí a patro doplňuje obytné podkroví a pod zemí sklep. Uspořádání interiéru je pak velmi jednoduché, v přízemí je umístěna kuchyň, jídelna a dvojice obývacích pokojů plus hala, z níž vedou dřevěné schody vzhůru do patra, kde jsou ložnice.

Jak upozorňuje web Dirt, režisér a scenárista, který je známý například svými filmy Úsvit planety opic či Válka o planetu opic koupil dům za 5,5 milionu dolarů, tedy v přepočtu zhruba 119 milionů korun. Ušetřil i tak výraznou sumu, neboť jeho původní cena byla 6,4 milionu dolarů (138 milionů korun).

Anketa

Máte doma také dva obývací pokoje?
Ano, také.
16,2 %
Takhle bych to nepojmenoval/a, ale asi ano.
5,6 %
Mívali jsme, ale už nemáme.
2,7 %
Ne, nemáme.
75,5 %
Celkem hlasovalo 1057 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám