Hlavní obsah

Češi mají největší strach z požáru domácnosti, mnohem častěji ale zažijí vytopení

Novinky, nes

Největší strach mají lidé v Česku z požáru v domácnosti. Většina z nich ho naštěstí nikdy nezažila. To již ale neplatí pro vytopení, kterého se obávají Češi sice v menší míře, jenže právě tato kalamita potká výrazně větší počet z nich. Mnoha haváriím způsobeným oběma živly, tedy ohněm i vodou, přitom mohou zabránit čidla. Ta ale spousta lidí stále nepoužívá.

Foto: Novinky

Máte obavu z některé z těchto domácích havárií?

Článek

Havárií v domácnosti, které se obává více než polovina Čechů, konkrétně 57,5 procenta, je požár. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM/MARK, který si nechala na vzorku 506 osob na jaře letošního roku udělat společnost Creative Dock pro svůj projekt Domy sobě.

Foto: Novinky

Zažil/a jste již ve vaší domácnosti některou z uvedených havárií?

Požár je přitom tou nejméně častou nehodou, s níž se většina lidí během svého života naštěstí nesetká. Jak vyplývá ze statistické ročenky 2020 Hasičského záchranného sboru, ke třetině všech požárů došlo loni v domácnostech, 29 procent pak přímo v bytových domech.

Strach z ohně lidé mají, tím to ale často končí

Jak z průzkumu vyplývá, ač se Češi požáru velmi obávají, pouze pětina z nich (19,8 %) má doma instalované čidlo na detekci kouře. Třetina (32,4 %) pak o jeho koupi a umístění doma uvažuje.

Foto: Novinky

Uvažoval/a jste někdy o pořízení detektoru kouře?

„V řadě zemí je požární čidlo v obytné místnosti povinné. V tomto kontextu je proto pokrytí domácnosti tímto čidlem u nás velmi nízké. V bytových domech navíc jakýkoliv problém může mnohem rychleji eskalovat a dopad se tak násobí,” tvrdí Radomil Valeš ze služby Domy sobě, která se věnuje instalacím solární fotovoltaiky a chytrých zařízení do bytových domů.

Vytopení a únik plynu

V menší míře se pak Češi obávají vytopení (37,7 %), přitom právě tuto událost zažila více než čtvrtina lidí, konkrétně 27,3 procenta.

Ani v tomto ohledu si ale lidé nepočínají příliš racionálně. Zátopové čidlo má totiž doma je 2,8 procenta obyvatel Česka. A navzdory větší pravděpodobnosti vytopení než požáru necelé tři čtvrtiny dotázaných (69 %) v průzkumu uvedly, že o jeho pořízení vůbec neuvažují.

Foto: Novinky

Uvažoval/a jste někdy o pořízení zátopového čidla?

Třetinu lidí (30 %) leká rovněž možnost havárie způsobené únikem plynu. Čidlo detekující plyn v domácnosti má ovšem pouze každý 11. Čech.

Moderní čidla fungují i bez připojení k elektřině, bez wi-fi i GSM signálu

V současné době se uplatňují čím dál více čidla, která pro komunikaci s majitelem domu či bytu nepotřebují Wi-fi ani elektřinu.

„Například čidla Direct Echo vydrží bez nabíjení a údržby až sedm let provozu. Díky nanopásce nebo suchému zipu drží kdekoliv a ovládají se velmi snadno pomocí aplikace z chytrého telefonu,“ vysvětluje Nela Maťašeje z Direct pojišťovny. Podle typu mohou detekovat například únik vody, anebo třeba i pohyb signalizující, že do domácnosti vnikl někdo nezvaný.

Do míst, kde není wi-fi ani signál GSM, vytvořili čidla také v českém startupu. „Čidla Senzoor fungují na rádiových sítích LPWAN, využívající nízkonákladové a nízkoenergetické technologie narrow bandu (NB-IoT). Umí uživatele upozornit na změnu stavů, které monitorují. Správu čidel a upozornění má uživatel pod kontrolou ve stejnojmenné webové a mobilní aplikaci,“ říká Pavel Plachký, zakladatel startupu Senzoor.

Anketa

Máte doma instalované nějaké bezpečnostní čidlo?
Proti požáru
32,6 %
Proti vytopení
3,5 %
Proti úniku plynu
3,5 %
Detektor pohybu
3,5 %
Set kamer
1,2 %
Jiné
2,3 %
Vícero z nich
8,1 %
Žádné
45,3 %
Celkem hlasovalo 86 čtenářů.

Jak předejít haváriím před odjezdem na dovolenou

  • Vytáhněte všechny spotřebiče, které nebudou v provozu, ze zásuvek. Nezapomeňte ani na pračku, rychlovarnou konvici, televizi, počítač či nabíječku telefonu.
  • Před odjezdem vypněte přívod vody a plynu do bytu. Tím se eventuální škody při havárii významně minimalizují.
  • Okna, kvůli silným větrům, ponechte otevřená pouze na mikroventilaci. Ze stejného důvodu také skliďte všechny volně položené předměty z balkonu.
  • Náhradní klíče od bytu ponechte u důvěryhodného souseda. (V případě havárie vám nebudou muset hasiči vylomit dveře.)
  • Instalujte v domácnosti bezpečnostní čidla. Ta budou informovat prostřednictvím telefonu vás, případně další vybrané osoby. 

Reklama

Související témata:

Související články

Vstupní dveře hlídají teplo i domov

Odolnost proti povětrnostním vlivům, normou daný prostup tepla a bezpečnost proti vetřelcům – to jsou hlavní nároky na vchodové dveře, ať už jsou z plastu,...

Výběr článků

Načítám