Hlavní obsah

V sicilské obci zdražili. Domy tam teď prodávají za dvě eura

Sicilská obec Sambuca před dvěma lety nabídla levné bydlení. Domy za euro nalákaly několik kupců a prodalo se asi 16 nemovitostí. Nyní chce vesnice rozjet druhé kolo a zkusit přitáhnout další nové obyvatele. Tentokrát však domy mírně zdraží a nebudou mít vyvolávací cenu jedno euro, ale dvě.

Foto: Profimedia.cz

Sicilská obec Sambuca láká na další levné bydlení.

Článek

Sambuca podle serveru CNN patří k nejúspěšnějším italským městečkům, ve kterých se prodávaly domy za euro. Kromě toho, že do obce skutečně přišli noví obyvatelé, se o ní také nejvíce psalo ve světových médiích. Místní se proto rozhodli, že zkusí úspěch zopakovat.

Nabídnou proto další opuštěné domy k prodeji, tentokrát za počáteční cenu dvou eur, což je stále velmi symbolická částka. Všechny vybrané nemovitosti se nacházejí v historickém jádru obce a jsou vylidněné prakticky od doby, kdy na Sambucu v roce 1968 udeřilo zemětřesení a značně zdevastovalo celou oblast.

Obří výletní lodě už v Benátkách nezakotví. Od srpna mají zákaz

Cestování

Domy půjdou do dražby a připadnou tomu, kdo za ně bude ochoten zaplatit nejvíce. Před dvěma lety se některé prodaly jen za pouhé euro, jiné i za 25 tisíc eur (639 tisíc korun). Zájemci se od 15. července mohou přihlásit na stránkách obce, a to až do 5. listopadu.

Lidé si budou moci vybrat z budov různých typů i velikostí. Do aukce půjdou třeba jednopodlažní domy s vnitřními dvorky, ale i víceposchoďové nemovitosti s balkony a terasami. A tentokrát se budou prodávat také prázdné městské prostory a pozemky.

„O ně projevili velký zájem kupci z Blízkého východu, lidé mají totiž více prostoru ke kreativitě. Vyjdou navíc levně, kolem 500 eur (12 700 korun),“ uvedl starosta obce Giuseppe Cacioppo.

Městečko ožilo

Některé domy jsou ve velmi dobrém stavu, většina jich však potřebuje zásah a rozsáhlou rekonstrukci. Celý projekt přišel nicméně ve správný čas, Itálie totiž značně uvolnila koronavirová opatření a potenciální kupci se tak budou moci přijet na nemovitosti podívat naživo.

„Lidé, kteří si domy koupili v roce 2019, byli odvážní, protože šli do celého dobrodružství naslepo,“ míní Cacioppo. Nynější kupci budou mít podle starosty výhody, protože už přesně vědí, do čeho jdou. „Najdou revitalizované městečko plné energie a života, a kde jejich sousedi v ulici mluví i anglicky nebo francouzsky. Dnešní Sambuca má přidanou hodnotu a ve vzduchu je cítit nadšení,“ uvedl Cacioppo.

Záhy však ubezpečil, že navzdory popularitě, kterou si obec vydobyla, zůstává Sambuca klidným místem k životu. To i díky okolní krajině s rozlehlými vinicemi. A za jasného dne jde z obce dohlédnout až na Etnu.

Obce v Kalábrii lákají mileniály. Za nastěhování jim vyplatí až 28 tisíc eur

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám