Hlavní obsah

Kurz bitcoinu spadl pod 30 000 dolarů. Opět

• Aktualizováno

Na konci černa se bitcoin poprvé od začátku roku podíval pod hranici 30 tisíc dolarů (653 130 Kč). I když kurz začal následně stoupat, po měsíci se situace znovu opakuje. V úterý tak hodnota opět klesla pod třicetitisícovou hranici. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin je virtuální měna, mince na obrázku jsou jen suvenýr.

Článek

Novinky.cz již na začátku týdne upozornily, že hodnota bitcoinu v posledních týdnech balancuje nad hranicí třiceti tisíc dolarů. Právě během prvního dne tohoto týdne se jedna virtuální mince obchodovala za 30 765 dolarů (669 940 Kč).

Bitcoin se stále drží nad hranicí 30 000 dolarů

Internet a PC

V úterý ráno ale kurz klesl až na 29 530 dolarů, což odpovídá 643 050 Kč. Po červnovém propadu je to tak druhý nejhorší výsledek v letošním roce.

Zatím absolutní rekord byl stanoven v dubnu na 64 829 dolarů (1 411 260 Kč). Sluší se nicméně připomenout, že zmiňovaná třicetitisícová hranice byla překonána teprve na přelomu loňského a letošního roku, dříve měla nejznámější kryptoměna na světě ještě výrazně nižší hodnotu.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu

Čínské tažení proti kryptoměnám

Výrazný propad byl způsoben především zásahem Číny. Během června jedno z měst v jihozápadní provincii S'-čchuan úřadům slíbilo, že udělá na těžaře velký zátah a že do roka „vymýtí veškerou těžbu bitcoinů a etherea“.

Následně pak čínská centrální banka oznámila, že získala podporu velkých finančních institucí včetně platební služby Alipay, aby neposkytovaly žádné služby spojené s kryptoměnami.

Efekt motýlích křídel? Čínský zásah smazal 6,4 bilionu korun z hodnoty kryptoměn

Internet a PC

Těžba kryptoměn přitom byla v Číně velký byznys, podle serveru BBC měla nejlidnatější země na světě v letošním roce na celosvětové těžbě bitcoinů podíl více než 75 procent. V Číně se ale samozřejmě těží i další kryptoměny.

V polovině května se nicméně Čína rozhodla kryptoměnové transakce přidat na seznam zakázaných aktivit. Finanční instituce a platební společnosti tak v současnosti nesmějí v nejlidnatější zemi světa poskytovat žádné služby spojené s kryptoměnami.

Podíl Číny na globální těžbě bitcoinů klesl, roste podíl Kazachstánu

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám