Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Lactalis stahuje z trhu 385 tisíc Kunín Pohárů. Obsahují stopové množství pesticidu

Kunín Pohár, mléčný dezert. foto: Mlékárna Kunín

Firma Lactalis CZ, mateřská společnost mlékáren Kunín a Klatovy, stahuje z trhu 385 000 mléčných dezertů Kunín Pohár, obsahují stopové množství pesticidu etylenoxid, který není v EU povolen, sdělil v úterý mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček, veterináři získali informaci o pesticidu v přídatné látce prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.
  9:52

Produkt prodávají různí prodejci. Spotřebitelé, kteří produkt doma mají, by jej neměli jíst, mohou ho vrátit v místě nákupu.

V mase z Polska určeném na výrobu kebabů byla salmonela, firmě hrozí pokuta až 50 milionů

Mléčné dezerty váží 150 gramů a mají příchutě čokoláda, jahoda, borůvka a meruňka. Data spotřeby výrobků jsou 21. července 2021, 22. července 2021, 23. července 2021, 27. července 2021, 28. července 2021 a 29. července 2021. Výrobky začal stahovat producent, výrobky s jinými daty spotřeby se nestahují.

„Etylenoxid se v některých třetích zemích používá pro regulaci zrání, a to je pravděpodobně důvodem, že se jeho malé množství objevilo v přídatné látce Flanogenu, která se dostala na unijní trh a byla následně použita pří výrobě dotčeného mléčného výrobku,“ sdělil mluvčí.

Německé Medvídkovy mortadely mohou obsahovat kovový prach, zjistili čeští veterináři. Kaufland je musí stáhnout

Etylenoxid je reaktivní plynná látka s mutagenními a karcinogenními účinky, žádná její hladina není pro člověka bezpečná. V některých státech se používá jako pesticid k regulaci zrání některých rostlinných komodit, v EU není povolený.

Naposledy před etylenoxidem varovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni v prosinci. Obsahovala jej sezamová semena původem z Indie.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!