Hlavní obsah

Ukrývaný koncept BMW měl už v 90. letech obří ledvinky

Novinky, Daniel Havlina

Německá automobilka BMW ve vlastní dokumentární sérii Inside BMW Group Classic odhalila dosud nezveřejněný koncepční prototyp ZBF-7. Senzační na něm je, že už v 90. letech společnost koketovala s obřími vertikálními ledvinkami, o nichž dnes fanoušci hojně diskutují.

Foto: Inside BMW Group Classic

BMW ZBF-7

Článek

Dvojitě rozdělená maska předního chladiče, které se přezdívá ledvinky, je už desítky let nedílnou součástí designového jazyka BMW. V posledních letech jsou právě ledvinky ale také původcem velké vlny kritiky části fanoušků a veřejnosti, neboť inženýři začali jejich tvar i velikost postupně měnit. Největší kritiky se pak dočkaly horizontální ledvinky na modelech řady 4.

První jízda v BMW řady 4: Zapomeňte na zuby

Testy

BMW už při představení tvrdilo, že horizontální ledvinky odkazují na model 327 z meziválečného období firmy. Nyní se ovšem zdá, že první nápad vytvořit něco podobného nepřišel s novými modely, ale už u konceptu z 90. let. V rámci dokumentární série „Inside BMW Group Classic“ totiž společnost ukázala tajný a dosud nespatřený prototyp ZBF-7, který přichází z počátku devadesátých let a je rovněž opatřen nápadně povědomými vertikálními ledvinkami.

Vůz na videu prezentuje tehdejší designér BMW Džodži Nagašima, tedy muž, který stojí třeba za modelem E36. A jak je vidět, už tehdy to byl velký vizionář. Společně s kolegy totiž vytvořili na tu dobu dokonalé dílo. Prototyp má například dnes velmi moderní výsuvné kliky pro lepší aerodynamiku, na zadních sedadlech nechybějí zabudované notebooky a vpředu se vše ovládalo skrze obrazovku infotainmentu. Centrální ovládání připomíná dnešní systém iDrive.

Červené ledvinky. Masku limitované edice BMW nepřehlédnete

AutoMoto

Uvnitř byl vůz velmi luxusní a i přes označení s číslem 7 byl o podstatný kus větší než tehdejší vlajková loď BMW. V kabině nechybějí dřevěné dekory i kov. Na středovém tunelu je pak řada tlačítek. A samotný Nagašima přiznal, že se prototyp vedení hodně líbil. Proč ho ovšem BMW nezhmotnilo ve skutečný model, není jasné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám