Hana Lipovská a Jana Bobošíková na schůzce s poslanci Volného bloku Bojkem a Volným. Foto: Facebook Jany Bobošíkové

„Je to kampaň.“ Lipovská s Bobošíkovou by měly svá videa povinně označit jako politickou reklamu

Napsal/a Vojtěch Berger 20. července 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

Youtubový kanál „Aby bylo jasno“ Jany Bobošíkové letos zveřejnil už přes sto příspěvků. Bobošíková svůj „vlog“ připravuje spolu s radní ČT Hanou Lipovskou. Poté, co Bobošíková oznámila svou kandidaturu do sněmovny za Volný blok, má Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí o její další youtuberské aktivitě jasno: „Je to prostředek kampaně,“ říká člen úřadu Jan Outlý.

Ve videích často nechyběla kritika České televize, útoky proti Pirátům a nedávno i propagace Volného bloku, za který nakonec Bobošíková kandiduje do sněmovny.

„Tak co myslíte, které ze stran myslí svůj volební program skutečně vážně a budou ho prosazovat? A které jsou ‚kam vítr, tam plášť‘?“ ptala se diváků svého YouTube kanálu Jana Bobošíková 6. července – těsně poté, co během několika minut promítla ve videu vedle dalších stran třikrát i logo marginálního Volného bloku, a pár dní před tím, než potvrdila, že za stranu bude na podzim kandidovat do sněmovny.

Volný blok je podle Bobošíkové „jediná strana, která jde do voleb se sdělením ‚Vystupme z Evropské unie‘“, a spolu s komunisty také „jediná strana, která má v programu vystoupení z NATO“ a jako jediná se „hlásí k mohutnému propouštění ve státní správě“.

Už ne vlog, ale prostředek kampaně

Toto ani jiná videa na kanálu Bobošíkové nejsou nijak označená, není z nich jasné, kdo je vyrábí nebo platí. Po oznámení kandidatury by však měl přibýt jasný signál, že jde o politickou reklamu, říká člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jan Outlý:

„Je na místě považovat videa, publikovaná po jejím vstupu do kampaně, která budou obsahovat vyjádření ve prospěch nebo neprospěch kandidujících subjektů či jejich kandidátů, za prostředek kampaně, neboť je zřejmé, že se přinejmenším z hlediska grafického a technického zpracování jedná o prostředky, za něž se poskytne nebo obvykle poskytuje úplata.“

Jana Bobošíková a Volný blok krátce před oznámením její kandidatury

Sama Bobošíková na dotaz HlídacíPes.org vzkázala, že „o tom, jak v předvolebním období naložíme se soukromým velmi úspěšným videovlogem“, oznámí dnes večer, právě na YouTube.

Množné číslo je v této větě důležité, z řady náznaků na sociálních sítích je totiž zjevné, že na obsahu videí se podílí i blízká spolupracovnice Bobošíkové z jejího Institutu svobody a demokracie a zároveň Radní České televize Hana Lipovská.

Ukázalo se to i v dubnu, kdy Lipovská na radě ČT mluvila v množném čísle o tom, že ona a další lidé poskytli materiál o údajném střetu zájmů generálního ředitele ČT Petra Dvořáka například Bezpečnostní radě státu, bezpečnostním výborům parlamentu a dalším institucím.

Když Lipovská říká „my“, myslí Bobošíkovou

„Kdo ‚my‘, paní Lipovská? Vy za Radu ČT? Nebo vy a někteří radní ČT?“ ptal se tehdy radní Zdeněk Šarapatka během přerušení jednání, kdy se nevysílal audiozáznam (Šarapatka ho však později zveřejnil). Odpověď nezazněla, nabídla ji však právě blízká spolupracovnice Lipovské Jana Bobošíková z Institutu svobody a demokracie.

„Svá zjištění jsme zaslali předsedovi vlády, Bezpečnostní radě státu a bezpečnostním výborům obou parlamentních komor,“ řekla Bobošíková ve videu publikovaném na jejím YouTube kanále shodou okolností zhruba ve stejné době, kdy Lipovská na Radě četla svůj obsáhlý materiál, který podle ní usvědčuje Dvořáka ze střetu zájmů.

To, že materiál poslancům skutečně poslala Bobošíková spolu s Lipovskou, krátce poté potvrdil na Facebooku i pirátský poslanec Tomáš Martínek.

Sama Hana Lipovská v čerstvém rozhovoru pro Reflex řekla, že spolupráci s Janou Bobošíkovou ukončovat nehodlá ani po oznámení její kandidatury za Volný blok v Praze.


Sérii textů Mediální rady – věc veřejná podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)