Nebezpečí, které spočívá v aluminiové fólii

Alobal

Aluminiová fólie nebo chcete-li alobal, je naprosto běžnou součástí naší domácnosti. Nachází se ve výbavě každé hospodyňky, která ji používá k balení potravin, pečení i grilování. Aluminiové fólie jsou natolik dostupné, že se mnozí z nás ani nezabývají nad tím, jestli jsou bezpečné, nebo ne. Při občasném použití se nemusíte ničeho obávat, nicméně pokud je používáte téměř dennodenně, můžete si zadělat na zdravotní potíže.

Hliník může být nebezpeční

Hlavní složkou aluminiové fólie je aluminium, čili hliník. Ten je pro lidské tělo ve vyšších množství rizikový. Negativně ovlivňuje zejména nervový systém a plodnost, vývoj plodu nebo mineralizaci kostí. Existuje také určitá pravděpodobnost mezi množstvím hliníku v organismu a vznikem Alzheimerovy choroby, zapotřebí je ale dalších studií. Pokud si alobalem balíme potraviny (pro přepravu, vaření, pečení či grilování), dostává se hliník dovnitř. Když potom tuto potravinu sníme, zkonzumujeme i hliník v ní obsažený.

Alobal

Foto: Pixabay

Množství uvolňovaného hliníku

Hliník se rychleji uvolňuje u potravin, které jsou kyselé. To je například citron (citrusy obecně), kysané zelí nebo třeba rajčata. Na ty bychom alobal rozhodně používat neměli. To ale není vše. Hliník se z alobalu do potravin uvolňuje také při zahřívání – takže při pečení nebo grilování. Zatímco dříve se zcela běžně používaly hliníkové příbory, dnes už víme, že hliník může být toxický a vyhýbáme se jim. Proč to tedy neděláme s alobalem?

Odstraňování hliníku z těla

Naše tělo si s určitým množstvím toxinů dokáže poradit samo. Také malé množství hliníku umí odstranit. Problémy ale nastávají se zvýšeným množstvím hliníku v organismu. A je třeba si uvědomit, že hliník se nenachází pouze v alobalu, ale také v květináčích, kuchyňském nářadí, v kosmetice, léčivech či v potravinách v plechovkách. Hliníku se zkrátka jen tak nevyhneme, můžeme se ale snažit o minimalizaci kontaktu s ním.

Nahraďte aluminiovou fólii

Ať už používáte aluminiovou fólii k čemukoli, vždy existuje způsob, jak se jí vyhnout. Při pečení zakrývejte pekáč pokličkou. Jídlo můžete zabalit do papírového ubrousku (záleží na tom, o jakou potravinu se jedná) a/nebo do plastové krabičky, kterou můžete použít víckrát. Při grilování používejte namísto alobalových tácků ty z nerezu.

Zdroj info: https://kobieta.interia.pl/porady/news-dlaczego-nalezy-unikac-folii-aluminiowej,nId,2510510

Foto: Pixabay