Hlavní obsah

Trh s kryptoměnami smazal za pouhých 24 hodin téměř 100 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý klesl po měsíci kurz bitcoinu opět pod hranici 30 tisíc dolarů (653 130 Kč), po vzoru nejslavnější kryptoměny nicméně padala hodnota prakticky všech dalších virtuálních měn. Server CoinMarketCap odhadl, že během uplynulých 24 hodin odepsal celý kryptoměnový trh zhruba 98 miliard dolarů ze své hodnoty, tedy více než 2,1 bilionu korun.

Foto: repro coindesk.com

Kromě bitcoinu klesly v úterý kurzy drtivé většiny kryptoměn.

Článek

„Jsme svědky rozsáhlého výprodeje na globálních trzích, obecně všechna riziková aktiva oslabují,“ uvedla Annabelle Huangová ze společnosti Amber Group, která poskytuje finanční služby pro kryptoměnové trhy.

Zdůraznila přitom, že kryptoměny v čele s bitcoinem jsou považovány za velmi rizikové aktivum. „Oslabení bitcoinu poslalo dolů celý trh s kryptoměnami,“ doplnila.

Najdou se i výjimky

Nejvýraznější je pokles u bitcoinu, alespoň co se absolutní hodnoty týče. Celá řada kryptoměn ale oslabila o více než 10 procent. Výjimky, které naopak mírně posílily, bychom napočítali na prstech jedné ruky – jde například o tether, dash či dai.

Zatím absolutní rekord bitcoinu byl stanoven v dubnu na 64 829 dolarů (1 411 260 korun). Kvůli některým rozhodnutím amerického podnikatele a vizionáře Elona Muska a následně i kvůli tlaku čínských těžařů ale začal kurz dramaticky padat.

Kurz bitcoinu spadl pod 30 000 dolarů. Opět

Internet a PC

V úterý se tak jedna mince obchodovala za 29 530 dolarů, což odpovídá 643 050 korunám. Po červnovém propadu je to tak druhý nejhorší výsledek v letošním roce.

Sluší se nicméně připomenout, že zmiňovaná třicetitisícová hranice byla překonána teprve na přelomu loňského a letošního roku, dříve měla nejznámější kryptoměna na světě ještě výrazně nižší hodnotu.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám