Hlavní obsah

Honda je otevřená novým partnerstvím. Chce ziskovou elektromobilitu

Podle nového šéfa automobilky Honda není elektromobilita v současné době samostatně životaschopná. Je proto otevřen novým aliancím, třebaže Honda už na elektromobilech spolupracuje s koncernem GM.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nový generální ředitel Hondy Tošihiro Mibe se nechal slyšet, že automobilka bude otevřená novým aliancím s cílem učinit elektrifikaci ziskovou. „Bude-li skrz alianci možné, aby Honda dříve dosáhla toho, k čemu by měla směřovat, byli bychom pro takovou alianci vytvořit,” uvedl šéf, který do funkce nastoupil v dubnu letošního roku. Píše to americký web Autoblog.

Mibeho komentář odráží překážku, s níž se automobilky potýkají – přechod na elektromobily je finančně tak náročný, že je třeba spolupracovat s konkurencí, aby firmy přežily. A vyřkl ho i přesto, že Honda už jednoho partnera pro elektrická auta má. Plánuje představit dva velké elektromobily pro americký trh na platformě Ultium koncernu General Motors.

Test Hondy e: Na míru své cílové skupině

Testy

Kromě toho s GM už spolupracuje na vývoji autonomního řízení a elektromobilů s palivovými články. Honda míří k tomu, aby do roku 2040 byla všechna její prodaná auta elektrická, ať už s baterií, nebo právě s palivovými články.

Přes vysoké náklady se podle Mibeho cena elektromobilů snižuje s tím, jak přicházejí na trh. „Vytvoření aliance je velkým krokem směrem ke zvýšení počtu prodaných elektromobilů,” dodal a uvedl také, že elektrifikace v současnosti není komerčně životaschopná.

Firma chce v příštím roce také zlepšit ziskovost své výroby aut – v roce 2020 byla marže jen 1 % – uzavřením některých výrobních závodů. To čeká některé fabriky ve Velké Británii, Turecku a Japonsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám