Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Výzvu filmařů na podporu ČT přečtenou na Českých lvech podepsalo přes 10 tisíc lidí

Kultura

  19:20
PRAHA - Přes 10 000 podpisů je pod výzvou Pět vět, kterou iniciovali někteří filmaři na podporu České televize (ČT) po inauguračním projevu prezidenta, v němž Miloš Zeman veřejnoprávní televizi kritizoval.

Režisér Jan Svěrák přečetl před výzvu před 14 dny na předávání Českých lvů. foto: ČTK

Text vyzývá politiky a veřejně činné osobnosti, aby se postavili snahám likvidovat nezávislost nejsilnějšího veřejnoprávního média, jeho autoři ho nyní poslali poslancům. V neděli o tom informoval režisér Jan Svěrák, který jako první veřejně přečetl výzvu před 14 dny přítomným v Rudolfinu před začátkem přímého přenosu předávání Českých lvů.

Ovčáček kritizuje kritiky. Zveřejnil sérii ostrých tweetů na účet Svěráka, Najbrta i ČT

Podle Svěráka je mezi signatáři výzvy řada veřejně známých osobností, včetně sportovců a poslanců. Jen na slavnostním večeru Českých lvů se pod textem sešlo na 370 podpisů. Nejčastěji text ale podepisovali studenti, živnostníci, učitelé a důchodci, uvedl Svěrák.

Všichni poslanci dostali podle něj výzvu do svých oficiálních e-mailových schránek. „Teď bude záležet na nich. Prezident vyjádřil jasné přání a oni ho teď mají splnit. Dostali k tomu i návod využít výročních zpráv ČT, které nestihla projednat Sněmovna před volbami. Teď mají účelově posloužit k rozpuštění Rady ČT, a umožnit tak dosazení do čela televize veřejné služby vládě podřízeného člověka,“ uvedl Svěrák Prezident ve svém inauguračním projevu na počátku března obvinil ČT, že se ve zpravodajství příliš přikláněla ke straně TOP 09. Kromě televize obvinil i některá další média z pokusů o manipulaci veřejnosti a neobjektivnosti. Představitelé ČT jeho nařčení odmítli, útoky na nezávislost médií jsou podle nich nevhodné. Zemanovy útoky na novináře odsoudili i někteří politici.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) později uvedl, že podle něj Česká televize v ohrožení není, dodal, že on se nechystá veřejnoprávní média nijak napadat.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...