Úroky u hypoték dál rostou. Fronty na vyřízení taky

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 21. 7. 2021 | 5 komentářů
Úroky u hypoték dál rostou. Fronty na vyřízení taky

Zdroj: Shutterstock

Průměrný úrok hypoték počtvrté v řadě stoupl – v červnu na 2,13 % z květnových 2,06 %. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování. Loni v červnu dosahoval průměrný úrok 2,21 %.

„Lze předpokládat, že růst bude i nadále pokračovat, a to i díky zvýšení sazeb ze strany ČNB. To potvrzují dnes platné nabídkové sazby bank, které jsou v některých případech až o 0,8 procentního bodu vyšší než průměrná úroková sazba hypoték podle hypoindexu,“ říká Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Během června zvýšily nabídkové sazby téměř všechny banky.

Skutečné sazby mají za těmi nabídkovými zatím zpoždění, protože banky teprve postupně odbavují nahromaděné úvěry z předchozích týdnů. Zájem o klasickou hypotéku je v posledních měsících rekordní a banky mají oproti běžnému režimu u vyřizování úvěrů často i několikatýdenní zpoždění.

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Vývoj průměrné úrokové sazby hypoték od roku 2003.

Banky, které hlásí svá čísla do Hypoindexu, v červnu sjednaly 14 069 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 44,5 miliardy korun. Před rokem to bylo zhruba o polovinu méně. O pár stovek hypoték víc si lidé sjednali jen letos v březnu a v listopadu roku 2016.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to zaplatit? Hypotéka? Úvěr ze stavebního spoření? My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Za první polovinu letošního roku banky poskytly hypoteční úvěry za téměř 224 miliard korun, což odpovídá celoroční produkci z rekordních let 2016 a 2017. Nejpozději po letních prázdninách překonají i současné maximum: do objemu sjednaných hypoték za loňský rok chybí letos už jen zhruba 30 miliard korun. Navíc by v roce 2021 mohl padnout i rekord v celkovém počtu sjednaných smluv, který zatím drží rok 2016 se 114 tisíci. Letos za první pololetí banky sjednaly zhruba 72 tisíc smluv.

Průměrná hypotéka v červnu dělala 3 161 080 korun, oproti květnu tak byla vyšší o víc jak 37 tisíc. za poslední rok vyrostla o víc jak 400 tisíc. Před pěti lety, v červnu 2016, dosahovala 1 929 207 korun.

A ještě poznámka na konec: Do Hypoindexu nehlásí své výsledky některé banky, které mají na hypotečním trhu menší podíl – například Creditas, Fio, mBank nebo Oberbank.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Partners Financial Services