Hlavní obsah

Co s tím, když svého muže milujete, ale sex s ním ne

Novinky, lin

Podle výzkumu je pro většinu lidí fungující sexuální život velmi důležitý. Přesto zejména v dlouhodobých vztazích dochází ke ztrátě libida a sexuální energie. Jak si s tímto problémem poradit?

Foto: Profimedia.cz

I páry, které se milují, mohou mít problém se sexem.

Článek

Erika a její manžel jsou spolu šest let. Jejich vztah na první pohled nemá chybu. Jsou stále zamilovaní, dokážou spolu komunikovat a užívají si společnost jeden druhého. Jejich sexuální život je ale docela jiný příběh.

Během líbánkové fáze byl sex podle jejích slov docela dobrý. O pár let později se ale ze sexu stal nudný stereotyp bez orgasmu. Erika se proto odhodlala svému manželovi sdělit, jaký druh stimulace klitorisu se jí líbí. On ho však nedokázal zdárně napodobit, a postupem času došlo ke ztrátě sexuálního apetitu.

„Myslím, že největší podíl na ztrátě chuti měla nuda. Stejné pohyby, stejné polohy, předvídatelná slova a nakonec absence vyvrcholení,“ říká Erika pro Huffingtonpost, která chce zůstat v anonymitě. Její manžel nechápal, proč o sex ztratila zájem.

Její nižší libido začali dokonce řešit i s lékařem, aby zjistili, jestli na vině nejsou hormony. Začali také chodit do manželské poradny. „Navštívili jsme terapeuta, který se specializuje na manželství a intimní poradenství. Je to sice běh na dlouhou trať, ale snažíme se,“ dodává.

Nejlepší tipy na předehru, když váš vztah postrádá jiskru

Vztahy a sex

Důležitost sexuálního života naznačuje i studie z roku 2016, podle které 61 % sezdaných dospělých považuje fungující sexuální život za „velmi důležitý“.

Existuje ale samozřejmě také velké množství párů, pro které sex není tak důležitý. „Některým párům nevadí nevýrazný sexuální život, ale pro většinu lidí je sexuální nesynchronizace velký problém,“ říká sexuální terapeutka Vanessa Marinová.

„Priority se v průběhu času mění a páry se mohou průběžně zaměřovat na jiné aspekty vztahu, aby docílily společné intimity. To, že momentálně váš milostný život není, co býval, nemusí nic znamenat,“ říká Marinová.

Většina lidí totiž věří v to, že sexuální život by měl fungovat přirozeně sám o sobě. To ale není pravda. Stejně jako i na ostatních aspektech vztahu je potřeba na něm pracovat. Jak na to?

Pokud nejste spokojení se svým aktuálním sexuálním životem, převezměte odpovědnost za své vlastní potěšení. „V první řadě vyřešte své mentální bariéry nebo problémy s obrazem těla, která mohou vést k nerealistickým očekáváním kolem sexu,“ říká psycholožka Shannon Chavezová.

Rozdmýchejte oheň

„Navzdory tomu, co nám vštěpuje pornografický průmysl, chemie není součástí každého sexu. V dlouhodobém vztahu navíc často nevydrží dlouho,“ říká Marinová. To znamená, že je potřeba ji vytvářet a obnovovat. Pořiďte si proto nové spodní prádlo, změňte lokaci nebo spolu zažijte něco nového. Cokoliv, co vám rozbuší srdce, se počítá.

Čtyři rady, jak se stát lepším partnerem i milencem

Vztahy a sex

Stres jako zabiják vášně

Správná sexuální energie se tvoří daleko předtím, než dojde k samotnému sexu. Snažte se proto doma vytvořit harmonickou atmosféru nebo s partnerem utečte od tíživých dní někam daleko od domova.

Rozšiřte své sexuální obzory

Přestaňte očekávat, že bude partner číst vaše myšlenky. Sex je hlavně o komunikaci, proto se nestyďte a sdělte mu všechny vaše představy a sny. Společně pak objevujte nové cesty k dosažení vrcholu.

Baví vás sex a nebojíte se o něm mluvit? Pak si pusťte podcast s Rozvedenou matkou, která pikantními názory nešetří. A sledujte nás také na streamovacích aplikacích a Instagramu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám