Hlavní obsah

Hrad Veveří zve na novou prohlídkovou trasu

Novou chloubou hradu Veveří, který se tyčí nad Brněnskou přehradou, jsou tři zrestaurované reprezentační místnosti v prvním patře. Odborníci tyto prostory vybudovali doslova z ničeho. Znalci hradu, který býval sídlem moravských markrabat, mohou žasnout nad tím, jak se jim podařilo opětovně vdechnout život do původně v podstatě vybydlených prostor.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Veveří se tyčí nad Brněnskou přehradou.

Článek

Je v nich obnoveno vše do nejmenších detailů. Zdi zdobí nové látkové tapety, samozřejmě vyrobené podle původních. V sálech je zrestaurovaný nábytek a v jednom lze až do poloviny srpna sledovat při práci restaurátory, kteří pracují na obnově nástěnných rokokových maleb.

Nově upravená prohlídková trasa připomíná významného majitele hradu prince Gustava Vasu, posledního mužského potomka švédského panovnického rodu Vasa, který hrad vlastnil v letech 1830 až 1844. Hrad vlastnil s manželkou Luisou Amálií Bádenskou. Udržoval na něm nákladný dvůr. Po jejich rozvodu princ Gustav Veveří i s celým panstvím prodal.

Práce ještě neskončily

Před zahájením prací byly prostory v podstatě vybydlené. Například při pohledu na pohovky, téměř vonící novotou, si jen málokdo umí představit, že se nedávno rozpadaly. Práce na obnově reprezentačních sálů ještě zcela neskončily. Pilně se pracuje na obnově jejich výmalby.

Již v roce 1978 ukázal průzkum v místnosti číslo 211 hradního paláce, že pod omítkami je na všech stěnách unikátní dekorativní výmalba. Podrobný výzkum se konal až v roce 2007. Zjistilo se, že nejde o fresky, tedy o výmalbu technikou malby do vlhké omítky. Výmalba byla vytvořena patrně temperami. Stěny zdobí drobné lidské postavy, které jsou zasazeny do pastýřských a venkovských krajinných výjevů. Výmalba byla značně poškozena.

Národní památkový ústav převzal hrad Veveří do své správy v roce 1999 v podstatě jako vybydlenou ruinu. Hrad zchátral, přestože byl sídlem panovníků Moravy. Původní mobiliář se téměř nedochoval, a proto byly k alespoň částečnému zařízení místností využity výpůjčky z jiných památek. Nyní je již situace zcela jiná. Hrad ročně navštíví až okolo 100 tisíc turistů.

Obnovené barokní sochy ve Slavkově ničí turisté

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám