Hlavní obsah

Volkswagen v pololetí téměř ztrojnásobil dodávky elektromobilů, přispěla k tomu i Škoda

Koncern Volkswagen prodal v prvním pololetí letošního roku téměř třikrát víc elektromobilů než za stejné období loňského roku. Škoda díky enyaqu své prodeje elektromobilů zlepšila ještě více.

Foto: Škoda Auto

Škoda Enyaq iV na výrobní lince (ilustrační foto)

Článek

Německý automobilový koncern Volkswagen v prvním pololetí téměř ztrojnásobil odbyt svých elektromobilů ve světě na 170 939 vozů. U značky Škoda, která je součástí koncernu, se odbyt elektromobilů zvýšil na 17 697 vozů ze 4955 vozů před rokem. Vyplývá to z údajů, které koncern VW zveřejnil.

K růstu odbytu elektromobilů koncernu Volkswagen přispěla poptávka v Evropě. Evropská komise (EK) minulý týden navrhla, aby nová auta od roku 2035 nemohla produkovat žádné emise oxidu uhličitého, upozornila agentura Reuters.

Zákaz spalovacích motorů může klima spíš zhoršit, míní automobilové sdružení

AutoMoto

„Naše globální elektrická ofenziva pokračuje solidním tempem a poptávka zákazníků je vysoká,” uvedl obchodní ředitel koncernu Volkswagen Christian Dahlheim. „Máme v plánu za letošek poprvé dodat milion aut s alternativním pohonem,” dodal. Tento cíl se týká vozů čistě elektrických i hybridních.

První jízda se Škodou Enyaq Sportline iV: Na detailech záleží

Testy

V Evropě odbyt elektromobilů z koncernu Volkswagen v prvním pololetí stoupl na více než 128 tisíc vozů z necelých 50 tisíc před rokem. V Číně, která je největším automobilovým trhem světa, se více než zdvojnásobil a dosáhl 18 285 vozů. To představuje 10,7 % celkového prodeje koncernových elektromobilů.

Francie a Německo jsou proti konci spalovacích motorů v roce 2035

AutoMoto

„Ve třetím čtvrtletí očekáváme výrazný nárůst odbytu elektromobilů v Číně díky rozšířené modelové řadě Volkswagen ID,” vyhlíží Dahlheim.

Automobilka Škoda podle nové firemní strategie plánuje do roku 2030 zvýšit podíl elektromobilů na svém celkovém prodeji v Evropě na 50 až 70 % ze současných méně než pěti procent. Kvůli tomu chystá nejméně tři další ryze elektrické modely, které budou cenou i velikostí pod modelem Enyaq.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám