Maláčová a Stropnický vyrazili na kontrolu. Našli prd, píše zástupce firmy

  16:43aktualizováno  17:17
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se společně s Matějem Stropnickým chlubili, že byli se Státním úřadem inspekce práce na kontrole jedné firmy v Krupce na Teplicku. Zaměstnanci však jejich přístup zkritizovali, podle opozičních politiků si jen dělají volební kampaň. Právě probíhající kontrolní akce s názvem Férová práce! by se měla týkat zhruba 60 zaměstnavatelů.

Jana Maláčová a Matěj Stropnický na kontrole ve firmě Personna International (20. července 2021). | foto: Twitter Jany Maláčové

„Akce Férová práce je tu! Některé firmy si po covidu myslí, že zákoník práce je cár papíru. Do terénu proto vyjíždějí inspektoři, policisté a celníci, a kontrolují dodržování pracovních podmínek,“ napsala v úterý na svůj profil Jana Maláčová.

Jak Maláčová uvádí, vydala se s nimi, aby si o kontrolách udělala obrázek. Společně s ní vyrazil do firmy Personna International na Teplicku také bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický, který na podzim kandiduje za ČSSD.

Stropnický k akci na svém facebookovém profilu přiblížil, že se do firmy čítající zhruba devět stovek zaměstnanců vydali, aby zjistili, zda zaměstnavatel dodržuje základní pracovní podmínky. „Zaměstnavatel o akci nemá vědět předem a musí inspekci strpět bez prodlení, což se i stalo,“ uvedl Stropnický.

Inspektoři podle něj záhy začali obcházet jednotlivé zaměstnance a vyplňovat s nimi dotazníky o pracovní době, vyplácené mzdě či přesčasech. To budou do několika týdnů porovnávat se smlouvami zaměstnavatele.

„Nás s Janou se ovšem záhy, zdvořile a neodbytně ujal pan ředitel, jemuž se všechno na firmě zdálo pochopitelně bezvadné. Zaměstnance jsme průběžně zdravili, takže jsem v jednu chvíli využil toho, že je pan ředitel o pár kroků napřed, vrátil jsem se k jednomu ze strojů a ženy u nich oslovil,“ popsal Stropnický s tím, že ředitel poté začal vyhrožovat přivoláním policie a vyvedením.

Rozdělili se a pak se začali zase hledat

Jak však v reakci na kontrolu uvedl vedoucí výroby Václav Vrabec, pracovníci se chovali spíše chaoticky: „Dvacet úředníků a dvacet policistů se rozeběhlo po menších skupinkách po závodě. Po pár chvílích si uvědomili, že se rozdělili a začali se opětovně navzájem hledat. Dále započalo hledání někoho, kdo jim vysvětlí, co naše společnost vůbec vyrábí,“ glosoval na svém profilu.

Jak uvedl, základní příprava úředníků měla být mizivá, například se podle něj ptali, zda firma zaměřující se na výrobu žiletek nedělá auta. „Jelikož se velká skupina úředníků rozdělila na zmíněné skupinky, a přitom zmatení úředníci nevěděli, kde se nachází, docházelo ke krásným situacím, že jedna skupina ukončila kontrolu jednoho stroje, načež přišla druhá, aby započala kontrolu znovu, koordinace jedna báseň,“ napsal.

Jak dodává, Maláčová a Stropnický chtěli mluvit také se ředitelem, ale hovor neprobíhal podle jejích představ. K tomu se vyjádřil také Stropnický: „Copak by mi dokonale spokojený zaměstnanec mohl asi říct závadného? Bylo to poprvé, tak jsem se podvolil, příště ale počkám na tu policii, ona se totiž účastní inspekcí, aby kontroly prosadila, a ne aby asistovala řediteli, který se bojí, že zaměstnanec řekne něco jiného, než má nařízeno,“ napsal.

Vrabec celou kontrolu vidí jako zbytečnou ztrátu času. „Suma sumárum našli prd. O pracovníky se naše firma, a věřím, že i drtivá většina ostatních firem, starala před covidem, při covidu a bude i po něm,“ míní.

Kritika mě nepřekvapuje, říká Stropnický

Jak Stropnický uvedl na dotaz redakce iDNES.cz, kritika ho nepřekvapuje. „Je logické, že vedoucí směny nebo oddělení se především bude snažit zavděčit svému zaměstnavateli a bude takovou věc kritizovat,“ uvedl.

Jak podotkl, na kontrole strávili s Maláčovou něco kolem dvou hodin. Kontrola jako taková však probíhá několik dnů a vyhodnocování několik týdnů. „Navíc tam byla i zmínka o tom, že kontroloři nevědí, co kontrolují, což je skutečně nesmysl,“ uvedl.

Vyjádřil se také ohledně nařčení, že nevěděli, v jakém podniku se vlastně nachází: „My s paní ministryní nevybíráme, do kterých firem se půjde, to vybírá inspektorát. Takže jsme se to dozvěděli až krátce předtím, ale hned jsme viděli, že jsme v nějakém typu výroby, v žiletkárně, a ne v automobilce. To ať z nás pan vedoucí sněmy nedělá idioty,“ podotkl.

V kontrolách s Maláčovou hodlají pokračovat. „Ministerstvo práce a sociálních věcí má řídící pozici vůči inspektorátu práce, takže jsme na kontrole z titulu toho, abychom si udělali představu, jak kontroly probíhají,“ upřesnil s tím, že ministryně je nadřízený orgán Státního úřadu inspekce práce.

Maláčová na dotaz redakce zdůraznila, že zaměstnanci nejsou onuce. „Proto budu v kontrolách Inspekce práce rozhodně pokračovat. Firmy, které dodržují zákon, se nemají čeho bát. Zastávám se pracujících lidí!“ napsala.

„Tohle je snad nejhnusnější způsob dělání volební kampaně, level Okamura,“ napsal například Maláčové na Twitter europoslanec Tomáš Zdechovský.

Kontroly odstartovaly v červnu

Inspekce práce s cizineckou policií zahájily kontrolu v červnu ve 14 velkých průmyslových podnicích a v 58 agenturách práce a firmách, které poskytují smluvní služby. Do akce se zapojilo 253 inspektorů a 129 policistů. Zaměřují se na dodržování pracovních podmínek a zákoníku práce.

„Nejedná se o dílčí nahodilé akce, ale o systémovou snahu o to, abychom se ekonomicky vrátili po epidemii do normálního stavu... Kontroly budou pokračovat celé léto. Je to signál, že zákoník práce platí,“ uvedla ministryně.

Inspektoři a cizinecká policie se zaměřili na strojírenské a potravinářské podniky či výrobce stavebních materiálů. Kontrolují také agentury práce a firmy, které na smlouvu zajišťují úklid a další služby, upřesnil šéf Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn. Dodal, že kontroloři odhalili zatím 18 zaměstnanců bez řádných smluv a povolení a deset zaměstnavatelů, kteří bez oprávnění zprostředkovávali práci.

Inspekce za letošek eviduje přes 3 tisíce podnětů. Loni jich za celý rok dostala asi 5 800. Práci v minulém roce výrazně poznamenala epidemie, omezila fungování řady firem. Podle Hahna podněty míří nejčastěji na pracovní podmínky. Týkají se hlavně evidence pracovní doby, tedy začátku či konce práce, přesčasů, práce v noci a odměňování.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy

29. března 2024

Premium Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například...

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

29. března 2024

Premium Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

Vyřizování účtů, nebo ruská vlivová operace? Polské odvolání generála šokuje

28. března 2024  21:10

Varšava náhle odvolala generála Jaroslawa Gromadzińského z prestižní funkce velitele evropského...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...