Vlastimil Resl - eWRC.cz
21. 7. 2021 16:40 − 4270× − 0

Filip Kuba: „Prioritou bylo užít si víkend!“

Velmi vydařený návrat na tratě Rally Bohemia prožil po pěti letech Filip Kuba.

Se spolujezdcem Janem Jurčíkem obsadili při své premiéře s vozem Peugeot 208 R2 dvaatřicáté místo absolutně a šesté v nejpočetněji obsazené třídě 6. „Bohemku jsem jel poprvé v roce 2016. Tehdy to bylo s vozem Opel Adam Cup moc pěkné. Tentokrát s podstatně rychlejší „er dvojkou“ byl zážitek ještě lepší,“ pochvaluje si ostravský soutěžák.

Jelikož Filip Kuba tráví většinu roku ve Spojených státech, na rallyových tratích se objevuje pouze sporadicky. Přesto se na Rally Bohemia prezentoval velmi pěkným výkonem a rozhodně se neztratil mezi pravidelnými účastníky MČR. „Každý rok se během dovolené v Česku snažím nějaké závody absolvovat. Nejinak tomu bylo letos. Hned po příjezdu jsem zase studoval motoristické kalendáře. Hustopeče se jely krátce po mém příletu, a tak nepřicházely v úvahu. Naopak termín Bohemky byl ideální. Zavolal jsem tedy kamarádovi Honzovi Jurčíkovi, jestli by měl čas. Po jeho kladné odpovědi začalo shánění auta. Původní plán vyzkoušet Ford Fiesta Rally4 padl. Tato auta již byla rozebraná. Tým Sparrow Racing nicméně měl ještě volný Peugeot 208 R2. Byl mi navíc pro první start s takovouto technikou doporučen jako ideální. Vše fungovalo od začátku do konce skvěle a určitě nelituji,“ vysvětluje zrod svého startu pilot, který mimochodem právě u týmu Sparrow absolvoval v rámci Poháru ČR na Rally Vysočina 2011 s vozem Honda Civic VTi svůj rallyový debut.

Velkou zásluhu na Filipově mladoboleslavském startu má Jan Jurčík, který ho navigoval při jeho všech dosavadních soutěžích. „Nebýt Honzy, vůbec bych nestartoval. Vše se spáchalo na poslední chvíli. Jelikož jsem poslední roky jezdil jen amatérské podniky typu Kopřivnice nebo EDDA Cup, musel jsem obnovit licenci. Ta dorazila od Autoklubu ČR ve středu ráno. A večer už byla uzávěrka. Třeba sehnat narychlo sportovního doktora totiž nebylo vůbec snadné. Ti ostravští byli obsazeni hokejovými týmy, které tam dělaly testy. Nakonec Honza vše domluvil ve Zlíně u pana doktora Nečase,“ usmívá se Filip, jehož největší sportovní úspěchy jsou spojeny právě s nejrychlejší kolektivní hrou světa. S národním týmem vybojoval titul světového šampióna v Německu 2001 a bronz na Olympijských hrách v Turíně 2006. V zámořské NHL odehrál 836 zápasů v základní části a 31 v playoff.

Tratě Bohemie byly oproti uplynulým rokům dost pozměněny. „Hodně se mi líbily. Bohemku jsem sice jel teprve podruhé, ale v minulosti jsem jí mnohokrát navštívil jako divák. Věděl jsem tedy, do čeho jdu. Sobotní erzety byly především technické a úzké. Nedělní byly rychlejší a v některých pasážích bylo auto i v omezovači (smích). Původní meteorologické předpovědi hrozily deštěm. Jet s takovým autem na mokru, z toho jsem měl respekt. Nakonec však počasí vyšlo skvěle a ještě zlepšilo parádní zážitek,“ pochvaluje si Filip, který si žádný tlak na výsledek nepřipouštěl. „Vůbec jsme netušili, kde bychom se mohli pohybovat po dlouhé rallyové pauze a při premiéře s touto technikou. Prioritou bylo najet co nejvíce kilometrů a užít si víkend. S tím, jak to nakonec dopadlo, samozřejmě panuje spokojenost.“ Další letošní start nicméně neplánuje. Brzy totiž odlétá zpět do Tampy. Nabízí se tak otázka, jak prožíval úspěšnou obhajobu tamních Lightning v bojích o Stanley Cup. „Přímé přenosy jsem nesledoval. Přece jen vstávat ve dvě v noci se mi nechtělo. Výsledky a sestřihy jsem si samozřejmě ujít nenechal a určitě jim to přeji. Kvůli parádní hře i tomu, jak se celá ta organizace poslední roky prezentuje. Skvělé je, že po loňských bublinách si letos mohli užít playoff a oslavy i s diváky.“

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!