Prvním pozitivně testovaným Čechem byl v Tokiu lékař Voráček, výbor dosud jeho totožnost tajil

Prvním nakaženým člověkem v české olympijské výpravě je lékař a člen realizačního týmu Vlastimil Voráček. Serveru Seznam Zprávy to potvrdil Český olympijský výbor. Identitu prvního pozitivně testovaného doteď výbor nechtěl zveřejnit.

Aktualizováno Tokio (Aktualizováno: 21:22 21. 7. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské hry se v roce 2020 konají v japonském Tokiu, kde však sílí obavy z epidemie koronaviru

Před začátkem olympijských her v Tokiu sílí obavy z epidemie koronaviru | Zdroj: Reuters

Testy na koronavirus, které česká výprava po příletu do Tokia podstoupila, zatím odhalily čtyři nakažené.

Ze sportovců musel do izolace beachvolejbalista Ondřej Perušič, nákaza se projevila i u stolního tenisty Pavla Širučka.

Dalším pozitivně testovaným byl trenér beachvolejbalistek Simon Nausch.

Druhý nakažený sportovec v české výpravě. Stolní tenista Širuček měl pozitivní test na koronavirus

Číst článek

Prvním nakaženým, o kterém Český olympijský výbor anonymně informoval již v sobotu 17. července, je podle zjištění serveru Seznam Zprávy ortoped Vlastimil Voráček.

Do Tokia cestoval vládním speciálem, stejně jako Perušič, Širuček a Nausch. Na rozdíl od nich však jeho identitu Český olympijský výbor nezveřejnil.

„Doufali jsme, že to bude první a poslední nález, i z toho důvodu jsme jméno doktora Voráčka nezveřejnili. Jména sportovců a trenéra jsme zveřejnili po dohodě s nimi,“ řekl nyní ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi.

Voráček je ortoped působící v Německu, zároveň je dlouholetým lékařem českého fedcupového týmu. Na olympijské hry ho nominoval tenisový svaz. Podle Seznam Zpráv nepodstoupil před odletem očkování proti koronaviru, ačkoliv na něj měl jako lékař několik měsíců právo.

„Očkování není podmínkou účasti na olympijských hrách a nelze ho vynucovat ani podle Olympijské charty, i když my jsme ho samozřejmě důrazně doporučovali všem,“ doplnil Alföldi.

Porušovali opatření

ČOV zároveň pro Seznam Zprávy potvrdil, že pasažéři vládní speciálu během letu z většiny nedodržovali epidemická opatření. Anonymní zdroj informoval, že naprostá většina členů výpravy si po nástupu do letadla sundala roušky a respirátory.

„Všichni pasažéři byli dvakrát testováni v rozmezí 96 a 48 hodin před odletem, drtivá většina jich byla očkována. V karanténě jsou například i britští sportovci, kteří letěli s nakaženým nesportovcem. To se bohužel v současné době stává. A ano, musíme uznat, že k porušení pravidel během letu docházelo,“ připustil ředitel komunikace Alföldi.

Perušič a Širuček nemusí být posledními potvrzenými nakaženými českými sportovci, podle tiskové zprávy Českého olympijského týmu čeká další dva sportovce potvrzující PCR test.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme