Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Záhadným prvním nakaženým v české výpravě byl lékař. Před olympiádou se proti covidu neočkoval

Ochozy stadionů v Tokiu zůstanou během nadcházejících her bez diváků... foto: Profimedia.cz

Prvním členem české výpravy s pozitivním testem na covid-19 po příletu do dějiště olympijských her v Tokiu byl lékař Vlastimil Voráček. Uvedly to Seznam Zprávy, jejich informaci potvrdil Český olympijský výbor (ČOV). Celkem se v české výpravě objevily čtyři případy koronaviru.
  19:40

Jeden z lékařů výpravy Voráček letěl do Tokia vládním speciálem a byl prvním z členů týmu, jenž měl pozitivní test na koronavirus. Jeho identitu ČOV na rozdíl od dalších tří případů původně neuvedl.

Nejmenovaný člen realizačního týmu české výpravy měl po příletu do Tokia pozitivní test na koronavirus

„Doufali jsme, že to bude první a poslední nález, i z toho důvodu jsme jméno doktora Voráčka nezveřejnili. Jména sportovců a trenéra jsme zveřejnili po dohodě s nimi,“ řekl Seznam Zprávám ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi.

Pozitivní testy měli v dějišti olympiády plážový volejbalista Ondřej Perušič, beachvolejbalový trenér Simon Nausch a stolní tenista Pavel Širuček. Dva další sportovci čekají na výsledek potvrzovacího PCR testu.

Ortoped Voráček působí například v Centru pohybové medicíny Pavla Koláře a je dlouholetým lékařem českého fedcupového týmu. Podle Seznam Zpráv není očkován proti covidu-19. 

„Doktora Voráčka nominoval tenisový svaz na základě jeho odborných schopností. Očkování není podmínkou účasti na olympijských hrách a nelze ho vynucovat ani podle Olympijské charty, i když my jsme ho samozřejmě důrazně doporučovali všem,“ uvedl Alföldi.

Autor: