Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zloděj většinou nepřijde dveřmi. Udělejte si z domova nedobytnou pevnost

Co je minimální požadavek mechanické ochrany rodinného domu před vloupáním? Vstupní dveře certifikované ve třetí bezpečnostní třídě, jejichž vložka i kování dosahují nejméně stejné bezpečnostní třídy jako dveře samotné.
Okna by měla mít celoobvodové bezpečnostní kování s maximem uzavíracích bodů...

Okna by měla mít celoobvodové bezpečnostní kování s maximem uzavíracích bodů (třída RC 3), bezpečnostní sklo Connex a zabezpečenou kliku. | foto: RI okna

Pro výběr kvalitních bezpečnostních dveří je dobré se nejprve zorientovat v nabídce, která je na českém trhu možná až příliš pestrá. Jak tedy vybrat vchodové dveře, jež budou vkusné, pevné a splní všechny zákonné normy bezpečnostních dveří?

Bezpečnostní třídy dveří

Po rozkliknutí stránky se více dozvíte o časopise Domov.

Vstupní dveře se dnes dělí do šesti bezpečnostních tříd, které prozrazují odolnost jednotlivých bezpečnostních prvků dveří při pokusu o násilné vniknutí. Třídy se značí písmeny RC (Resistance Class) a příslušným číselným údajem.

Pro rodinné a bytové domy jsou nejvýhodnější třídy RC 3 a RC 4. Nižší třídy lze totiž poměrně jednoduše překonat, stačí k tomu trocha hrubé síly a lehkého nářadí. Vyšší třídy (RC 5, RC 6) jsou zase určeny pro skutečně profesionální zabezpečení strategických objektů a u domů určených k bydlení se prakticky nepoužívají. Pokud doma nevlastníte originál typu Mony Lisy, byla by pro vás cena takového zabezpečení zbytečným luxusem.

Další zajímavé články o bydlení najdete v časopise Domov.

Zámek a kování

Pokud si pořídíte kvalitní bezpečnostní dveře, musíte logicky investovat také do stejně kvalitního bezpečnostního zámku s cylindrickou vložkou. Tato investice už nebude zásadní, takže nevadí, když bude bezpečnostní třída o stupínek výše (RC 4 do dveří RC 3), zato by vadil opak. Bezpečnostní zámky jsou nejen odolné, ale mají jednu zásadní výhodu: nelze je zkopírovat! Pokud si chcete nechat vytvořit nový klíč, musíte mít certifikát.

Aby dveře neměly žádnou slabinu, je žádoucí chránit samotný zámek ještě bezpečnostním kováním. To může mít buď podobu tradičního masivního štítu, nebo moderní rozety, která navzdory svému odlehčenému vzhledu dokáže stejně spolehlivě chránit zámek i vložku proti odvrtání, rozlomení či vytržení.

Bezpečnostní kování se od toho klasického liší kvalitou použité oceli a jeho montáž i demontáž je možná pouze zevnitř. To podstatně ztíží jakýkoli útok na zámek zvenčí.

Další atributy kvalitních dveří

Co se vám ještě může hodit? Zvýšená odolnost dveří vůči požáru a kvalitní zvuková izolace. V případě, že jde o vchodové bezpečnostní dveře do bytu v panelovém nebo činžovním domě, vyžaduje protipožární provedení dveří dokonce i zákon.

Základní údaj představuje požární odolnost, která určuje dobu, po kterou dokážou dveře účinně vzdorovat ohni nebo vysokým teplotám. Podle zákona musí dveře odolat požáru minimálně 30 minut. Takové bezpečnostní dveře musí mít certifikát s označením EI 30 (případně více), který by vám výrobce nebo prodejce měl předložit. 

Madlo Entero s bezpečnostní rozetou

Komfort bydlení nepochybně zvýší také kvalitní parametr zvukové izolace vstupních dveří. Masivní bezpečnostní dveře dovedou snížit hladinu pronikajícího hluku až o 43 dB. A takový zvukový útlum už opravdu poznáte!

Jestliže bydlíte na klidném místě a nepotřebujete dosáhnout maximálních hodnot izolace, měla by vám stačit hodnota 37 dB, což je doporučená hodnota útlumu pro panelový dům s hlučným provozem na chodbě.

A co okna?

Při zajišťování mechanického zabezpečení vlastního domova byste neměli zapomínat ani na okna. Vždyť podle statistik se vchodovými dveřmi vloupá do domu jen 10 % pachatelů, zatímco plných 40 % vnikne dovnitř hůře zajištěnými posuvnými dveřmi a dalších 40 % okny.

Na co si tedy dát pozor při výběru oken? Základem je bezpečnostní sklo Connex, které je vždy z vnější strany vrstvené. Vrstvené sklo tvoří dvě stlačená skla, mezi nimiž je bezpečnostní fólie. Ta slouží k tomu, aby vnější sklo ještě více zpevňovala, a především k tomu, aby v případě mechanického poškození skla nedošlo k jeho vysypání.

Okenní klika s klíčkem představuje bezpečnostní minimum.

Standardní tloušťky vrstvených skel nesou označení 3.3.1 (obě skla tloušťky 3 mm, mezi nimi jedna vrstva fólie tl. 0,38 mm) nebo 4.4.2 (obě skla tloušťky 4 mm, mezi nimi fólie tl. 0,76 mm), v zájmu bezpečnosti to může být i více.

Zloděj však dokáže otevřít okno také přes kování. Proto by mělo mít okno celoobvodové bezpečnostní kování s maximem bezpečnostních uzavíracích bodů (třída RC 3).

Třetím důležitým bodem okna je klika: může být klasická nebo takzvaně cvakací (Secustik), případně s dětskou bezpečnostní pojistkou. Klasickou kliku neberte: snadno se otevře a neslyšíte její zvuk. Chtějte kliku, která v sobě má zabudovaný blokovací mechanismus Secustik (zvenčí pomocí šroubováku ji nedokážete otevřít, navíc při otevírání cvaká), nebo speciální zámek s dětskou pojistkou.

Požadujte certifikát

  • Odolnost dveří proti vloupání podléhá náročnému testování v akreditovaných zkušebnách. Proto si při koupi bezpečnostních dveří vždy vyžádejte certifikát shody.
  • Certifikát musí obsahovat minimálně tyto údaje: označení certifikačního orgánu, evidenční číslo certifikátu, označení výrobce, název výrobku a jeho stručnou charakteristiku, uvedení bezpečnostní třídy podle evropské normy EN 1627, razítko a podpis certifikačního orgánu, datum vystavení dokumentu a jeho platnost.
  • Pokud testování probíhalo v zahraničí, měl by vám seriózní prodejce k originálu certifikátu vždy nabídnout ověřený český překlad.
Autor:
  • Nejčtenější

Dům si rodina postavila na místě dvou úzkých zahrádek. Byl to skvělý nápad

25. dubna 2024

Na konci městečka pár kilometrů jižně od Brna vyrostl na místě dvou úzkých zahrádek nenápadný dům....

Zpěvák Osička proměnil dům na Slovácku ve vyhledávanou hospodu s ubytováním

24. dubna 2024

V samém srdci jihomoravského Lanžhotu patří jedno ze stavení do rodiny zpěváka Břetislava Osičky....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V zážitkovém domě se můžete kochat uměním, a dokonce si do něj sednout

22. dubna 2024

Netradiční rodinný dům na vás dýchne svou osobitostí. Vládne zde bračský vápenec, kámen, který...

Montovaná chata se převlékla zvenčí i uvnitř do skandinávského stylu

21. dubna 2024

Malou montovanou chatu sice majitelé před pár lety vylepšili o malou verandu, vše ostatní je však v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dům bez pergoly vypadal jako kšiltovka bez kšiltu, směje se fotograf Třeštík

23. dubna 2024

Cílem bylo, aby se v rodinném, na pohled neokázalém domě bydlelo stejně komfortně jako v pražském...

Dětský pokoj i hračky mohou podněcovat dětskou fantazii. Inspirujte se

27. dubna 2024

Už 16. edice Dětského festivalu mini v pražské Holešovické tržnici představí rovnou devadesátku...

Samoživitelka se rozhodla pro až šokující proměnu bytu v paneláku

27. dubna 2024

Byty v panelových domech dokážou občas získat díky zajímavým návrhům až nečekanou podobu. Někdy na...

Dům s interiéry, kde jsou bylinky na prvním místě, zve k odpočinku

26. dubna 2024

V krušnohorských Abertamech vznikl apartmánový dům, který nese poetický název Dům sedmnácti bylin....

V pražské Bubenči se žije čím dál lépe, říká zakladatelka festivalu Open House

26. dubna 2024

Proměnu pražské čtvrti diplomatů a starousedlíků z počátku 20. století sleduje Andrea Šenkyříková...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...