Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Pojďme si zahrát na holokaust.‘ Šéf olympijských ceremoniálů skončil kvůli nemístnému vtipu

Kentaro Kobayashi foto: ČTK

Organizační výbor olympijských her v Tokiu odvolal vedoucího týmu zodpovědného za zahajovací a závěrečný ceremoniál kvůli vtipu, který pronesl v roce 1998 o holokaustu. Informovaly o tom dnes světové agentury s odvoláním na předsedkyni organizačního výboru Seiko Hašimotovou.
  8:17

„Zjistili jsme, že pan (Kentaro) Kobajaši ve svém vlastním představení použil frázi, která zesměšňuje historickou tragédii,“ uvedla Hašimotová. „Hluboce se omlouváme za takový vývoj den před zahajovacím ceremoniálem,“ dodala šéfka výboru.

Kobajaši je bývalým členem populárního komediálního dua Rahmens, poznamenala agentura AP, podle níž umělec nyní čelí obviněním, že vtipkoval o holokaustu v jednom ze svých někdejších komediálních představeních. Mimo jiné v něm zaznělo: „Pojďme si zahrát na holokaust.“ Osmačtyřicetiletý Kobajaši se nyní omluvil.

Před několika dny rezignoval hudebník Keigo Ojamada, jehož hudba měla zaznít na slavnostním zahájení her. Skončil kvůli tomu, že na škole šikanoval spolužáky. Oba případy jsou poslední v sérii podobných skandálů, které olympiádu v Tokiu postihly, připomněla AP.

V únoru odstoupil šéf organizačního výboru Joširo Mori kvůli sexistickým výrokům a později přišel o místo kreativní ředitel zahajovacího a závěrečného ceremoniálu Hiroši Sasaki poté, co urazil populární japonskou umělkyni.

Slavnostní zahájení olympijských her v Tokiu bude v pátek výrazně komornější než obdobné ceremoniály na předchozích hrách. Nebudou k vidění hromadné choreografie tanečníků a dalších umělců. V hledišti kvůli koronavirovým opatřením nebudou běžní diváci, pouze několik stovek olympijských funkcionářů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!