Hlavní obsah

Jak minulé vztahy ovlivňují naše životy

Novinky, Eliška Fischerová

Za každým neúspěšným vztahem chceme udělat jednu velkou tečku. Zapomenout na všechna trápení, a naopak zaměřit svou pozornost na hledání nové lásky. Bohužel, málokdo si uvědomuje, že minulé vztahy mohou nepřímo ovlivnit kvalitu vztahu nového. Obzvláště to platí v případě, kdy jste se s bývalým partnerem nerozešla v dobrém a váš vztah provázelo mnoho neshod.

Foto: Profimedia.cz

Existuje mnoho problémů, které se mohou opakovat ve všech našich vztazích.

Článek

„Naše chyby, které jsme ve vztahu dělaly, potažmo stále děláme, většinou pramení z něčeho hlubšího. Může jít o strach z opuštění, strach ze selhání, nízkou sebedůvěru, nebo pocit, že nejsme pro partnera příliš dobří,“ říká manželská terapeutka Lisa Oliveraová.

Toto chování si s sebou povětšinou neseme ze vztahů minulých, a tak je žádoucí, abychom ho včas rozklíčovaly. Jedině tak nedovolíme, aby negativním způsobem ovlivnilo náš současný poměr.

Lisa Oliveraová popsala pět situací, které naznačují, že chyby ze starého vztahu ovlivňují váš současný vztah.

1. Odmítáte se hádat

Možná jste se v minulém vztahu s partnerem hádali od rána do večera. Možná máte pocit, že hádky vedou k rozchodu. A tak se nepříjemným konfliktům vyhýbáte a raději strpíte chování, které byste za normálních okolností považovala za nepřípustné.

„Pokud se ze strachu nezapojujete do hádek, zásadním způsobem to ovlivňuje dynamiku vašeho současného vztahu,“ upozorňuje Oliveraová pro Bustle a dodává, že konflikty jsou nedílnou součástí každého partnerského soužití.

Samozřejmě není žádoucí, abyste se od rána do večera hádali. Na druhou stranu je naprosto přirozené, že občas k hádce dojde. Důležité je pouze to, abyste oba zachovali chladnou hlavu, naučili se toleranci, a především nezapomínali jeden druhého poslouchat.

Sexuoložka Hanka Fifková: Vzpomínky na minulost jsou křehké nádobí

Vztahy a sex

2. Máte stejné problémy jako v předchozím vztahu

Každý vztah je jedinečný a každý s sebou přináší nové výzvy, které je třeba překonat. Pokud ale máte pocit, že ve všech vztazích řešíte totožné problémy, pak je něco v nepořádku. Zkuste se zaměřit na příčinu problémů a podívat se na ni z pohledu partnera. Třeba zjistíte, že chyba je na vaší straně, a tudíž můžete zapracovat na jejím odstranění.

„Existuje mnoho problémů, které se mohou opakovat ve všech našich vztazích. Od otázek životního stylu až po negativní a kritický přístup, který mezi partnery tvoří napětí,“ říká Lisa Oliveraová.

3. Máte vztahové déja vu

Máte občas pocit, že váš současný vztah až nápadně připomíná vztah minulý? I v tomto ohledu vás zklameme, protože se v žádném případě nejedná o dobré znamení. „Vypadá to, že se ve vašem vztahu opakuje negativní vzorec chování, který vám připomíná expartnera,“ tvrdí manželská terapeutka.

Podle jejího názoru je určitým varovným signálem také skutečnost, když současného partnera neustále porovnáváte s minulým. „Uvědomte si, že váš partner je jedinečná osobnost, a tudíž od něho nepředpokládejte stejné reakce a chování, jaké bylo typické pro bývalého partnera,“ dodává.

Přesně můj typ aneb Proč si vybíráme stále stejné partnery

Vztahy a sex

4. Jste s člověkem, který si vás nezaslouží

Není žádným tajemstvím, že láska je slepá. A tak se často vrháme do vztahu s člověkem, který je s námi na první pohled nekompatibilní, případně nám až nápadně připomíná bývalého partnera. Pravdou ale zůstává, že nový vztah nesmí být náhražkou vztahu minulého.

Podle manželské terapeutky je podstatné, abyste při hledání nového partnera v první řadě nezapomínala na své požadavky a touhy. Ujasněte si, co od vztahu chcete a najděte si člověka, který si vás doopravdy zaslouží.

5. Snažíte se o dokonalost

Udělala jste v předchozím vztahu chybu? Pak se může stát, že se přehnaně snažíte podobnou chybu nezopakovat. Jenže čím více vypadáte jako paní dokonalá, tím větší bič si na sebe pletete.

„Strach z případného chybování zvyšuje úzkost a vyvíjí velký tlak na oba partnery. To může vést k napětí, nevyřčeným slovům a nahromadění problémů,“ říká Oliveraová a dodává, že následně mají partneři nerealistické očekávání, že už nikdy nesmí chybovat.

Raději si přiznejte, že nikdo není dokonalý. Odpusťte si své minulé prohřešky a zbytečně ze sebe nedělejte někoho, kým nejste. „Pokud se člověk neustále cítí vinen, znepokojen nebo se stydí za minulé chyby, ovlivní to dynamiku jeho současného vztahu,“ dodává Oliveraová.

Reklama

Související témata:

Související články

Život v platonickém manželství

Do manželství nemusí vstupovat pouze partneři, kteří se vášnivě milují a navzájem se přitahují. V posledních letech totiž sílí trend tzv. platonického...

Výběr článků

Načítám