Hlavní obsah

Budapešť zanedbává památky. UNESCO jí hrozí červenou listinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nábřeží Dunaje, Andrássyho třída nebo čtvrť Budínského hradu. To jsou budapešťské lokality zapsané na seznamu UNESCO, které by se však brzy mohly ocitnout na listině ohrožených památek. Úřady pro jejich údržbu a zachování údajně nedělají dostatek práce, vybičovat by je k tomu měla právě takzvaná červená listina.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maďarská vláda čelí kritice, že dostatečně nechrání památky UNESCO v BudapeštiVideo: AP

 
Článek

Maďarské hlavní město proslulo množstvím malebných zákoutí, především pak nábřežím Dunaje s několika ikonickými mosty a s výhledem na Budínský hrad. Zejména tyto lokality, společně s místními vyhlášenými lázněmi, přitahují do Budapešti množství turistů. Podle městského vedoucího architekta Zoltana Eroa však úřady nedělají dost, aby pamětihodnosti adekvátně ochránily.

Myslí si to i výbor organizace UNESCO, jenž zvažuje, že umístí památky na červenou listinu. „Seznam světového dědictví je měřítkem skutečné hodnoty, je to měřítko globálního úspěchu,“ sdělil Ero agentuře AP. Tento status podle něj navíc není automatický a už vůbec ne symbolický. A už jen hrozba červené listiny by měla být pro úřady motivační.

Předimenzovaná Budapešť očekávání Maďarů nesplnila

Cestování

Podle Ernesta Ottone Ramíreze, asistenta šéfa pro kulturu organizace UNESCO, by měla být pouhá vidina listiny ohrožených památek vnímána jako povolání do akce.

O status nepřijdou

„Je povinností připravovat dlouhodobé plány pro tyto lokality. V Budapešti se nic takového nestalo,“ vysvětluje Ero s tím, že ačkoli byl třeba Budínský hrad několikrát rekonstruován, město i stát zcela zanedbávají jakékoli další práce. Místa na seznamu UNESCO patří mezi ty nejfrekventovanější v maďarské metropoli a jsou podle vedoucího architekta vystavena velkému tlaku.

„Jednoduše musíme dohlédnout na ochranu těchto míst a zajistit, že jakýkoli rozvoj je primárně zodpovědností vlády,“ míní Ero.

Zapsání na červenou listinu nicméně neznamená, že daná památka zcela přijde o svůj status. K odebrání titulu se UNESCO uchyluje jen velmi vzácně jako v případě Liverpoolu. Seznam ohrožených památek je spíše důrazným varováním, aby se úřady začaly o lokality lépe starat a ochránily jejich unikátní charakter.

Nedávno takto organizace UNESCO pohrozila Benátkám, že je zařadí na červenou listinu, pokud se nevypořádají s problematikou obřích výletních lodí. Úřady bryskně zareagovaly a od srpna nebudou moct plovoucí kolosy projíždět kanálem Giudecca vedoucím kolem náměstí sv. Marka do centra města.

Liverpool byl vymazán ze seznamu UNESCO

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám