Hlavní obsah

Hyundai má za sebou nejziskovější čtvrtletí za šest let

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistý zisk jihokorejské automobilky Hyundai Motor Co. ve druhém čtvrtletí letošního roku prudce vzrostl na 1,8 bilionu wonů (34,1 miliardy korun) z loňských 227 miliard wonů. Zisk byl nejvyšší za šest let. Za dobrým výsledkem stojí poptávka po sportovně-užitkových vozech, které mají vysokou marži, a luxusních vozech Genesis, uvedla společnost.

Foto: Právo

Hyundai i30 kombi 1,5 T-GDI N Line a 1,6 CRDi

Článek

Společnost dodala, že růst zisku podpořilo také pokračující zotavování z celosvětové pandemie covidu-19, které zvýšilo poptávku po automobilech.

Automobilce pomohlo také konzervativní řízení dodavatelského řetězce, díky němuž se jí daří zvládnout problém s globálním nedostatkem počítačových čipů do aut lépe než většině ostatních automobilek.

Dlouhodobý nedostatek čipů a problémy s dodávkami dalších součástek přesto začínají dopadat i na Hyundai. Narušily zejména výrobu elektrických aut.

Aut se v pololetí vyrobilo méně než před začátkem pandemie

Ekonomika

V dubnu tak automobilka kvůli problémům s dodávkami polovodičů a některých dílů pozastavila výrobu v jednom ze svých jihokorejských závodů, který vyrábí elektrický crossover Ioniq 5.

S nedostatkem polovodičů se přitom podle prognózy výrobce čipů Flex může automobilový průmysl potýkat nejméně do poloviny roku 2022. Černější scénáře hovoří o pokračování nedostatku až do roku 2023.

Hyundai patří spolu se svojí dceřinou společností Kia mezi deset největších automobilek světa podle prodeje. Od listopadu 2008 sériově vyrábějí osobní vozy také v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Tamní továrna, jež je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii, produkuje až 1400 aut denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám