Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Volejbalistka Nausch Sluková i cyklista Schlegel. Česká olympijská výprava už má čtyři nakažené sportovce

Markéta Nausch Sluková se raduje během turnaje v Cancúnu. foto: FIVB

Aktualizováno
Na čtyři se rozrostl počet českých sportovců na olympijských hrách v Tokiu s pozitivním testem na koronavirus. Ve čtvrtek nejprve přibyla plážová volejbalistka Markéta Nausch Sluková a po ní silniční cyklista Michal Schlegel. Stejně jako všechny předchozí čtyři případy v české výpravě i oni přiletěli do dějiště leteckým speciálem.
  11:15aktualizováno  19:23

Záhadným prvním nakaženým v české výpravě byl lékař. Před olympiádou se proti covidu neočkoval

Nausch Sluková i Schlegel musejí na deset dnů do izolace a přijdou o možnost zasáhnout v sobotu do svých soutěží. Nausch Sluková měla hrát s Barborou Hermannovou první zápas ve skupině, Schlegel měl jet v Izu silniční závod cyklistů dlouhý 244 kilometrů.

„Převažuje obrovské zklamání. Vím, že se dějou ve světě výrazně horší věci, ale popravdě, v našem sportovním mikrosvětě, v kterém jsme teď žily a žijeme, je pro mě strašně smutný, že jsme musely s Bárou ukončit naši cestu do Tokia a v Tokiu, které mělo být vrcholem, takovýmhle způsobem,“ řekla Nausch Sluková v nahrávce pro média.

Beachvolejbalistky Markéta Nausch Sluková (vlevo) a Barbora Hermannová na...
DVĚ PUSY ZA DRUHÉ MÍSTO. Michal Schlegel skončil na Závodě míru do 23 let druhý.

Schlegelův pozitivní antigenní test potvrdila také analýza testu PCR v cyklistické vesnici v Izu. Nyní je český reprezentant zpět v hotelu pro silniční cyklisty v izolaci.

Na testování přímo do Tokia odjeli také další reprezentanti v silniční cyklistice Tereza Neumannová a Michael Kukrle. Zdeněk Štybar zůstal v cyklistickém hotelu, neboť nebyl na rozdíl od nich na palubě charterového letu z Prahy a do Japonska dorazil až o dva dny později.

Lékař Voráček se brání označování za zdroj covidu u Čechů na OH. Není prý jasné, kdo koho infikoval

Jako první se nákaza covidem objevila hned po sobotním příletu speciálu z pražských Kbel do Japonska u lékaře Vlastimila Voráčka, ortopeda tenisových týmů, kterého nominoval Český tenisový svaz. V izolaci je i plážový volejbalista Ondřej Perušič, u něhož nákazu odhalily v neděli každodenní testy v olympijské vesnici. Třetím pozitivním byl Simon Nausch, manžel Slukové a trenér českého páru. Ve středu přišel o start ve stolním tenisu Pavel Širuček.

Sluková a Hermannová byly od doby Nauschova pozitivního testu v samoizolaci na pokoji v olympijské vesnici. „Posledních pět šest dnů bylo opravdu psychicky hodně náročných,“ řekla Nausch Sluková. Za posledních čtyřiadvacet hodin podle svých slov podstoupila až osm testů. „Některé vyšly pozitivně, některé byly ambivalentní a něco bylo negativní. Nakonec jsem bohužel obdržela definitivní verdikt, který je pozitivní,“ popsala.

Čistý amatérismus, říká šéf agentury zastupující Nausch Slukovou k počínání ČOV

„Strašně to bolí a zatím jsem celou tuhle situaci nestrávila a nevím, jak s tím vším naložit. Už jsme si poplakaly, zanadávaly, zase poplakaly,“ přiznala třiatřicetiletá pražská rodačka a dodala: „Doufám, že nebudou následovat další sportovci, protože tohle je noční můra každého olympionika, který se dostane až takhle daleko a těsně před branami se něco takového stane.“

Nausch Sluková měla hrát na třetí olympiádě a odkládala kvůli hrám v Tokiu, které se měly konat už loni, založení rodiny. V Londýně 2012 byly s Kristýnou Hoidarovou Kolocovou páté, v Riu de Janeiro hrály s Hermannovou a po bojích ve skupině vypadly v předkole play off. Šestadvacetiletý Schlegel se chystal na premiérový start pod pěti kruhy.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.