Hlavní obsah

Ve Španělsku zatkli hackera v souvislosti s loňským útokem na Twitter

Madrid

Španělská policie ve středu zadržela 22letého Brita Josepha O'Connora, který podle amerických úřadů stál za loňským hackerským útokem na sociální síť Twitter. Oznámilo to americké ministerstvo spravedlnosti. Pachatelům se podařilo proniknout do asi 130 profilů významných politických osobností a celebrit a posílat z nich podvodné příspěvky.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O'Connor čelí podle amerických úřadů řadě obvinění, je stíhán například také za napadení některých účtu na sociálních sítích TikTok a Snapchat a za kybernetické obtěžování mladistvého.

Útok na Twitter z července minulého roku řada expertů označila za nejhorší bezpečnostní incident, jemuž sociální síť čelila za svou tehdy 14letou existenci.

Zločincům se podařilo získat kontrolu například nad velmi sledovanými profily tehdejšího demokratického kandidáta na prezidenta USA Joea Bidena, šéfa společnosti Tesla Elona Muska, exprezidenta Spojených států Baracka Obamy či rapera Kanyeho Westa i jeho tehdejší manželky Kim Kardashianové.

Joseph O'Connor

Pomocí napadených účtů se pak hackeři snažili vylákat z ostatních uživatelů kryptoměnu bitcoin. K zaslání digitálního oběživa s příslibem rychlého znásobení vkladů tehdy zdánlivě vyzývaly i účty společností Apple nebo Uber. Podle expertů se podvodné zprávy zobrazily stamilionům lidí a útočníci si přišli na asi 100 tisíc dolarů (2,2 milionu korun).

Twitter musel kvůli útoku napadené účty na několik hodin odstavit, dokud nedokázal profily dostat zpět pod kontrolu jejich majitelů.

V USA zatkli tři podezřelé z hackerského útoku na twitterové účty

Bezpečnost

Hackerům se podařilo získat přihlašovací údaje několika zaměstnanců firmy Twitter prostřednictvím podvodných telefonátů. Přes ně se následně dostali k účtům vybraných uživatelů.

Úřady již dopadly tři další autory útoku. Tehdy 17letý Graham Clark, který byl podle vyšetřovatelů mozkem celé operace, se k činům přiznal a v březnu dostal tříletý nepodmíněný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Hacker uhádl Trumpovo heslo. Potrestán nebude

Nizozemská prokuratura našla hackera, který uhádl heslo twitterového účtu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Potrestat ho ale nehodlá, neboť se podle ní...

Výběr článků

Načítám