Hlavní obsah

Roky dřiny, peněz i odložené mateřství přišly vniveč: covid chytila i volejbalistka Sluková

Aktualizováno

Plážová volejbalistka Markéta Nausch Sluková je třetím českým olympijským sportovcem, kterému v Tokiu vyšel pozitivní test na koronavirus. Onemocnění bylo po příletu potvrzeno také u jejího trenéra a manžela Simona Nausche. Informaci zveřejnila agentura zastupující hráčku Sport Invest. Na palubě leteckého speciálu bylo celkem čtrnáct sportovců.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Beachvolejbalistka Markéta Nausch Sluková

Článek

Nausch Sluková se měla zúčastnit třetí olympiády a odkládala kvůli Tokiu i založení rodiny. V Londýně 2012 byly s Kristýnou Hoidarovou Kolocovou páté, v Riu de Janeiro hrály s Hermannovou a po bojích ve skupině vypadly v předkole play off.

Nyní musí na deset dnů do izolace, a tak s Barborou Hermannovou nezasáhnou do olympijského turnaje, do něhož měly vstoupit v sobotu.

Amatérismus ČOV, zlobí se manažer

Stejně jako všichni další čtyři pozitivně testovaní přiletěla Nausch Sluková do dějiště leteckým speciálem.

David Trávníček, šéf agentury Sport Invest Marketing, která zastupuje nakaženou plážovou volejbalistku, označil počínání Českého olympijského výboru (ČOV) při organizaci dopravy sportovců na olympijské hry do Tokia za amatérismus.

ČOV se podle Trávníčka nepostaral o to, aby se sportovci dostali bezpečně na OH.

Na palubě speciálu do Tokia bylo nenaočkovaných víc. Nechtěli riskovat těsně před hrami

Domácí

„Neskutečně podceněná logistika sportovců do Tokia je v našich očích čistým amatérismem, selháním toho, kdo měl na starosti výpravu charterového letu, ne lidí na palubě," uvedl ve vyjádření pro média.

„V letu z 16. července pod organizační hlavičkou ČOV očividně neexistovala jakákoliv standardní protiepidemická opatření na letišti i během letu samotného, celá situace vyústila v množství pozitivních případů mezi sportovci i samotnými funkcionáři ČOV,” pokračoval Trávníček.

Podle něj celý beachvolejbalový tým dělal maximum pro to, aby se nákaze vyhnul.

„Dařilo se to za cenu omezení, ústupků a kompromisů ve sportovní přípravě i osobním životě. Také my jsme při partnerských a mediálních povinnostech pracovali ve speciálním režimu tak, abychom žádným způsobem neohrozili zdraví děvčat a jejich sportovní sny," dodal Trávníček.

Přesto jsou tři z pěti nakažených z beachvolejbalového týmu.

Proč na nás ti rolníci mávají? Česká olympijská kolekce je terčem vtipů

Koktejl

Český olympijský výbor (ČOV) ve čtvrtek uvedl, že předsednictvo již začalo vyšetřovat události v letadle. Let do Tokia trval čtrnáct hodin, takže minimálně při jídle a pití si lidé respirátory museli sundat.

Jako první se onemocnění covid-19 objevilo hned po sobotním příletu speciálu z pražských Kbel do Japonska u lékaře tenisových týmů Vlastimila Voráčka.

V izolaci je i plážový volejbalista Ondřej Perušič, u něhož nákazu odhalily v neděli každodenní testy v olympijské vesnici. Perušič byl přitom proti koronaviru očkovaný a během letu používal podle svých slov respirátor.

Třetím pozitivním byl Rakušan Simon Nausch, manžel Slukové a trenér českého páru. Ve středu přišel o start ve stolním tenisu Pavel Širuček.

Hotel v Tokiu chtěl kvůli covidu oddělit Japonce od cizinců. Vzápětí se omluvil

Cestování

Speciálem cestovalo 42 lidí včetně čtrnácti sportovců.

Letěly oba beachvolejbalové páry, sportovní gymnasté Aneta Holasová a David Jessen, lukostřelkyně Marie Horáčková, šermíř David Jurka, cyklisté Michael Kukrle, Michal Schlegel a Tereza Neumannová a trojice stolních tenistů Širuček, Lubomír Jančařík a Hana Matelová.

V karanténě nebo v samoizolaci jsou z letadla všichni cestující, sportovci ale mohou trénovat a soutěžit, s výjimkou nakažených.

„Všichni lidé z toho letadla se testují každý den PCR. Nikdo další pozitivní dosud nebyl,” řekl Novinkám šéf komunikace ČOV Tibor Alföldi.

Reklama

Výběr článků

Načítám