Hlavní obsah

George Clooney: Otcovství mi dalo víc než Hollywood

Právo, Jana Rovenská

Oscarovému Američanovi z Kentucky letošní šedesátiny vrásky nedělají. Proč také? George Clooney má stále osobitý šarm, je fit, aktivní jako herec i režisér a pyšný otec čtyřletých dvojčat k tomu. Na Netflixu ho nejnověji můžeme vidět ve sci-fi Půlnoční nebe.

Foto: Profimedia.cz

S manželkou Amal, známou advokátkou, tvoří nepřehlédnutelný pár. Mají spolu čtyřletá dvojčata.

Článek

Ve vesmírném thrilleru Půlnoční nebe hraje osamělého starého vědce v Arktidě, který spěchá upozornit astronauty na záhadnou katastrofu.

„Když jsme natáčeli uprostřed Islandu ve čtyřiceti stupních pod nulou, měl jsem okamžik, kdy jsem se ptal sám sebe, jestli jsem se nezbláznil, když jsem se k tomu dobrovolně přihlásil. Nakonec jsem ale počasí i roli starého člověka zvládl, snad se tedy ani sedmdesátky bát nemusím,“ směje se.

V době pandemie, kdy nenatáčel, zúročil svá někdejší dlouhá léta starého mládence, který byl zvyklý sám se o sebe postarat. Vyčistil všechen nábytek a vymaloval celý interiér i exteriér svého prostorného domu v Hollywood Hills.

„Začal být ošumělý, tak jsem si namíchal kbelíky barev a dal se do toho. Cítil jsem se hned lépe. Vylepšil jsem zahradu i dvůr pro naše štěňátko Bernarda, a znovu jsem začal šít – hlavně pro děti, upravil jsem ale i manželčiny šaty. Dlouho jsem byl sám, neměl jsem peníze a musel jsem se spoustu věcí naučit. Kdybych se ocitl na pustém ostrově a musel si vybrat někoho, kdo mi pomůže přežít, vybral bych si sám sebe. Zeptejte se všech mých přátel i oni by si vybrali mě,“ pyšní se s úsměvem a pokračuje:

„Tuhle se příteli začalo přehřívat auto. Zajeli jsme k benzinové stanici, kde jsem požádal o páčidlo. Vytáhl jsem generátor, natáhl řemen ventilátoru, nasadil ho zpět a jeli jsme.“

Když stisknu knoflík na počítači a něco se pokazí, zpanikařím. V tom jsem úplný břídil

Počítač, na který lidé spoléhají jako na pomocníka číslo jedna, ale George Clooney v lásce nemá. „Když stisknu knoflík a něco se pokazí, zpanikařím. V tom jsem úplný břídil,“ přiznává.

Vyhýbá se i sociálním sítím, protože si chce zachovat soukromí a nevidí ve sdílení obrázků smysluplnou náplň času. Dokonce je takový staromilec, že své manželce Amal píše ručně dopisy.

„Někdy dopis položím pod kytku na stůl nebo ho nechám pod polštářem. Mám dopisy od Paula Newmana, Waltera Cronkiteho nebo Gregoryho Pecka. Nechám si je teď zarámovat. Možná je to generační věc, ale hodně pro mě znamenají i právě proto, že jsou psané rukou.“

Foto: CinemArt

Bonbonkem byla role v mysteriózní komedii bratří Coenů Ave, Caesar! (2016).

George desítky let budoval hvězdnou kariéru, teď je u něj na prvním místě rodina. Své děti pojmenovali s Amal na Hollywood zcela obyčejně Alexander a Ella. Vždyť i tak to budou mít obtížné kvůli příjmení Clooney.

„Je těžké být dítětem někoho slavného. Mám bohužel odstrašující příklady od herců, kterých jsem si nesmírně vážil. Syn Paula Newmana se zabil. Syn Gregoryho Pecka se zabil. Nejspíš proto, že se v době, kdy byly tyto legendy na vrcholu kariéry, nemohly dětem tolik věnovat. V tom mám výhodu, stal jsem se slavným otcem až v sedmapadesáti a mám na děti čas,“ říká.

RECENZE: Ufňukaný George Clooney se trápí v dlouhé a nudné sci-fi

Film

Bez manželky ani ránu

Herec, který se prosadil i jako respektovaný režisér, producent, obchodník, filantrop a aktivista, měl pocit, že má i bez dětí a manželství zcela naplněný život. Všechno se ale změnilo, když si ve třiapadesáti vzal Amal, o sedmnáct let mladší známou právničku a obhájkyni lidských práv. Dvojčata se jim narodila tři roky po svatbě.

„Myslím, že otcovství, kterému jsem se léta tolik bránil, mi nakonec dalo víc než Hollywood. Chci děti nakazit svým smyslem pro humor a blbnu s nimi tak, že to někdy šokuje jejich matku, tak ty věci radši nebudu jmenovat. Jen dodám, že to nejhorší, co můžete udělat, je nechat mě s nimi na dlouhou dobu samotné...,“ přibližuje svoje otcovské radosti.

Amal si ale naštěstí nestěžuje. „Jsme tým od té doby, co jsme se setkali. Až na výjimku několika dnů jsme stále spolu, nikdy jsme neměli italskou domácnost, a to jsme manželé sedm let. Oba jsme zaneprázdnění, ale oba sdílíme život toho druhého, pokaždé při večeři mluvíme o všem, co děláme,“ prozrazuje George.

George Clooney září v satirické sérii Hlava 22

Kultura

Rozlehlý dům v Hollywood Hills, kde strávili celou dobu pandemie, koupil už v roce 1995 poté, co se ve třiatřiceti letech proslavil v nemocničním seriálu Pohotovost. Má sice řadu dalších usedlostí, ale tuto si užili nejvíc.

„Byl to mizerný rok pro všechny. Měli jsme ale štěstí, v domě s velkou zahradou nám nic nechybělo. Alexander má astma, tak jsme s dětmi raději zůstávali v relativním bezpečí,“ vysvětluje.

Velkorysý člověk, výborný kamarád

Kromě toho, že má okouzlující šarm, je podle režiséra Tří králů (1999) Davida O. Russella chlap, na kterého se lze za každé situace spolehnout. Takový dojem udělal i na herečku Juliannu Marguliesovou už ve zmíněné Pohotovosti, kde vždycky pomáhal kolegům, kteří to potřebovali. Při natáčení Bratříčku, kde jsi (2000) dal zase každému spoluherci horské kolo.

Své dlouholeté asistentce daroval pozemek na Panenských ostrovech a každému ze svých čtrnácti nejlepších přátel dal milion dolarů v hotovosti. Na ten večer také dodnes vzpomínají.

„Clooney nás pozval na večeři, poslal auta, aby nás všechny vyzvedla. Po večeři jsme šli do baru a tam byly u našich míst kufry. On vytáhl mapu se špendlíky označujícími všechna místa, kde jsme byli spolu, a mluvil o tom, jak velkou část jeho života tvořilo naše přátelství. Pak jsme otevřeli kufry a tam byl pro každého ten milion,“ vzpomíná za všechny kamarád Rande Gerber, manžel modelky Cindy Crawfordové.

„Nechtěli jsme si je vzít, ale to nešlo. Tak jsme je většinou zase darovali dál.“

Clooney stojí za řadou charitativních akcí a projektů, je i známý bojovník za lidská práva. K tomu také společně s manželkou založil nadaci Clooney Foundation for Justice.

Víte, že...

  • Zrežíroval osm snímků: například krimi Milujte svého zabijáka, romantickou komedii Tvrdé palice nebo válečné drama Památkáři.
  • Je z umělecké rodiny. Otec Nick byl televizní moderátor, matka Nina královna krásy, teta Rosemary zpěvačka, strýc José Ferrer oscarový herec.
  • Kromě italské rezidence v Lake Como vlastní dům v mexickém Los Cabos, s Amal koupili tzv. Mlýn na ostrově na Temži a plánuje koupit vinice v Brignoles ve Francii.

Herec tak plní to, co řekl před lety moderátorovi Larrymu Kingovi: „Dobře vím, že ne každá slavná osobnost vidí své poslání v tom, aby kázala proti nešvarům současnosti. Já jsem si ale vzal toto poslání za své.“

Reklama

Související témata:

Související články

Tatiana Dyková: Pochybnosti k životu patří

Kolemjdoucí se po nás tu a tam otočí, ti odvážnější si s ní - ale jen zpovzdálí - fotí selfie. Povídáme si na lavičce v rušném pražském parku, přesun do jeho...

Výběr článků

Načítám