Hlavní obsah

Mercedes bude připraven na nucený přechod k elektromobilitě, říká šéf

Německý koncern Daimler, pod nějž patří automobilka Mercedes-Benz, zrychluje svůj přechod k elektromobilitě mimo jiné pomocí investice více než bilionu korun do vývoje elektromobilů. Konkrétní datum konce výroby spalovacích motorů však generální ředitel Ola Källenius neoznámil.

Foto: Petr Horník, Právo

Mercedes-Benz (Ilustrační foto)

Článek

Automobilka Mercedes-Benz zrychluje svůj přechod k elektrickým automobilům, aby obhájila svou pozici výrobce světově nejprodávanějších luxusních aut. Uvedl to šéf značky Ola Källenius v e-mailu. Dodal, že posun k elektrickému pohonu se zrychluje, a to zejména v segmentu luxusních aut.

„Bod zlomu se blíží a my budeme připraveni, až se trhy rozhodnou stát plně elektrickými,” napsal. V rámci čtvrteční aktualizace strategie také firma uvedla, že v letech 2022–2030 investuje do vývoje vozů s elektrickým pohonem přes 40 miliard eur (1,025 bilionu korun) a že všechny nové platformy představené po roce 2025 budou pro elektromobily.

EQS je elektrickou vlajkovou lodí Mercedesu. Na 300 km se dobije za 15 minut

AutoMoto

Koncern Daimler uvedl, že spolu s partnery postaví osm nových továren na výrobu baterií. Automobilka zrychluje přechod na elektrický pohon, na úplnou elektrifikaci bude připravena do roku 2030. Nestanovila nicméně termín, kdy přestane prodávat vozy s pohonem na fosilní paliva.

„Musíme odklonit debatu od toho, kdy se vyrobí poslední spalovací motor, protože to není relevantní,” řekl agentuře Reuters Ola Källenius. „Otázkou je, jak rychle můžeme dosáhnout téměř stoprocentní elektrifikace – a na to se zaměřujeme,” dodal.

Společnost Daimler očekává, že od roku 2025 budou elektrické a hybridní vozy činit polovinu odbytu. Předchozí prognóza přitom počítala s rokem 2030.

Škoda opět zruší některé směny, může za to nedostatek čipů

AutoMoto

Automobilka představí tři elektrické platformy – jednu pro osobní vozy, jednu pro dodávky a jednu pro vysokovýkonné vozy. Na trh budou uvedeny právě v roce 2025. Daimler také koupí britskou firmu YASA, která přispěje k vývoji vysoce výkonných elektromotorů.

Firma podle webu Automotive News Europe zopakovala svou předpověď, že v roce 2021 bude nejziskovější za posledních mnoho let. To zejména díky silné poptávce a inklinaci k modelům s vysokou marží. Ty v průběhu globálního nedostatku čipů upřednostňuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám