Hlavní obsah

Tesla začne opět prodávat elektromobily za bitcoiny, prohlásil Musk

Americký podnikatel a vizionář Elon Musk opět hýbe kurzem bitcoinu. Stačilo, aby ve středu uvedl, že jeho automobilka Tesla bude opět přijímat platby v bitcoinech, a kurz výrazně posílil. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Právě Musk je přitom považován za osobu, která zapříčinila pád bitcoinu. Stalo se tak v druhé polovině května, když americký vizionář napsal jedinou zprávu na Twitteru. Lidé se totiž obávali, že jeho automobilka Tesla se začala zbavovat bitcoinů poté, co přestala v této kryptoměně přijímat platby.

Abychom Muskovi nekřivdili – ještě před koncem května se pak Čína rozhodla omezit kryptoměnové transakce, což propad bitcoinu i dalších kryptoměn ještě urychlilo, uvedla agentura Reuters. Nově totiž finanční instituce a platební společnosti nesmějí v nejlidnatější zemi světa poskytovat žádné služby spojené s kryptoměnami. Čína je přitom zemí, kde se těží kryptoměny nejčastěji.

Když se po jednom tweetu zhroutí celý svět kryptoměn

Internet a PC

Nyní se však nechal Musk na konferenci s názvem B Word slyšet, že bitcoiny by mohla Tesla opět přijímat. „Je velice pravděpodobné, že Tesla obnoví přijímání bitcoinů,“ prohlásil stoicky Musk. Žádné další detaily však prozradit nechtěl, jasné tak není například ani to, kdy by se tak mohlo stát.

Již dříve se nechal slyšet, že má jednu podmínku. „Pokud budou těžaři využívat alespoň z 50 % čistou energii, Tesla znovu povolí bitcoinové transakce,“ zdůraznil Musk. Je tedy možné, že nyní ta doba skutečně nastala, souviset to může také s omezováním těžby v Číně.

Musk vlastní různé kryptoměny

Zdůraznil také, že sám drží finanční prostředky hned v několika kryptoměnách – bitcoinu, ethereu a dogecoinu.

Bitcoin se ještě v noci z úterý na středu obchodoval za 29 504 dolary, což odpovídá 639 440 Kč. O 24 hodin později byl kurz 32 815 dolarů (710 770 Kč). Po vzoru bitcoinu posilovaly i další kryptoměny.

Foto: Mike Blake, Reuters

Elon Musk

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám