Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pacientů na plicní ventilaci v Británii násobně přibývá. Je to varování i pro Česko

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Británie zažívá strmý nárůst pacientů na umělé plicní ventilaci. Oproti květnu se jejich počet zvýšil pětkrát, většina z těchto lidí v nemocnicích přitom nemá dokončené očkování proti covidu. Rozšíření varianty delta může podle odborníků zvýšit počty pacientů v nemocnicích i u nás. Británie má přitom více očkovaných než Česko.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když začaly koncem června v Evropě rychle narůstat počty nakažených, optimisté se utěšovali tím, že v nemocnicích se tento trend nijak neprojevuje. Jak se ale ukazuje, tento pozitivní pohled už nyní neplatí.

Británie, kde se delta varianta šíří z evropských států nejrychleji, zažívá v těchto dnech prudký nárůst covidových pacientů v nemocnicích. A to včetně těch, kteří potřebují umělou plicní ventilaci. Zatímco v květnu se jejich počet pohyboval kolem 120, včera potřebovalo tuto intenzivní péči celkem 618 pacientů. Od jara se tak jejich počty zvýšily více než pětkrát.

Britští lékaři se na vládu zlobí. Nechápou, proč od tohoto pondělí zrušila většinu koronavirových restrikcí, do barů a diskoték pustila neomezený počet návštěvníků a dovolila lidem sundat roušky i ve vnitřních prostorách. A to navzdory tomu, že se v zemi už několik týdnů velmi rychle šíří nakažlivější varianta delta.

„Nadcházející katastrofa, která přijde na podzim a v zimě, bude výsledkem největšího

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější