Letošní volby si zaslouží přímý střet Andreje Babiše s Ivanem Bartošem. Troufne si premiér?

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Pokud mají být letošní sněmovní volby zásadním střetem o budoucnost a charakter české politiky, zcela jistě by jim slušelo, pokud by se premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš rozhodl kandidovat v Ústeckém kraji a vyzval tak na přímý souboj dosavadního lídra opozice a předsedu Pirátů Ivana Bartoše. Přestože se v hnutí ANO zatím počítá s tím, že Babiš povede jeho kandidátku ve Středočeském kraji, on sám nevylučuje, že bude nakonec lídrem právě té ústecké. Jasno o kandidátkách hnutí ANO ale ještě zdaleka není.

„Rozhodne o tom výbor, osobně s tím ale nemám problém.“ Tak premiér Andrej Babiš reagoval na začátku týdne na dotaz CNN Prima News, zda je ochoten se ve volbách střetnout s předsedou Pirátů. Zdůraznil také, že je připraven občanům vysvětlit, proč Bartoš není vhodný kandidát na pozici premiéra. „A i když nebudu v politice, myslím si, že Piráti jsou pro nás velké nebezpečí,“ dodal poněkud záhadně. Jako by tím naznačoval, že se v blízké budoucnosti chystá z politiky odejít. O tom ale jindy, přinejmenším do voleb musíme počítat naopak s tím, že Babiš doslova zahltí mediální i veřejný prostor.

Kampaň hnutí ANO má být totiž podle našich informací masivní. A tak jako vždy bude jejím středobodem právě premiér. Co naopak v danou chvíli netušíme, je podoba kandidátek stále ještě nejsilnější strany v Poslanecké sněmovně. „Pan premiér sice na CNN Prima News nevyloučil, že bude kandidovat v Ústeckém kraji, zrovna tak to ale nepotvrdil. Nemohu vám k tomu nic říct, podle mě se to může do konce měsíce, kdy o tom rozhodne výbor strany, ještě několikrát změnit,“ zní ze zákulisí nejsilnější vládní strany. Nezbývá než říct, že by volbám přímý střet hlavních konkurentů nejen prospěl, ale doslova i slušel.

Důvodů to má několik. Předně: Když už si premiér vybral Piráty za svého úhlavního nepřítele, neměl by se vyhýbat přímé konfrontaci s jejich předsedou. Ba právě naopak. Cokoli jiného by mohlo být považováno za zbabělost. Přitom výchozí pozice je pro něj řádově výhodnější než pro předsedu Pirátů. Byl to totiž právě Ústecký kraj, kde v roce 2017 hnutí ANO získalo vůbec nejvíc hlasů. Zatímco celkově Babišovu formaci volilo 29,64 procent voličů, na severu Čech brala 36,37 procent hlasů. Druhý byl v tomto ohledu pro hnutí ANO Moravskoslezský kraj (35,62 procent), třetí pak Karlovarský (33,30 procent). Piráti obdrželi před čtyřmi roky v Ústeckém kraji podprůměrných 9,53 procent hlasů.

Ivan Bartoš a Andrej Babiš
Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Proč by si Ústecký kraj zasloužil přímý střet Babišem s Bartošem?
  • A co by si měli oba politici nastudovat, než půjdou mezi voliče?
sinfin.digital