Vakcinace je oblíbené téma dezinformátorů. Laikům lze nakukat nesmysly, říkají medici

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
Aktualizováno 23. 7. 2021 16:14
Aneta Nyčová založila a vede spolek Medici pro očkování. Se svými kolegy z 2. lékařské fakulty a studenty marketingu z FSV UK se v něm snaží bořit mýty o vakcínách. Kromě toho s medikem a nyní již anesteziologem Ondřejem Hubálkem sloužila dlouhé týdny na covidáriu. V chatu čtenáři Aktuálně.cz nejčastěji čelili dotazům souvisejícím s pochybami o očkování proti covidu-19.
On-line rozhovor s mediky Anetou Nyčovou a Ondřejem Hubálkem
Rozhovor skončil
Hosté odpovídají v pátek od 14:00.
Přečíst si rozhovor

V době "nejtěžšího covidu", jak říkají, byli oba ještě studenti Všeobecného lékařství, nyní jde Aneta Nyčová do závěrečného šestého ročníku 2. lékařské fakulty UK a Ondřej Hubálek je již čerstvý doktor, nastupující na Kliniku anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Motol. 

Hned v polovině března 2020 po dohodě s děkanem fakulty zřídili facebookovou skupinu a on-line formulář, kam se mohli hlásit kolegové, kteří byli ochotni se zapojit do pomoci v nemocnicích. "Okamžitě se nám začalo hlásit velké množství studentů. Jejich nadšení pro pomoc bylo obrovské, a to i přesto, že nikdo nevěděl, do čeho jde," líčí Ondřej Hubálek. Jejich pomoc pokračovala i při podzimní vlně pandemie, ač bylo složité skloubit práci v nemocnicích či na odběrových místech s výukou a zkouškami. 

Aneta Nyčová založila a vede spolek Medici PRO Očkování, v němž studenti 2. lékařské fakulty spojili síly se studenty marketingu na Fakultě sociálních věd UK a bojují proti mýtům kolem vakcín a očkování, a to nejen proti nemoci covid-19.

"Světová zdravotnická organizace (WHO) situaci kolem odmítání očkování a s ní související klesající proočkovanost označila za natolik závažnou, že ji zařadila na seznam deseti nejvýznamnějších světových hrozeb pro veřejné zdraví. Tenhle problém a s ním související vyšší výskyt závažných infekčních onemocnění, proti kterým očkování chrání, se týká i České republiky," vysvětlují vysokoškoláci svou iniciativu.

A jak na svém webu dodávají, jejich projekt nebyl a není finančně či jiným způsobem podporován farmaceutickým průmyslem. To je totiž jeden z častých argumentů "antivax" hnutí - že prosazování vakcinace je jen lobbing farmaceutů.

Také v on-line chatu na stránkách internetového deníku Aktuálně.cz čelili mnohým otázkám zpochybňujícím účinnost či bezpečnost vakcín proti onemocnění covid-19. Někteří dotazující opakovali tvrzení z dezinformačních zdrojů a ptali se například "na dlouhodobé dopady modifikace DNA člověka vakcinací". "Molekula virové mRNA se v buňce nemá šanci dostat do jádra, s DNA se ani nesetká, a proto ji nemůže nijak ohrozit či pozměnit," vysvětlovala medička Aneta Nyčová z iniciativy Medici pro očkování.

Další lidé pak nechápali, proč by se měli nechat očkovat, když žijí zdravě a podle nich jim nic nehrozí. "Je pravda, že v případě onemocnění covidem-19 jsou vaše vyhlídky lepší než u podobně starých osob, které o sebe tak dobře jako vy nepečují. Nicméně nic vám nezaručuje, že v případě prodělání onemocnění nebude váš stav vážný. Po mé zkušenosti na covidové jednotce, kde jsme pečovali i o osoby středního věku v předtím dobré kondici, bych se určitě očkovat nechal," uvedl lékař Ondřej Hubálek s tím, že pozitiva očkování vysoce převyšují rizika onemocnění a vakcinace chrání před těžkým průběhem.

Upozorňoval i na důležitost solidarity s ostatními. "Očkováním navíc chráníte nejen sebe, ale i lidi ve svém okolí, kteří již třeba nemusí být tak mladí, jako jste vy, nebo mají jiné důvody snížené imunity než jen to, že se o sebe nestarají. Myslím, že je teď šance prokázat solidaritu s ostatními, které jsme určitě jako národ schopni," dodal.

Očkovaní přenášejí virus až dvacetkrát méně

Mnozí dotazující jako důvod, proč se nenechají očkovat, uváděli, že i očkovaný jedinec může chorobu přenášet. "Ano, máte pravdu, že i jako očkovaný můžete být přenašeč. Je však nutné - a v tom spousta lidí chybuje - uvědomit si pravděpodobnost přenašečství. Pokud je osoba očkována a v kontaktu s pozitivní osobou, snižuje se šance, že se přenašečem stane až na 5 procent. Takže je dvacetkrát méně pravděpodobné, že koronavirus přenášet budete," odpověděl Ondřej Hubálek.

Upozornil také, že dokud nebude očkována dostatečná část populace, aby se vytvořila kolektivní imunita (u viru SARS-CoV-19 je to odhadováno na minimálně 70 procent populace), bude potřeba další ochrana populace, čímž jsou právě ochrana úst a nosu.

Čtenáře také zajímalo, proč zrovna vakcíny jsou tak oblíbeným terčem hoaxů. "Jednak jde o otázku lidského zdraví a života - to je vždy silné téma. Naprostá většina společnosti nemá dostatečné informace o fungování lidského organismu, a proto je jednoduché jim ‚nakukat‘ nějaký hoax," uvedla k tomu Aneta Nyčová. "A hodně důležitá věc je také finanční stránka - na dezinformacích se krásně vydělává, jak ukázaly i některé příspěvky, které v posledních dnech proletěly sociálními sítěmi," dodala.

Popírače covidu nechápu. Ve lži by musely jet miliony zdravotníků

"Nechápu osoby, které si myslí, že koronavirus neexistuje. Opravdu nevím, co by lékaři z takového výmyslu získali. Navíc by do této konspirace musely být zapojeny stovky tisíc, ne-li miliony zdravotníků po celém světě, to je naprosto neudržitelné. Při každé péči o další a další tělo pozůstalého nám z demonstrací proti coronavirovým opatřením, kde lidé nedodržovali hygienické předpisy, zůstával rozum stát," doplnil k tomu její kolega Ondřej Hubálek a přidal své zkušenosti z covidária.

"Zdravotnický personál kolem mě byl ze svých běžných dní na odděleních intenzivní péče zvyklý na to, že pacienti umírají, nikdo však nezažil, že by pacientů umíralo tolik, a to i přes maximální péči, kterou medicína umožňuje. Navíc tento stav trval velice dlouho a všichni doufáme, že už se něco podobného nevrátí. Naším oddělením prošly stovky pacientů, což je pro jedno konkrétní onemocnění opravdu bezprecedentní."

Aneta Nyčová se rovněž podělila o své zkušenosti s reakcemi veřejnosti na její iniciativu Medici pro očkování. "Často jsou to reakce se záplavou sprostých slov místo argumentů. Postupně jsme se nad ně naučili povznést."

On-line rozhovor s mediky Anetou Nyčovou a Ondřejem Hubálkem

Rozhovor skončil
23. 7. 2021
Ptá se: Solar

dobrý den , chci se zeptat jestli není na překážku očkování autoimunitní onemocnění člověka - psoriáza , bechtěrev a štítná žláza děkuji za odpověď

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Aneta Nyčová: Dobrý den, očkování je u těchto onemocnění doporučeno. Jedinou kontraindikací je akutně probíhající relaps onemocnění. Samozřejmě je nutné se poradit s Vaším dermatologem, revmatologem či endokrinologem o Vašem aktuálním stavu.

23. 7. 2021
Ptá se: Karel Veselý

Dobrý den,
před třemi měsíci jsem prodělal koronavirus. Má pro mě smysl se očkovat a nehrozí mi případně zdravotní komplikace po očkování ?
Děkuji, Veselý.

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Aneta Nyčová:
Dobrý den,
Očkování pro Vás určitě má smysl, jelikož nemocí COVID-19 můžete onemocnět znovu a může u Vás dojít k těžkému průběhu nebo dlouhodobým komplikacím.

23. 7. 2021
Ptá se: honza

Dobrý den, mám velmi mnoho dotazů, ale uvedu jich jen několik. Za prvé, vysvětlete mi prosím, jak je možné, že vakcína na novou nemoc je vyvinuta a schválená k užívání za pouhých 8 měsíců? Vzbuzuje to dojem, že buďto byla "šitá horkou jehlou" nebo vývoj vakcíny začal ještě před tím, než onemocnění Covid 19 bylo zaznamenáno. Jak je to možné?
Můj druhý dotaz je následující: má smysl očkovat proti nemoci, která má 3 - 5% úmrtnost a velice rychle se mění (nové mutace, kmeny)?
Také mne zajímá, jestli už někdy někde byla použita RNA vakcína nebo je to porvé, kdy se RNA vakcína používá? A pokud je to poprvé, mohli byste, prosím, uvést, jaké nežádoucí a vedlejší účinky taková vakcína může mít? To je vše. Děkuji za zodpovězení.

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Aneta Nyčová:
Dobrý den, dovolím si odkázat na výborný článek od kolegy Tomáše Jelínka, ve kterém podle mě najdete odpovědi na všechny Vaše otázky.
https://www.mediciproockovani.cz/rychlosti-navzdory/

23. 7. 2021
Ptá se: elwex

Dobrý den. Může očkování mRNA vakcínou (Pfizer) fungovat, když užívám imunosupresivní léčbu Ocrevus, která vyhubí lymfocity typu B se znakem CD20 zodpovědné za tvorbu protilátek, a dodržím interval 5 měsíců mezi poslední infuzí léčby a očkováním?
Předem děkuji za odpověď.

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Aneta Nyčová:
Dobrý den,
očkování fungovat může a osoby s touto léčbou mohou být očkováni. Pacientům s RS, kteří jsou často touto biologickou léčbou léčeni je očkování doporučeno. Vynechání léčby nebo její ponechání je samozřejmě dáno dohodou s ošetřujícím lékařem a jelikože neznáme Váš klinický stav, nemůžeme odpovědět podrobněji.

23. 7. 2021
Ptá se: Naďa

Sleduji Mediky a chci poděkovat za to, co děláte, jak trpělivě vysvětlujete a vyvracíte hoaxy. S mužem jsme po obou dávkách Pfizeru a naprosto v pohodě. 😉

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Aneta Nyčová: Dobrý den, moc Vám děkujeme za Vaši podporu, které si velice vážíme. :-)

23. 7. 2021
Ptá se: Honza

Dobrý den,
měl bych na Vás několik otázek:
1) na Wikipedii se o mRNA vakcínách dočteme, že jsou buď dočasně schváleny (V. Británie), nouzově schváleny (USA) nebo mají podmínečnou registraci (EU). Je v tom nějaký pokrok?
2) Byly vakcíny Pfizer, BioNTech, Moderna testovány nejprve na zvířatech?
3) Vakcíny jsou relativně "mladé", jakou máme jistotu, že nám z dlouhodobého hlediska (např. za 5 - 10 let) neuškodí?
4) Existuje i jiná "prověřená" vakcína než za použití mRNA? Vždyť existují snad obecně vakcíny, kdy je použit "mrtvý" vir nebo oslabený vir?5) Obecně k očkování - dříve se děti očkovaly postupně, jednotlivými vakcínami. Nyní se očkuje několika vakcínami naráz. Proč tomu tak je a jaká jsou rizika?Děkuji, Honza

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Aneta Nyčová:
Dobrý den,
Zde se jedná především o právní věc, doporučuji obrátit se na odborníka v tomto oboru. :-)
Ano, byly.
Dovolím si odkázat na výborný článek od kolegy Tomáše Jelínka, ve kterém podle mě najdete odpověď. (https://www.mediciproockovani.cz/rychlosti-navzdory/)
Ano, jedná se např. o vakcínu Astra Zeneca, která je technologicky vyrobena jako vektorová vakcína.
Rizik s kombinací očkovacích látek spíše ubývá. S výhodou je také, že např. Při zavedení hexavakcíny ubylo dětem celkem 7 vpichů - tzn. i 7 dalších očkovacích termínů.

23. 7. 2021
Ptá se: MUDr. Antonín Janák

Vlastně se nechci zeptat, ale poděkovat za používání zdravého rozumu při boji s gebuzinami, co se kolem SARS, způsobovaného virusem 2019-CoViD šíří.
Ale boj s lidskou hloupostí, do kterého jste se dali, je činnost nikdy nekončící.

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Dobrý den,
to máte pravdu. Moc Vám děkujeme za podporu. Velmi si jí vážíme.

23. 7. 2021
Ptá se: N

Je pravda, že se očkování mohou nakazit a nemoc dále roznášet?

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Aneta Nyčová:
Dobrý den,
ano. Riziko přenosu viru nelze ani po očkování srazit na nulu.
Nicméně očkované osoby, které jsou testovány pozitivně na přítomnost viru mají významně nižší virovou nálož. Tudíž - poslední studie z USA a Velké Británie nám ukazují, že vakcíny nejen ochraňují proti závažnému až fatálnímu průběhu, ale jsou účinné také při prevenci přenosu onemocnění.

23. 7. 2021
Ptá se: Lenka Stepanova

Dobrý den, opravdu si myslíte, že firma Pfizer vyvíjí lék a ne další jedy? IG Farben, Osvětim, pokusy na lidech jako jsme dnes my... Myslím, že hodně lidí odmítá vnucovanou preventivní léčbu...

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

OH: Ano, opravdu si myslím, že firma Pfizer a další frmaceutické firmy vyvíjejí léky, ne jedy. Množství osob, které by se do takto velké konspirace muselo zapojit, je neudržitelné. Každý lékař by si všiml, že se jeho pacient po podání léku nezlepšuje, naopak zhoršuje. A opravdu nejsou lékaři skupina lidí, kteří by za peníze ubližovali svým pacientům.
Rád bych se na závěr diskuse omluvil všem, jimž jsme s kolegyní neodpověděli. Dotazů se sešlo několik desítek a není v našich silách, ani odborných znalostech odpovědět na všechny, především na ty, kdy se nás ptáte na očkování vzhledem ke svému zdravotnímu stavu. V takovém případě je potřeba se obrátit na svého praktického lékaře či specialistu. Děkujeme za položené dotazy a za, doufáme, plodnou diskusi.

23. 7. 2021
Ptá se: HanaH

Prodělala jsem covid bez komplikací, bez horečky-jen rýma asi 2 dny. Několik let užívám Preventan pro posílení imunity, chřipku jsem neměla asi 20 let, jen někdy běžnou virozu (rýma, bolest v krku). Loni jsem nasadila vit .D3,zinek a každý den na lačno česnek. Po skončení 6 měsíční imunity jsem si sama dělala test, vždy negativní. Proč bych se tedy měla nechat očkovat ? Vakcinace zaručuje jen to, že průběh nemoci nebude smrtelný. Já nejsem proti očkování, ale zodpovědný jsme každý sám za sebe tak ať se každý rozhodne sám.

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Aneta Nyčová:
Dobrý den,
co píšete by platilo v případě, že budeme žít každý odděleně v izolaci. Pokud žijeme ve společnosti, zodpovídáme (alespoň lidsky) nejen za sebe, ale za naše okolí, ve kterém se pohybujeme. Navíc vakcína chrání i před těžkým průběhem, po kterém mohou zůstat dlouhodobé komplikace.

23. 7. 2021
Ptá se: Marcel

Dobrý den, chci se zeptat, mám ulcerozni kolitidu, tudíž imunita je na bodu mrazu, je pro mě vhodná vakcína? Popřípadě která je vhodnější? Pfizer/Moderna nebo Astra/ Jassen???

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Dobrý den,
všechny Vámi uvedené vakcíny je možné použít u pacientů s ulcerózní kolitidou. Vhodnost konkrétního přípravku je nutné pořešit s Vaším ošetřujícím lékařem, jelikož nám není známo, jakou léčbu užíváte a jaký je Váš klinický stav.

23. 7. 2021
Ptá se: Riskman

Dobrý den,
v počátcích užívání mRNA vakcín ministerstvo zdravotnictví mj. prohlašovalo (resp. přebíralo od EMA), že jsou shledány jako bezpečné i pro těhotné, že matce i dítěti nebezpečí nehrozí. Stalo se tak i přes to, že se do té doby se skoro žádné dítě očkované matce nestihlo ještě ani narodit. Nemohlo dojít a vlastně ani nedošlo k dostatečnému ověření všech možných dopadů v čase. Lze takto bez obav a beztrestně bez důkazů lidem lhát, považujete toto za korektní jednání?

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Aneta Nyčová:
Dobrý den,
do prvních pilotních studií nemohly být těhotné a kojící ženy zařazeny, proto se nejdříve nevědělo, jak to u těchto osob bude. Postupem času, kdy se zjistilo, jaká je bezpečnost vakcín se do studií zařadily i tyto ženy. O bezpečnosti např. u mRNA vakcín se dočtete více v přiloženém článku.

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2780202?utm_source=facebook&utm_campaign=content-shareicons&utm_content=article_engagement&utm_medium=social&utm_term=051521&fbclid=IwAR2oVH7jLLZAaHDud_msRwfwapH2jnoTYYp-BgelTosV40NVYZxwfVqhpwM#.YJ_RThVlk6M.facebook

23. 7. 2021
Ptá se: Martin Fojtik

Dobrý den, moc vám fandím! Jsem tetraplegik upoután na lůžko, ale zvládám práci na PC a kdyby to jen trochu šlo, tak bych vám rád pomohl. Je mi smutno, jak se lidé staví k vakcinaci a zároveň potřebuji nějaké uplatnění jelikož ležícím už pět let. Přejí hezký den a úspěchy v boji s lidmi popírající vědecké výsledky!

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Aneta Nyčová:
Dobrý den, moc si vážíme Vaší podpory. Ozvěte se nám, prosím, na [email protected]. :-)

23. 7. 2021
Ptá se: Petr

Dobrý den, tád bych se zeptal, nakolik jsou známé dlouhodobé dopady modifikace DNA člověka vakcinací. Jde o zásah do základů stavby organismu a chyby mohou přijít obyvatele tělesné schránky draho. Jinak chápu samozřejmě, že situace boje s kovidem není vůbec lehká a rizika jsou ze všech stran.

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Aneta Nyčová:
Dobrý den, Molekula virové mRNA se v buňce nemá šanci dostat do jádra, s DNA se ani nesetká, a proto ji nemůže nijak ohrozit či pozměnit.

23. 7. 2021
Ptá se: Josef Peroutka

Dobry den, manzelka odmita ockovani z duvodu, ze vakcina je stale v experimentalni fazi vyvoje. Muzete mi to prosim okomentovat? Dale tvrdi, ze cerstve ockovany cosi vyzaruje/vydechuje, pri styku s cerstve ockovanym nosi rousku. Jak mam argumentovat, ze je to blbost? Dekuji za odpoved, s pozdravem, Josef

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Aneta Nyčová:
Dobrý den,
co se týče vývoje vakcíny, doporučuji přečíst si výborný článek od kolegy Tomáše Jelínka https://www.mediciproockovani.cz/rychlosti-navzdory/.

23. 7. 2021
Ptá se: Soňa

Dobrý deň.
Otázka 1): Akým spôsobom a za aký čas sa vylúči spike proteín z tela očkované ho?
2) Aké sú dlhodobé vedľajšie účinky vakcíny ohľadom autoimunitných ochorení...myslím v % a podľa rokov...napríklad po roku malo koľko ľudí autoimunitné ochorenia...potom o 2, o 3, o 4 atď.
3) aké sú dlhodobé vedľajšie účinky mRna a vektorovej vakcíny ohľadom plodnosti

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

OH:
1) Spike protein zůstává v těle očkovaného několik týdnů. Poté není vyloučen (například močí či stolicí), ale je degradován. Tzn. že je zničen podobnými mechanismy jako jakékoli jiné bílkoviny v tělo. Lidské tělo se neustále přetváří, jeho molekuly a buňky se stále vytvářejí a jsou rozbíjeny. Stejně tak to platí i pro spike protein. (https://www.nebraskamed.com/COVID/where-mrna-vaccines-and-spike-proteins-go)
2) Dlouhodobé účinky vakcíny proti covid-19 zatím nejsou známy. Nicméně jejich riziko je naprosto minimální. Že by se vedlejší účinky ukázaly po několika letech od očkování se u žádné jiný vakcíny neděje. Nežádoucí účinky vakcín se běžně vyskytují do šesti týdnů po očkování. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/safety-of-vaccines.html
3) Očkování nijak nesnižuje ani jinak neovlivňuje plodnost. Nenapadá mě ani mechanismus, kterým by se tak mohlo stát. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/the-covid19-vaccine-and-pregnancy-what-you-need-to-know

23. 7. 2021
Ptá se: Jarda

Dobrý den, nezdá se Vám skoro 2 tisíce infikovaných po dokončeném očkování (včetně lhůty 2 týdnů po 2. dávce) příliš vysoké číslo? Když bereme v úvahu, že prakticky všechny případy musí být z období posledních pár měsíců, kdy se denní čísla pohybovali v nižších stovkách. Navíc plně očkovaní nejsou zdaleka podrobováni tak častému testování a i příznaky nákazy jsou u těchto lidí mnohem mírnější. Není možné, že se jedná jen o zlomek skutečně odhalených nákaz oproti nenaočkované populaci?

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

OH: Mně osobně se to jako příliš vysoké číslo nezdá. V nejtěžších obdobích pandemie v letošní zimě jsme měli během jednoho dne okolo 15 000 nových případů denně. Dnešní nárůsty se pohybují mezi 150 až 200 osobami za den a na tom se značnou měrou podílí právě očkování. Samozřejmě bychom byli všichni rádi, kdyby očkování zajišťovalo úplnou ochranu proti infekci, to je však u jakékoli vakcinace málokdy možné. Navíc je důležitá nejen ochrany proti samotné infekce, ale i proti hospitalizaci či úmrtí, proti kterým chrání očkování v podstatě stoprocentně.

23. 7. 2021
Ptá se: Monika

Nelitujete, že jste si vybrali medicínu? Není to příliš velký záhul?

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

OH: Já osobně tohoto rozhodnutí nelituji. Málokdo z nás studentů medicíny věděl, do čeho přesně jdeme a kolik práce to dá, než člověk lékařskou fakultu vystuduje, ale já bych určitě neměnil. Ačkoli jsem teprve na samém začátku svého profesního života, už teď si myslím, že práce, kterou budu dělat, bude mít smysl. A to je pro mě nejdůležitější. Navíc mi přijde medicína nesmírně zajímavý a stále se rozvíjející obor, což je pro mě také důležité.

23. 7. 2021
Ptá se: Agáta Franková

Dobrý den, mám dotaz ohledně očkování na covid a trombofilie. Mám ledenskou mutaci, slyšela jsem o možnosti komplikací a vzniku trombů. Hematoložka mi řekla, že nemají žádné pokyny z hematologické společnosti, což mě samozřejmě neuklidnilo, ani nepřesvědčilo, že mi neublíží...

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Aneta Nyčová:
Dobrý den,
U dostupných vakcín nebyla popsána žádná nebo naprosto raritní souvislost se vznikem sraženin. Opačně je tomu u onemocnění COVID-19, kde je trombofilní stav prokázaný. Pokud se to znásobí ještě s mutací fV, tak představuje pro pacienta závažné riziko.

23. 7. 2021
Ptá se: Marie Soukeníková

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat pana Hubálka, proč si vybral zrovna anesteziologii, resuscitaci a intenzivní medicínu, mně jako laikovi to přijde jako obor, který bych určitě nezvládla - zachraňovat ty nejtěžší případy, být denodením svědkem těch nejsložitějších lidských tragédií. ¨Nebo si Váš obor představuji špatně? Děkuji a ať se Vám daří, máte každopádně můj obdiv!

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

OH:
Pro začátek je nutné říci, že mnou vybraný obor se skládá ze dvou částí, které spolu však velice blízce souvisí. Jedním z nich je anesteziologie. Anesteziolog je lékař, který především během operačních výkonů uvádí pacienta do řízeného bezvědomí, udržuje jeho životní funkce a dělá vše pro to, aby pacient během výkonu ani po něm necítil bolest. Intenzivní medicína jako druhá část se pak stará o nejtěžší případy, o pacienty ve velmi vážných stavech. Mně osobně na tomto oboru láká jeho komplexnost, lidské tělo je velice komplikovaný “stroj”, kde jsou všechny děje propojené a propletené. Dále pak fakt, že se anesteziolog musí pracovat jak hlavou, tak rukama.

23. 7. 2021
Ptá se: Vojtěch Bárta

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli jste si dokázali představit, že byste, to co jste zažili na covidáriu, mohli tady v poklidném Česku někdy zažít?

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

OH:
Myslím, že spousta z nás si nic takového představit nedokázala, protože nás ani nenapadlo, že by něco takového mohlo nastat. Samozřejmě jsme všichni na lékařských fakultách zvyklí na nemocné a umírající pacienty. To samé platí o zdravotnících. Nikdo si ale asi nepředstavoval, kolik pacientů bude na jedno jediné onemocnění běžně umírat a že budeme pracovat v takových ochranných pomůckách, ve kterých jsme pracovali. Myslím si, že zdravotníci od lékařů, přes sestry a ošetřovatele až po další pomocný personál zvládali a zvládají pandemii velice profesionálně, ale délka trvání situace už je opravdu velice dlouhá a všichni se snaží dělat vše pro to, aby se situace vrátila zase zpět do normálního stavu.

23. 7. 2021
Ptá se: Katka

Dobrý den, příští rok uvažuji o přihlášce na medicínu, láká mě, ale zároveň se jí trochu bojím. Existuje v ní i nějaký poklidnější obor? Co byste mi prosím doporučili? Moc děkuji!

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

OH:
Ahoj Katko, tvůj zájem o medicínu mě těší. Samozřejmě existují i poklidnější obory, kde není takový shon a adrenalin jako třeba v intenzivní medicíně. Mezi takové obory bude patřit třeba oční, dermatologie, soudní lékařství, zobrazovací metody či alergologie. V současnosti existuje 40 lékařských atestací, jistě si z nich vybereš něco, co ti bude vyhovovat. Během studia medicíny budeš mít také možnost do všech oborů nahlédnout a následně si na konci studia vybrat ten, který ti bude nejvíce vyhovovat. Přeji hodně štěstí při výběru!

23. 7. 2021
Ptá se: Kryštof Pokorný

Dobrý den, chci se zeptat, proč podle vás právě "antivax" je mezi dezinformátory, trolly a rozkladateli společnosti tak silné téma. Proč zrovna vakcíny? Co to komu přinese?

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Aneta Nyčová:
Jednak jde o otázku lidského zdraví a života - to je vždy silné téma. Naprostá většina společnosti nemá dostatečné informace o fungování lidského organismu a proto je jednoduché jim “nakukat” nějaký hoax. No a hodně důležitá věc je také finanční stránka - na dezinformacích se krásně vydělává jak ukázaly i některé příspěvky, které v posledních dnech proletěly sociální sítě.

23. 7. 2021
Ptá se: Rozárka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co říkáte argumentu, že očkování dělá z očkovaných skryté bezpříznakové přenašeče, takže je vlastně pro společnost nebezpečné. To mi nějak nejde do hlavy - skutečně očkovaný člověk může nakazit? Nebo jaká je pravděpodobnost? Není to zase jeden z mýtů?

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Fakt, že se i očkovaná osoba může nakazit je pravda, o mýtus se nejedná. Látky, kterými se v ČR očkuje, vykazují účinnost proti onemocnění covid-19 mezi 70-95%. Znamená to tedy, že vaše šance na získání infekce jsou 3krát až 20krát nižší, než pokud byste očkovaná nebyla. Zároveň očkování snižuje riziko hospitalizace a úmrtí na onemocnění coronavirem o 100%, tudíž na nulu. Vzhledem k mým zkušenostem z covid jednotky už jen to stojí za to nechat se očkovat, především v únorové a březnové vlně mi přišlo, že si nemoc svoje obětí brala bez velkých rozdílů a bohužel umírali i do té doby zdraví lidé středního věku.

23. 7. 2021
Ptá se: Zdenka Sládková

Dobrý den, mám mutaci MTHFR, už 2x mě nezávisle na sobě odmítly oočkovat v očkovacím centru dvě lékařky. Chtějí nejdříve vidět zprávu z hematologie, kde jsem byla do roku v 2012 evidována a pak předána ke sledování k obvodní lékařce, zda nejsem trombofilní. Na hematologii mi řekli, že mi ani Bůh neřekne, jestli po očkování nedostanu trombózu. Mám proto strach a bojím se na očkování jít. Známá bývalá doktorka mi radí zkusit počkat na Novavax. Co mám tedy dělat? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Dobrý den,
v současnosti bylo již v několika studiích uvedeno, že vakcíny mají buď žádné nebo minimální riziko

23. 7. 2021
Ptá se: Koub97

Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to s vakcínami a ochranou jimi poskytovanou. Zamezují tomu, aby člověk virus chytil, nebo "jen" aby neměl těžký průběh?
Děkuji mnohokrát za odpověď.

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Ondřej Hubálek:
Dobrý den, je pravda, že osoba očkovaná proti onemocnění COVID-19 může být infikována virem SARS-CoV-19, avšak očkování poskytuje asi 90% ochranu. V praxi si to můžete představit tak, že v normální neočkované a jinak nechráněné populaci (bez roušek, izolace, apod.) nakazí 100 infikovaných osob přibližně dalších 220. Těchto 220 lidí nakazí 484 osob a ti nemoc přenesou na dalších 1064 lidí. To je založeno na tom, že SARS-CoV-2 má reprodukční číslo 2,2. Z těchto 1768 osob skončí přibližně 1700 v nemocnici a přibližně 35 jich zemře. Každý jedinec tedy nakazí 2,2 dalších jedinců. Pokud se však budeme pohybovat ve stoprocentně očkované populaci, bude původními 100 infekčními osobami nově nakaženo pouze 22 osob, 10% naočkovaných. Těchto 22 dále nakazí pouze 5 dalších. Navíc očkované osoby jsou chráněny před těžkým průběhem nemoci. A tímto způsobem se přestane onemocnění přenášet v podstatě úplně. Samozřejmě mnou uvedená situace je modelová, čísla se ve skutečnosti mohou lišit. Snažil jsem se především ilustrovat fungování kolektivní imunity, o kterou se v současné době svět skrze očkování snaží. Očkování tedy nechrání pouze vás osobně, ale i lidi ve vašem okolí.

23. 7. 2021
Ptá se: Ludmila

Děkuji za Vaši aktivitu, sdílím některé Vaše příspěvky na FB.

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

OH: Mockrát si vážíme za vaši přízeň a podporu!

23. 7. 2021
Ptá se: Václav

Bude mi 50,celý život sportuji, nekouřím, nepiju alkohol, přes 30 let jsem nebyl nemocný,léky žádné neberu. Odmítám mít zodpovědnost za lidi co se o své zdraví a tělo nestarají. Rád bych znal důvod,proč se mám očkovat. Zatím mi ho nikdo neřekl. Děkuji

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

OH: Jsem rád, že se o sebe takto dobře staráte. Je pravda, že v případě onemocnění covidem-19 jsou vaše vyhlídky lepší než u podobně starých osob, kteří o sebe tak dobře jako vy nepečují. Nicméně nic vám nezaručuje, že v případě prodělání onemocnění nebude váš stav vážný. Po mé zkušenosti na covid jednotce, kde jsme pečovali i o osoby středního věku v předtím dobré kondici, bych se určitě očkovat nechal. Pozitiva očkování vysoce převyšují rizika onemocnění. Znám ve svém okolí spoustu osob, kteří byli po očkování jeden či dva dny oslabení či měli bolesti hlavy nebo zimnice, rozhodně to však není nic proti tomu, co prožívala velká část osob s covidem-19. Očkováním navíc chráníte nejen sebe, ale i osoby ve svém okolí, kteří již třeba nemusí být tak mladí jako jste vy nebo mají jiné důvody snížené imunity než jen to, že se o sebe nestarají. Myslím, že je teď šance prokázat solidaritu s ostatními, které jsme určitě jako národ schopni.

23. 7. 2021
Ptá se: Karel

Dobrý den, nemáte pocit že bojujete s větrnými mlýny, kde berete sílu vyvracet hlupákům neustále dokola ty samé konspirace?

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

OH: Někdy to tak člověku může připadat. Vždy budou lidé, kteří jsou přesvědčeni, že oni mají pravdu a nic a nikdo jim tento názor nemůže vyvrátit. A takoví lidé se nacházejí na obou stranách diskusního spektra. Je tu však i spousta lidí, kteří se snaží si o věci udělat informovaný názor a s těmi stojí za to diskutovat, snažit se jim objasnit, jak věci fungují. A zároveň naslouchat jejich názorům či obavám. Myslím, že je důležité mít otevřenou mysl a neustálé kriticky zpochybňovat i vlastní názory a přijímat vědecká fakta a podle nich si svůj názor formovat. Je důležité, aby si člověk nevybíral jen ty informace, které se mu - jak se tak říká - hodí do krámu a uzavíral se v nějaké komfortní bublině.

23. 7. 2021
Ptá se: jiri

Otázka první: Přenáší očkovaný jedinec virus dál, když ne, proč musi nosit roušku ?
Otázka druhá: Jak si vysvětlite, že klasická chřipka která nas provází celá léta, zmizela z povrchu zemského ? Děkuji za odpověd.

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

OH: Očkovaný jedinec virus dál přenášet může, avšak riziko, že se sám nakazí jen sníženo (podle typu očkovací látky) na 5-30%, tzn. 3-20krát. Dokud nebude očkována dostačná část populace, aby se vytvořila kolektivní imunita (u viru SARS-CoV-19 je to odhadováno na minimálně 70% populace vzhledem k vlastnostem viru), bude potřeba další ochrana populace, čímž jsou právě ochrana úst a nosu.
Odpověď na vaši druhou otázku je poměrně snadná. Chřipka, neboli influenza, je kapénková infekce, která se přenáší dýchacím traktem. Pokud jsme celou zimu nosili roušky a respirátory a zdržovali se především doma na home-officech a nescházeli se ve velkých skupinách, chřipkový virus se nemohl šířit. Snahy zabránění šíření coronaviru tudíž jako vedlejší efekt způsobily stejným mechanismem snížení šíření chřipky.

23. 7. 2021
Ptá se: Kacerka

Dobrý den, dětská doktorka z Prahy dětí mé kamarádky tvrdí, že očkování typu Pfizer či Moderna, které je na bázi pozměnění části gen. informace, mohou mít neblahý vliv na plodnost, proto doporučuje děti neockovat.. Trochu mě to znejistilo, nikde jinde jsem to totiž neslyšela... Přesto už jsem svou 13ti letou dceru objednala, ale ráda bych, aby mi to někdo objasnil, jestli bych přece jen neměla mít nějaké obavy... . Děkuji

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

OH: Změna genetické informace je velice často zmiňovaná odpírači očkování. Zde je však třeba si říct, jak genetická informace v těle člověka funguje. V každé buňce našeho těla (mimo červené krvinky a několik málo dalších výjimek) je ve formě DNA uložená celá genetická informace daného jedince. Můžeme si to představit jako kuchařku, ve které jsou obsaženy recepty pro všechny bílkoviny, které tělo potřebuje. Pokud buňka potřebuje určitý protein, z DNA, které neopouští jádro buňky, si ho přepíše v jakési kopii do RNA, ta vyputuje z jádra buňky a tam se podle této RNA vyrobí daný protein. Tím může být například kolagen nebo nějaký enzym. mRNA vakcína je založená na tom, že buňka zvenčí obdrží RNA, tedy kopii receptu, podle kterého vyrobí bílkovinu zvanou spike protein, která se běžně nachází na povrchu coronaviru, tuto bílkovinu vystaví na svém buněčném povrchu, tam se s ní potkají buňky imunitního systému a naučí se ji rozpoznávat. Při následném setkání s coronavirem tedy již vědí, proti čemu bojují a infekce buď vůbec neproběhne, případně proběhne s mírnými příznaky. Buňky našeho těla však nejsou schopny procesu opačného. Neumí tedy - až na výjimky, kterou jsou velice specifické a nesouvisí s mRNA ve vakcínách - přepisovat RNA do DNA, protože k tomu nemají potřebné mechanismy. mRNA vakcíny se tedy nemůže zapsat do DNA jedince a jakkoli ho pozměnit. Navíc se mRNA po určité době přirozeně rozpadá, vakcinační látka tedy v těle zůstává jen po určitou dobu, během níž si tělo zvládne udělat proti coronaviru protilátky. Tento hoax - mýtus - lze tedy snadno vyvrátit se znalostí běžné středoškolské biologie.

23. 7. 2021
Ptá se: Pan konspirátor

Dobré odpoledne, v odpovědi na předchozí dotaz jste uvedli, že studie z USA a Velké Británie ukazují, že vakcíny jsou účinné při prevenci přenosu onemocnění.
Žádnou takovou studii jsem doposud nezaznamenal, můžete mi prosím poslat odkaz na tyto studie/jejich zdroj?
Děkuju

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

AN: Dobrý den,
Například zde:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.22.21255913v1?fbclid=IwAR3fQsPzw5Icu2OiI304tmzGKlerY4eO_GASp6zJtq-hhb3b0D3Coe7i2sc
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1002580/Vaccine_surveillance_report_-_week_28.pdf?fbclid=IwAR3U0ttaBUwCcB5jzv2mXfLmik419u8W31dC8V3A4uQXgcFnAyz4DbB4ksQ

23. 7. 2021
Ptá se: jandys

Nezlobte se na me,tady pisete,ze kdyz se necham ockovat,ochranim sve blizke,ale podle me je dokazano,ze i ockovany clovek muze byt taky uplne v pohode prenasec,takze tenhle vas argument u me nepochodi.Nashle

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

OH: Mrzí mě, že na věc nahlížíte takto uzavřeně. Ano, máte pravdu, že i jako očkovaný můžete být přenašeč. Je však nutné - a v tom spousta lidí chybuje - uvědomit si pravděpodobnost přenašečství. Pokud je osoba očkována a v kontaktu s pozitivní osobou, snižuje se šance, že se přenašečem stane až na 5%. Takže je dvacetkrát méně pravděpodobné, že coronavirus přenášet budete. Navíc pokud budou i osoby kolem vás očkované, snižuje se šance, že se virus dostane z vaší kontaktní osoby na další asi na 0,25%. Navíc vakcína chrání proti těžkému průběhu. Myslím si, že toto je nutné v úvahách o očkování zvážit.

23. 7. 2021
Ptá se: Sára

Dobrý den,
čtu Vaše odpovědi a napadá mě u toho jedna otázka. U zdravých jedinců doporučujete očkování proto, aby chránili ostatní. Nicméně není každý zodpovědný sám za sebe? Pokud se někdo bojí více covidu, má možnost se očkovat, pokud se zase jiný bojí následků vakcinace, taktéž má možnost si risknout případnou nákazu. Proč ale všechny nutit hlava nehlava do očkování? Norimberský kodex každému zajišťuje, že jeho blaho je nadřazeno blahu skupiny či vědy, a bylo to schváleno právě proto, že za 2. sv. války se nadřazovalo blaho skupiny a pokroku vědy nad jednotlivce. Nemáte pocit, že se skoro po 100 letech vracíme do historie? Není snad každý zodpovědný sám za sebe? Lidé, co se očkovat nemohou, se nemohou očkovat i proti ostatním nemocem, a proto jsou jistě poučeni lékařem o tom, jak svoji imunitu co nejlépe chránit, čemu se mají vyhýbat a s kým se nemají stýkat. Tím, že se populace proočkuje se jejich životní styl výrazně nezmění. Nerozumím tedy tomuto argumentu.

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

OH: Myslím si, že solidarita a ochrana populace je jednou ze základů státu. Myslím, že by bylo řízení pod vlivem alkoholu povolené, kdyby každý měl svoji samostatnou silnici. Tak to však není a provoz na silnicích je společná záležitost všech. Tudíž nám stát zakazuje řídit pod vlivem kvůli ochraně osob kolem nás. Stejně tak projevujeme solidaritu v oblasti sociálního či zdravotního pojištění, kde bohatší a zdravější osoby sdíli svoje blaho s těmi, kteří v životě takové štěstí neměli. Vnímám to tedy tak, že i toto je jakási forma solidarity s ostatními. Očkováním dětí proti dětským onemocněním jako jsou spalničky, příušnici či polio chráníme nejen očkované děti, ale i ty, které kvůli svému zdravotnímu stavu očkovány být nemohou. Podobně je to tedy i s očkováním na coronavirus. Čím dříve budeme svým očkováním chránit celou společnost, tím dříve se budeme moci vrátit k normálu. A sice jsou obavy z očkování oprávněné, už jen pohled na počet osob s průběhem covidu těžším než bolest hlavy a ztráta čichu mnohonásobně převyšuje počet středně těžkých a těžkých vedlejších účinků vakcinace. A to nemluvím o dopadech ekonomických.

23. 7. 2021
Ptá se: Eva B.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, kde získat více informací, například nějaké publikace, o přenosu viru očkovanými osobami. Zde jste v jednom dotazu odpovídali - "očkované osoby, které jsou testovány pozitivně na přítomnost viru, mají významně nižší virovou nálož". Zajímají mě podrobnosti a kde je prosím dohledat. A být tak připravena na diskuzi s lidmi, kteří se obávají přenosu viru skrze očkované osoby. Děkuji moc za váš čas a za to, co děláte.

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

OH: Nejprve děkuji za vaši přízeň. Pokud se alespoň trochu orientujete ve vědeckých studiích, doporučuji hledat ve vědeckých časopisech či na open source serverech jako je třeba PubMed. Také doporučuji hledat v angličtině, ve které je většina článků psána. Odpověď s nižší virovou náloží psala kolegyně, ale tato informace vyšla například v publikaci Nature Medicine: https://www.nature.com/articles/s41591-021-01316-7

Pokud jsou pro čtenáře vědecké články příliš odborné, doporučuji pak hledat na osvědčených webech, které uvádí zdroje či jsou asociaovány s některou výzkumnou institucí. Například spolek Medici PRO (https://www.mediciproockovani.cz) očkování, který založila s několika kolegy právě Aneta, je dobrý zdroj pro získávání informací o očkování, zdroje uvádí na konci svých článků.

23. 7. 2021
Ptá se: Karel Pohorský

Dobrý den, pane Hubálku, co by někteří Češi měli vědět o covidáriích či vidět na vlastní oči, aby uvěřili, že koronavirus není rýma a že hromadná nákaza není mýtus?

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

OH: Myslím si, že nejhorší vizitkou je počet osob, které na covid-19 zemřeli. Především tato statistika vypovídá o tom, že se opravdu nejedná o běžnou infekci dýchacích cest jako je třeba rýma nebo bronchitida. Zdravotnický personál kolem mě byl ze svých běžných dní na odděleních intenzivní péče zvyklý na to, že pacienti umírají, nikdo však nezažil, že by pacientů umíralo tolik a i přes maximální péči, kterou medicína umožňuje. Navíc tento stav trval velice dlouho a všichni doufáme, že už se něco podobného nevrátí. Naším oddělením prošly stovky pacientů, což je pro jedno konkrétní onemocnění opravdu bezprecedentní. Nechápu osoby, které si myslí, že koronavirus neexistuje. Opravdu nevím, co by lékaři z takového výmyslu získali. Navíc by do této konspirace museli být zapojení stovky tisíc, ne-li miliony zdravotníků po celém světě, to je naprosto neudržitelné. Při každé péči o další a další tělo pozůstalého nám z demonstrací proti coronavirovým opatřením, kde lidé nedodržovali hygienické předpisy, zůstával rozum stát.

23. 7. 2021
Ptá se: Jana

Dobrý den, paní Nyčová, setkáváte se i s nějakými výhružkami či nenávistnými reakcemi kvůli Vaší iniciativě proti dezinformacím o vakcínách?

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Dobrý den,
Bohužel ano. Často jsou to reakce se záplavou sprostých slov místo argumentů. Postupně jsme se nad ně naučili povznést. :-)

23. 7. 2021
Ptá se: Eva

Dobrý den, co si myslíte o očkování věkově skupiny 12+, je opravdu nutné? Já jsem se rozhodla dvanáctiletého syna očkovat, ale teď jsem znejistěla protože v Británii zatím očkovat tuto věkovou skupinu nechtějí.
Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Aneta Nyčová a Ondřej Hubálek

Aneta Nyčová:
Dobrý den, Česká vakcinologická společnost očkování doporučuje.
https://www.vakcinace.eu/doporuceni-a-stanoviska podívejte se zde.

 

Právě se děje

Další zprávy