Americká herečka Charisma Carpenter se do paměti diváků zapsala na konci 90. let jako krásná Cordelie ze seriálů Buffy, přemožitelka upírů a Angel. Tehdy sedmadvacetiletá herečka měla před sebou slibnou kariéru, která ji však nakonec do Hollywoodu nedostala. Carpenter, která právě slaví jednapadesáté narozeniny, se však herectví věnuje dodnes a i po padesátce si udržuje velmi vitální vizáž.

-reklama-


Charisma Lee Carpenter se narodila 23. července 1970 v Las Vegas. V patnácti letech se spolu s rodiči a dvěma bratry odstěhovala nejprve do Mexika a poté do San Diega. Matka byla pracovnice záchranné ptačí stanice a otec obchodník, právě kvůli němu se často stěhovali. Po maturitě v roce 1988 pracovala jako instruktorka aerobiku a roztleskávačka. V roce 1992 se rozhodla pro přesun do Los Angeles, protože snila o herecké kariéře.

Pro první hereckou práci ji objevil reklamní agent, když jej jako servírka obsluhovala v restauraci a svěřila se mu, že si šetří na vysokoškolské vzdělání. Zajistil jí natáčení pro reklamní agentury a také malé role v divadle, díky čemuž se objevila v několika hrách a ve více než 20 reklamách. V roce 1994 přišla první televizní nabídka od produkce seriálu Pobřežní hlídka.

V roce 1996 se ucházela o roli Buffy Summersové pro chystaný seriál Buffy, přemožitelka upírů. Místo toho však získala roli Cordelie Chaseové, kterou hrála v letech 1997–1999 v Buffy a následně v letech 1999–2004 i v seriálu Angel.

Poté se pokusila prorazit také u filmu, objevovala se však pouze ve vedlejších rolích v divácky nepříliš úspěšných snímcích jako Hrátky s nebezpečím (2006), Rodinný chaos (2006), Satanův měsíc (2006), Kniha křtěná krví (2010) a dalších. Malé role si střihla v akčních Expendables: Postradatelní (2010) a Expendables: Postradatelní 2 (2012). V posledních letech její filmová tvorba zahrnuje pouze béčkové snímky, herectví se však věnuje dodnes.

Po ukončení seriálu Angel ještě hostovala v seriálech Čarodějky, Veronica Mars, Greek, Kriminálka Las Vegas, Lovci duchů, Zákon Gangu, Policie Chicago, Lucifer nebo Pandora, nikdy však nezískala stálé obsazení. V roce 2002 se provdala za Damiana Hardyho a o rok později se jim narodil syn Donovan Charles. Na konci roku 2007 se však manželé rozešli.

Zdroj informací: imdb.com

-reklama-