Maláčová se zúčastní dalších kontrol firem

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) se chce v příštích týdnech účastnit dalších kontrol ve firmách. Podle ní její přítomnost při inspekčních akcích zvyšuje zájem o téma pracovních podmínek. Řekla to dnes novinářům. Uvedla, že její poradce Matěj Stropnický má pracovní agendu na starosti a přesvědčuje se o situaci v praxi.

Kritiku přítomnosti ministryně při kontrole dnes předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček označil za hysterii, podle něj se Maláčová zastává zaměstnanců.

Inspektoři práce a cizinecká policie v úterý kontrolovali jednu z firem v Krupce na Teplicku. Na místě byli i ministryně a její poradce, fotografie pak zveřejnili na sociálních sítích. Jejich přítomnost sklidila kritiku. O případu jednal v úterý i Senát. Požádal o vyjádření k účasti Maláčové a Stropnického, kteří jsou v čele pražské kandidátky ČSSD do voleb, při kontrole.

"My v těch kontrolách budeme pokračovat, já se jich budu také v příštích dnech, týdnech a měsících účastnit, protože si myslím, že to zvedá zájem o to téma," uvedla dnes Maláčová. Řekla, že za poslední den dostala "stovky, možná tisíce podnětů od lidí", kam by resort práce a inspekce měly vyrazit na kontrolu. "Já těm lidem odpovídám, že se pokusíme i na základě těchto podnětů zkontrolovat maximum těchto firem, samozřejmě inspekce práce to dělá," řekla ministryně. Stropnického přítomnost při kontrole zdůvodnila tím, že její poradce má na starosti dodržování zákoníku práce. "Já si myslím - proto jsem tam byla i já, že je dobře, že lidé, kteří v této oblasti pracují, nečerpají jen teoretické informace a přesvědčují se v praxi," dodala. Podle kritiků neměl Stropnický k účasti na kontrolní akci oprávnění. Nepatří ani k úředníkům, ani k cizinecké policii.

Hamáček na twitteru uvedl, že i on dostává řadu stížností na pracovní podmínky. "Nechápu hysterii, která vznikla kolem kontroly dodržování zákoníku práce... ČSSD je tu od toho, aby se zaměstnanců zastávala, a to přesně Jana Maláčová dělá," míní šéf strany.

Kontrola firmy v Krupce je součástí inspekční akce Férová práce, která začala v červnu. Zaměřuje se na pracovní podmínky ve 14 velkých průmyslových podnicích a v 58 agenturách práce a firmách, které poskytují smluvní služby. Zapojí se celkem 253 inspektorů a 129 policistů. Akci resort zahájil několik týdnů poté, co Maláčová v květnu navštívila sklady Amazonu v Dobrovízi. Na sociálních sítích pak kritizovala podmínky zaměstnanců a oznámila, že si resort na porušování práv pracovníků "posvítí". Firma Amazon se proti kritice ohradila, informoval server Seznam zprávy.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) inspekce Matěj Stropnický firmy

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy