Maláčová se chce i přes kritiku dál účastnit kontrol ve firmách. ‚Zvyšuje to zájem o téma,‘ tvrdí

Ministryně práce Jana Maláčová z ČSSD se chce v příštích týdnech účastnit dalších kontrol ve firmách. Podle ní její přítomnost při inspekčních akcích zvyšuje zájem o téma pracovních podmínek. Řekla to ve čtvrtek novinářům. Uvedla, že její poradce Matěj Stropnický má pracovní agendu na starosti a přesvědčuje se o situaci v praxi. Kritiku přítomnosti ministryně při kontrole ve čtvrtek předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček označil za hysterii.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Inspektoři práce a cizinecká policie v úterý kontrolovali jednu z firem v Krupce na Teplicku. Na místě byla i ministryně a její poradce, fotografie pak zveřejnili na sociálních sítích.

Jejich přítomnost sklidila kritiku. O případu jednal v úterý i Senát. Požádal o vyjádření k účasti Maláčové a Stropnického, kteří jsou v čele pražské kandidátky ČSSD do voleb, při kontrole.

Pletichy při zakázkách i zneužití pravomoci. Policie navrhuje obžalovat dvě osoby z ministerstva práce

Číst článek

„My v těch kontrolách budeme pokračovat, já se jich budu také v příštích dnech, týdnech a měsících účastnit, protože si myslím, že to zvedá zájem o to téma,“ uvedla ve čtvrtek Maláčová.

Řekla, že za poslední den dostala „stovky, možná tisíce podnětů od lidí“, kam by resort práce a inspekce měly vyrazit na kontrolu.

„Já těm lidem odpovídám, že se pokusíme i na základě těchto podnětů zkontrolovat maximum těchto firem, samozřejmě inspekce práce to dělá,“ dodala ministryně.

Stropnického přítomnost při kontrole zdůvodnila tím, že její poradce má na starosti dodržování zákoníku práce. „Já si myslím - proto jsem tam byla i já, že je dobře, že lidé, kteří v této oblasti pracují, nečerpají jen teoretické informace a přesvědčují se v praxi,“ vysvětlila.

Podle kritiků neměl Stropnický k účasti na kontrolní akci oprávnění. Nepatří ani k úředníkům, ani k cizinecké policii.

Hamáček na twitteru uvedl, že i on dostává řadu stížností na pracovní podmínky. „Nechápu hysterii, která vznikla kolem kontroly dodržování zákoníku práce… ČSSD je tu od toho, aby se zaměstnanců zastávala, a to přesně Jana Maláčová dělá,“ míní šéf strany.

Kontrola firmy v Krupce je součástí inspekční akce Férová práce, která začala v červnu. Zaměřuje se na pracovní podmínky ve 14 velkých průmyslových podnicích a v 58 agenturách práce a firmách, které poskytují smluvní služby. Zapojí se celkem 253 inspektorů a 129 policistů.

Akci resort zahájil několik týdnů poté, co Maláčová v květnu navštívila sklady Amazonu v Dobrovízi. Na sociálních sítích pak kritizovala podmínky zaměstnanců a oznámila, že si resort na porušování práv pracovníků „posvítí“. Firma Amazon se proti kritice ohradila, informoval server Seznam Zprávy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme