Nízká hladina testosteronu a její vliv na mužské zdraví

muž

Je všeobecně známo, že hladiny pohlavních hormonů se s věkem mění. A to jak u mužů, tak u žen. Mužský hormon testosteron však ovlivňuje řadu důležitých tělních procesů a jeho nízká hladina může poukazovat na zvýšené riziko nebezpečných onemocnění.

Palivo sexuální touhy

Testosteron se tvoří ve varlatech a v buňkách nadledvin a pro muže je klíčový. Stojí za projevy sekundárních pohlavních znaků a pomáhá při tvorbě a výživě spermií. Ovlivňuje také růst svalů, zesilování kostí a v neposlední řadě podněcuje sexuální chování. A to nejen u mužů. I když se obecně bere tento hormon za ryze mužskou záležitost, tvoří se v malé míře i u žen, a to v nadledvinách. Bez něj by na vás, pánové, měla partnerka jen těžko chuť.

párPár: foto Pixabay

K výbuchu testosteronové nálože dochází v pubertě a svého vrcholu hormonální hladina dosahuje kolem 25. roku života. Po třicítce začíná testosteronu ubývat. Mezi padesátníky má každý čtvrtý muž co dočinění s jeho velmi nízkou hladinou. Tento pokles navíc významně urychluje nezdravý životní styl, obezita či absence fyzické aktivity. A s tím jde ruku v ruce spoustu zákeřných chorob.

mužMuž: foto Pixabay

Skrytá rizika

Pád hormonální hladiny se projevuje plíživě. Nejprve klesá počet ranních erekcí a snižuje se také sexuální touha. Dále také mužům ustupuje svalová hmota a začíná se více ukládat břišní tuk. Může se objevit zvýšená únava, nervozita, podrážděnost nebo potíže se spánkem. Pokud na sobě takové příznaky pozorujete, neváhejte navštívit lékaře. Ten zjistí hladinu testosteronu pomocí testů. A věřte, že to není na škodu. Možná tím předejdete vysokému tlaku či cévním onemocněním, které s nízkou hladinou pohlavního hormonu úzce souvisí.

V dnešní době už není žádnou novinkou injekční doplňování hormonů. Od roku 2015 se v České republice používá také kožní gel, který se může chlubit rychlým nástupem účinku. Pacientům pomohl například od začínajícího metabolického syndromu.

Zdroj: http://medicina.cz/clanky/11645/77/Nedostatek-testosteronu-ceka-kazdeho-padesatnika/

Muž: náhledové foto Pixabay

 

Starat se o své zdraví je základ a udržet si jej je dlouhodobý proces. Ráda se s vámi podělím o své zkušenosti a zajímavosti z tohoto odvětví.