Hlavní obsah

Zdravotní laborantka pracuje v oboru přes padesát let. Na důchod nepomýšlí

– Šanov

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze pracuje v laboratoři již 31. rokem, předtím působila dvacet let v psychiatrické nemocnici. Přestože je Janě Farkačové již 74 let, stále plně pracuje jako zdravotní laborantka. Do důchodu se prý vůbec nechystá, naopak hodlá učit budoucí laboranty. Její celoživotní práci ocenil projekt Anděl mezi zdravotníky, je jedním z finalistů.

Zdravotní laborantka pracuje v oboru přes padesát let. Sama si diagnostikovala chorobuVideo: Novinky

 
Článek

„Zdravotní laborant je profese, která není mezi zdravotníky moc vidět. Říkáme, že jsme taková šedá eminence, protože bez nás by se celý zdravotnický tým nikam nepohnul. Já dělám speciálně biochemii. Musíme nejdříve zjistit, co pacientovi je, aby se mohlo podle parametrů a hodnot ordinovat a lékař mohl buď potvrdit, nebo vyvrátit diagnózu,“ vysvětlila Novinkám Farkačová.

V laboratoři pracuje s biologickým materiálem, především krví, respektive s její určitou složkou - sérem, močí a mozkomíšním mokem. Vedle toho se věnuje také výuce budoucích zdravotních laborantů.

Z Ghany k nám přijel studovat medicínu, neuměl ani slovo česky. Odrodil tu už přes tisíc dětí

Zdraví

Na důchod ale ještě nepomýšlí. Život je podle ní krásný a měl by se žít naplno, sedět nečinně doma si neumí představit. Ocenění její dlouholeté práce ve zdravotnictví si proto velmi cení.

„Abych pravdu řekla, byla jsem potěšená. Nejdřív mě to trochu rozhodilo, ale pak to bylo takové pohlazení po duši, že je to za tu práci, kterou jsem dělala vlastně celý život,“ říká.

Foto: Novinky

Paní Farkačová se zúčastnila v rámci akce Anděl mezi zdravotníky focení charitativního kalendáře po boku herečky Veroniky Gajerové.

Profese zdravotní laborantky má navíc i jiné výhody. „Je pravda, že když má člověk pocit, že mu něco je, tak se samozřejmě necháme odebrat, a podle parametrů, které tam jsou, můžeme pak jít i cíleně za tím, co nás trápí. Já osobně jsem to udělala několikrát, ale hlavně jednou, kdy jsem si v podstatě laboratorně diagnostikovala určitou chorobu,“ dodává.

Finálový večer projektu Anděl mezi zdravotníky se uskuteční 28. srpna 2021 v Městském divadle Dr. J. Čížka v Náchodě od 20:00 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Diagnóza: zdravotní sestra

Jsou přetěžované, špatně placené, a když můžou, prchnou za lepším do Německa. To jsou základní teze, o nichž se v poslední době mluví v souvislosti se...

Výběr článků

Načítám