Hlavní obsah

Zámek Veltrusy se otevírá po 19 letech

Státní zámek Veltrusy zve v sobotu na prohlídku prvního patra. Slavnostně se otevírá po devatenácti letech. V roce 2002 zatopila areál rozvodněná Vltava. Přízemí bylo zpřístupněno před třemi lety.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci se budou moci v sobotu podívat do prvního patra.

Článek

„Otevíráme piano nobile (vznešené patro, označení pro první patro šlechtických paláců a zámků, ve kterém jsou umístěny reprezentativní prostory, pozn. red.), první patro hlavní zámecké budovy,“ potvrdil Právu kastelán Pavel Ecler.

Nabídne dva prohlídkové okruhy s názvy Zlaté časy ve službách císařovny a Rodinný život pana hraběte. Ovšem tuto sobotu je zámek propojil a pořádá speciální prohlídku. „Zámek bude plný oživlých historických postav, vesměs personálu, který jej bude připravovat na příjezd hraběcí rodiny Chotků,“ líčil Právu kastelán. Návštěvníci vzhledem k aktuálním protiepidemickým opatřením budou místnostmi procházet po menších skupinkách a pozorovat dění.

Hrad Veveří zve na novou prohlídkovou trasu

Tipy na výlety

Na nádvoří zahrají Trubači velkého dechového orchestru Mělník, na programu jsou vystoupení s koňmi, jichž se zhostí Dámy v sedle. „To je spolek, který se zabývá ježděním v dámském sedle. V ČR vystoupí poprvé na téma My Fair Lady, s kterým tuším přede dvěma lety získaly v Anglii druhé místo na těchto soutěžích,“ popisuje kastelán.

Vtělí se do archeologů

Okruh Zlaté časy ve službách císařovny od příštího týdne vzpomene na 18. století a na dobu císařovny Marie Terezie, v jejíchž službách Chotkové působili. Císařovna zámek navštívila. Rodinný život pana hraběte zavede k Jindřichu Chotkovi do poloviny 19. století.

Nové Laboratorium je interaktivní výstava, která dává nahlédnout pod pokličku provozu zámku, seznámí s historií obnovy, zájemci vyzkoušejí práci badatele, archeologa i restaurátora. Rekonstrukce po velké vodě byla podle kastelána velmi náročná. „Nebylo to jen odstraňování důsledků povodní, ale šlo o celkovou generální opravu. Šlo asi o 22 velkých investičních akcí,“ připomíná kastelán, který v barokních Veltrusích působí od roku 2008.

Jednou z nejnáročnějších akcí v hlavní budově byla rekonstrukce krovů pod hlavní kopulí nad hlavním sálem. Znamenalo to i vyvěšení celého stropu s freskou a se štukovou výzdobou. Dalším významným bodem byla oprava hlavního schodiště, které mělo po povodních narušenou statiku. Náročné byly i opravy střechy, krovů a omítek v přízemí, které poškodila velká voda.

Obnovené barokní sochy ve Slavkově ničí turisté

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám